Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Novi Sad: Povoljnije parkiranje za vozila sveštenika

Gradsko veće Novog Sada donelo je odluku da sveštenici u Novom Sadu plaćaju povlašćenu godišnju cenu parkiranja, koja je tri puta niža od cene koja se naplaćuje ostalim građanima. Pored sveštenika simbolična suma za uslugu parkiranja propisana je i za vozila Gradske uprave, javnih preduzeća, Hitne pomoći, Vatrogasne službe i policije. Objašnjenje ovakve odluke je sažeto u izjavi nadležnih da sveštenici vrše delatnost od šireg društvenog interesa.

Parking crkve

Sveštenici imaju prihode, a crkva se pored verske bavi i nizom komercijalnih delatnosti u poljoprivredi, proizvodnji, turizmu, trgovini, nekretninama. Prihodi koje na takav način crkva ostvaruje se kod nas ne knjiže, niti oporezuju. Trgovina se obavlja bez fiskalnih kasa i fiskalnih računa. Sa druge strane, država izdašno daje razne povlastice crkvi i sveštenim licima. Ova odluka o ceni parkiranja u Novom Sadu je samo jedna u nizu. Ocenjujemo ovaj potez vlasti kao bolesnu demagogiju i jeftini marketing, ravan onom osveštavanju vode u novosadskom gradskom vodovodu koje se odigralo u januaru prošle godine.

Pokret Dosta je bilo se zalaže da se nameti naplaćuju u skladu sa finansijskim mogućnostima građanina ili institucije. Kako bi se javnom sektoru osigurao prihod, a obveznici plaćanja nameta ne bi doveli u situaciju da nisu u mogućnosti da plate svoju obavezu, smatramo da je jedini kriterijum koji treba uzeti u obzir pri obračunu visine nekog nameta isključivo taj – koliko ko može da plati. Izričito smo protiv paušalnih procena zasnovanih na netransparentnim kriterijumima, ličnim ocenama i nagađanju. Smatramo da Srbija treba da bude država jednakih građana i crkva ne sme da bude „jednakija“ od drugih. Kao i svi građani, i sveštena lica treba da plaćaju porez, pa i redovnu cenu parking karte.
http://rs.n1info.com/a123486/Vesti/Povlascena-cena-parkinga-za-svestenike-u-Novom-Sadu.html

Tim za Vojvodinu
Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar