Војводина Државна управа Саопштењe

Нови Сад: Повољније паркирање за возила свештеника

Градско веће Новог Сада донело је одлуку да свештеници у Новом Саду плаћају повлашћену годишњу цену паркирања, која је три пута нижа од цене која се наплаћује осталим грађанима. Поред свештеника симболична сума за услугу паркирања прописана је и за возила Градске управе, јавних предузећа, Хитне помоћи, Ватрогасне службе и полиције. Објашњење овакве одлуке је сажето у изјави надлежних да свештеници врше делатност од ширег друштвеног интереса.

Parking crkve

Свештеници имају приходе, а црква се поред верске бави и низом комерцијалних делатности у пољопривреди, производњи, туризму, трговини, некретнинама. Приходи које на такав начин црква остварује се код нас не књиже, нити опорезују. Трговина се обавља без фискалних каса и фискалних рачуна. Са друге стране, држава издашно даје разне повластице цркви и свештеним лицима. Ова одлука о цени паркирања у Новом Саду је само једна у низу. Оцењујемо овај потез власти као болесну демагогију и јефтини маркетинг, раван оном освештавању воде у новосадском градском водоводу које се одиграло у јануару прошле године.

Покрет Доста је било се залаже да се намети наплаћују у складу са финансијским могућностима грађанина или институције. Како би се јавном сектору осигурао приход, а обвезници плаћања намета не би довели у ситуацију да нису у могућности да плате своју обавезу, сматрамо да је једини критеријум који треба узети у обзир при обрачуну висине неког намета искључиво тај – колико ко може да плати. Изричито смо против паушалних процена заснованих на нетранспарентним критеријумима, личним оценама и нагађању. Сматрамо да Србија треба да буде држава једнаких грађана и црква не сме да буде „једнакија“ од других. Као и сви грађани, и свештена лица треба да плаћају порез, па и редовну цену паркинг карте.
http://rs.n1info.com/a123486/Vesti/Povlascena-cena-parkinga-za-svestenike-u-Novom-Sadu.html

Тим за Војводину
Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар