Pravosuđe Saopštenje

Krivična prijava protiv Siniše Malog zbog trgovine uticajem

Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović”, podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog, jer je tokom 2013. godine, kao savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, radio u korist privatnih kompanija, zloupotrebljavajući svoj položaj i politički uticaj nad državnim institucijama i bankama pod državnom kontrolom.

Tužilaštvo je ove godine odbacilo krivičnu prijavu koju je Saša Radulović, kao ministar privrede, podneo protiv Siniše Malog zbog slučaja “Beohemija”. Iz odgovora Tužilaštva vidi se da je istraga urađena tako da zataška slučaj i da nikada nije saslušan ni Siniša Mali, ni nedavno uhapšeni Željko Žunić iz Beohemije, niti je utvrđeno na osnovu kojih ovlašćenja se Siniša Mali dogovarao i izdavao naloge direktorki Fonda za razvoj Slađani Backović da povuče menice, tajno, bez konsultacija sa nadležnim Ministarstvom privrede.

Ministarstvo privrede je u oktobru 2013.g. primetilo da je Fond za razvoj skinuo blokadu sa Beohemije i zatražilo informacije o ovome od Fonda. Direktorka Fonda Slađana Backović je odgovorila da je u dogovoru sa Sinišom Malim povukla menice u vrednosti od 17 miliona dinara da ne bi blokirala račun “Beohemije”. Od ovoga je samo “Beohemija” imala koristi, a država štetu. Mali nije imao nikakvog zakonskog ili formalnog osnova da izdaje naređenja Fondu za razvoj, niti da učestvuje u dogovorima sa ostalim poveriocima i nagovara ih da odustanu od prinudne naplate. On je to radio u korist privatne kompanije, sa politički uticajne pozicije.

Siniša Mali je nesumnjivo nastupao kao zaštitnik interesa vlasnika krupnog kapitala i kad je 2013. godine kao savetnik PPV-a učestvovao u radu Odbora poverilaca koncerna “Farmakom” iz Šapca, u vlasništvu Miroslava Bogićevića, i uticao na rukovodioce banaka čiji je akcionar Republika Srbija, da obezbede finansiranje Farmakoma, da Privredna banka Beograd izuzme Farmakom iz redovnog postupka naplate dugova, a da državne banke kao poverioci daju saglasnost da se zaključi protokol o saradnji između stranih kreditora i firmi u sastavu koncerna. O tome je pisao list „Danas“, uz pozivanje na pisanu dokumentaciju u koju je autor navedenog teksta imao uvid.

Siniša Mali se kao savetnik PPV-a Aleksandra Vučića očigledno bavio razgranatim konsultatskim poslom. Počev od trgovine stanovima u Bugarskoj, do usluge posredovanja u poslovima finansijskog restrukturiranja i reorganizacije privatnih firmi i ostalih poslova, koje je obavljala konsultantska firma Oli Consulting doo, gde je bio suvlasnik do proleća 2014.g.

Zahtevamo da Tužilaštvo sprovede nezavisnu i temeljnu istragu o ulozi Siniše Malog u sprečavanju državnih institucija i banaka sa državnim kapitalom da naplate dugovanja od privatnih kompanija i utvrdi koliku je štetu time naneo državi. Za “trgovinu uticajem” Krivični zakon predviđa da se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Za ovo delo zakon predviđa kaznu zatvorom do osam godina.

U prilogu:
[PDF] Krivična prijava protiv Siniše Malog 30.12. 2015.g.
[PDF] Dopis Fonda za razvoj sa priznanjem Slađane Backović o uticaju Siniše Malog na odlučivanje
[PDF] Krivična prijava protiv Siniše Malog i Slađane Backović iz 2014.g.
[PDF] Odgovor Tužilaštva o istrazi povodom krivične prijave iz 2014.g.

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sretna Vam Nova! I svim poštenim građanima ove zemlje. Tu svakako ne spadaju članovi ove klike, gde spada i ova osoba o kojoj govorite. Za njega i njih želim samo pravdu i ovozemaljsku i onozemaljsku. Svakom prema zaslugama. Ali me je strah, ima li ovozemaljske pravde? Poštenim građanima ove zemlje želim i da otvore oči, i razluče kome verovati a kome ne.

  • Svaka čast! Odličan početak Nove godine ali moramo nastaviti još jačim tempom.
    Ova banda je došla na krilima krivičnih prijava i hapšenjima. Na tome i će i pasti i to tako što ćemo ih pohapšeni ali sa čvrstim dokazima.

  • Sve ovo je u redu donekle, ali krivicne prijave samo protiv Sinise Malog zbog zajmova Farmakomu su neozbiljne. Da li je taj isti Farmakom dobijao zajmove zahvaljujuci uticaju još nekog političara pre te 2013. godine? Da li smete da izgovorite ime Dušana Petrovića i tadašnjeg vrha Demokratske stranke? Koliko je novca Bogićević godinama davao Demokratskoj stranci? Isti je to ološ, zašto ste selektivni? Kako uopšte ,mislite da osvojite poverenje naroda ako niste podneli ni jednu krivičnu prijavu protiv otpadaka srpske demokratije koja je razradila biznis naprednjacima?

    • Slažem se potpuno sa Vama. Treba procesuirati obavezno omražene likove koje pominjete (i još mnoge druge naravno) ali mislim da Pokret jednostavno ne može sve da postigne pošto toga ima mnogo. Zbog toga se moraju paviti prioriteti. U tom smislu smatam da je bolje podneti krivičnu prijavu protiv aktuelnog gradonačelnika Beograda nego protiv buljavog Petrovića koji je sada apsolutno nebitan lik. Naravno, pitanje je i dokaza koji su na raspolaganju…

  • A ne, bar kad je u pitanju Farmakom, glavne lopuže su Boris Tadić i Dušan Petrović. Najveći deo pokradenog novca je u njihovim džepovima i oni sad slobodno šetaju i još uvek se bave politikom. Sinisa Mali je najmanje tu drpio jer prosto nije imao vremena.

  • Gospodine Amebo ukoliko imate dokaze dostavite ih nekom od ljudi iz djb. Ukoliko nemate, dzaba prica. Ne mislim da je korektan pokusaj nametanja kivice timu djb pitanjem ‘da li smete’. Naravno da smeju ukoliko imaju dokaza. Ako ste pratili rad pokreta djb sigurno znate da je jedna prijava protiv Borisa Tadica vec podnesena.

  • Slucaj Farmakom je školski primer partijskog kriminala i nastao je kao paravan za pljačku i finansiranje određene političke partije (DS). Koliko se ne varam borba prtiv toga je program DJB-a. Potrebno je krenuti od samog početka i procesa privatizacije i stvaranja giganta Farmakoma. Nije se to dogodilo u poslednje 2 godine. Meni kao potecijalnom glasaču je jako bitno da se sva tri imena nađu u krivičnoj prijavi, da bih pretpostavila da je neko objektivan i da mu je cilj da ovo bude uređeno društvo bez obzira iz kog vremena i koje partije su sumnivo obogaćeni javni funkcijoneri koji se i dalje bave javnim poslom. Nadam se da će DJB ovo shvatiti kao dobromanemernu kritiku, svako dobro vam želim.

  • DJB je jedini, meni do sada poznati, politički činilac koji se jasno i nedvosmisleno izjasnio o mestu pilitičkih partija u našoj zajednici. To nije ukidanje političkih partija već svođenje njihovog uticaj u okvire postojećeg Ustava i oduzimanje viška moći koji proizvodi korupciju i mafijaško delovanje van uticaja građana, preduzetnika i individulanih poljoprivrednika. Dokaze za mafijaško delovanje (trgovina uticajem spada u to) uvek treba iznositi u javnost i preduzimati legalne korake za njihovo iskorenjavanje. Podneti dokazi i legalno delovanje su glavno oružje građana za borbu protiv mafije i korupcionaša. Protiv ovog moćnog oružja oni imaju samo galamu koja kratko traje a posle toga u naizgled “tišini” počinje da ih melje težina dokaza. Sa istrajnošću ovi dokazi će vremenom učiniti svoje. Bez dokaza ostaje samo galama na galamu a to ne proizvodi nikakav pomak.

  • Do sada se većina građana, što iz svog ličnog iskustva što čitajući ovakve tekstove, uverila da su Javna tužilaštva a posebo njihovi zamenici diljem Srbije postala filijale političkih stranaka, privrednih moćnika, korupcionaša, društvenog ološa i policijskih batinaša.
    I kada uputite žalbu na nepostupanje Javnog tužilaštva odgovor je unapred poznat.
    Nama je potrebna razbucovka partijskih parazita na svim nivoima ili protektorat sačinjen od predstavnika uređenih i uspešnih država.
    Nadam se da će Pokret “Dosta je bilo” istrajati na ovom prvom i dobiti punu podrušku pravih i istinskih rodoljuba i patriota.