Ауторски текст Београд Грађевина Државна управа

Комад по комад… палача

Lego

“Дана 03.10.2015. године, као дежурни грађевински инспектор, примила сам телефонску пријаву да се изводе грађевински радови у Улици X broj Y, у Новом Београду. У 13:00 часова изашла сам на лице места и затекла раднике који изводе радове на доградњи стамбеног објекта. Питала сам раднике ко је инвеститор радова, а они су рекли да ће да га позову. Након 10-ак минута појавио се Председник ГО Нови Београд Г-дин Александар Шапић и одмах ме питао ко ме послао. Ја сам рекла да долазим као дежурни грађевински инспектор на основу телефонске пријаве и питала сам га да ли има дозволу за извођење радова. Он ми је одговорио да је све папире однео у општину и да ће се он лично побринути да прегледа све предмете које ја водим. На крају ми је рекао да идем одакле сам дошла тако да нисам била у могућности да извршим увиђај нити да сачиним записник. На лицу места сачињене су три фотографије.” (Прилог 1)

Ово је садржај службене белешке чију копију је новобеоградски тим Покрета “Доста је било – Саша Радуловић” добио од ГО Нови Београд по основу захтева за приступ информацијама од јавног значаја. Осим ње и фотографија које се у тексту спомињу, добили смо и већи број других докумената које нисмо тражили, а за које је Кабинет председника општине очигледно сматрао да треба да их прочитамо.

Први од тих докумената јесте одговор председника ГО Нови Београд, др Александра Шапића, на оптужбе из цитиране служене белешке (прилог 2). Резиме би гласио: напад је најбоља одбрана. У маневарском потезу скретања пажње с тешких оптужби из служене белешке, он посеже за класичном заменом теза: оптужује инспекторку која је оптужила њега. Чак и ако узмемо здраво за готово да су те оптужбе тачне, опет остаје нејасно како се и зашто његова неподопштина може оправдати чињеницом да није једина неподопштина унутар општине којом, иначе, управља?

А да је неподопштина – јесте. Трећи документ чију смо копију добили представља одговор Одељења за грађевинске и комуналне послове и инвестиционо пројектовање општине на допис којим су у августу пријављени радови поменути у службеној белешци. Он би требало да представља доказ да је процедура испоштована: радови су пријављени и одобрени. Међутим, то је далеко од стварног стања ствари. (Прилог 3)

Списак пријављених и одобрених радова на објекту изгледа овако:

 • Глетовање и бојење зидова и плафона.
 • Замена, хобловање и лакирање паркета.
 • Замена зидних и подних керамичких плочица.
 • Фарбање унутрашње и фасадне столарије са заменом оштећених стакала и окова.
 • Замена санитарне опреме и кухињских елемената.
 • Замена расвете и електро галантерије.
 • Замена унутрашње столарије.
 • Бојење радијатора и пратећих цеви, поправка постојеће жичане ограде.
 • Радови на чишћењу и одржавању постојећих жардињера и платоа у оквиру зграде.
 • Поправка постојеће пешачке стазе и степеништа.
 • Чишћење корова, ниског растиња и одржавање постојећег зеленила.

Фотографије тих радова које је инспекторка направила два месеца касније (октобар 2015. године), изгледају, пак, овако:

Zidanje04

 

Zidanje05

 

Zidanje06

Обиласком локације два месеца касније (5. децембра 2015. године) новобеоградски тим покрета “Доста је било – Саша Радуловић” установио је да се иза одобрене “поправке жичане ограде” крије изградња бетонског зида висине 2+ метра, док се “одржавање постојећих жардињера и платоа” решило стављањем истих под кров. Крајњи резултат је кров који се завршава тамо где некадашња жичана, а сада бетонска ограда почиње.

Здање на адреси наведеној у службеној белешци у катастру се, иначе, води као бесправно изграђено и као такво у регистар непокретности уписано је 3. фебруара 2007. године.

Од свих могућих стамбених објеката на Новом Београду које је председник општине могао изабрати за свој нови дом по уговору о закупу, он се определио за бесправно изграђени објекат који треба додатно “одржавати” изградњом бетонске ограде и стављањем дворишта под кров. С које позиције ауторитета он онда може ишта замерити било ком грађевинском инспектору? С којом легитимношћу он онда може помоћи становницима Новог Београда да се стане на пут нелегалним здањима која ничу, а и расту, к’о печурке после кише, као што је то случај, на пример, са рестораном “Аврамчић”?

Осим што личним примером одмаже решавању проблема бесправне градње на нашој општини, др Шапић се не сналази баш најбоље ни у управљању непокретностима саме општине. У ствари, др Шапић и не зна чиме би то требало тачно да управља. Државна ревизорска институција је у свом извештају о пословању општине Нови Београд током 2014. године, између осталог, установила и следеће:

“Евиденција непокретности у помоћној књизи не садржи податке о месту где се непокретност налази, податке о површини објекта, а као јединица мере узет је комад.” (Извештај ДРИ, стр. 92)

Другим речима: евиденција о непокретностима општине је у потпуном хаосу. Ако ни не зна чиме располаже, како општина уопште може било чиме управљати?

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” као основу програма који Новобеограђанима нуди на предстојећим локалним изборима има УВОЂЕЊЕ РЕДА. Да би се општином уопште могло успешно управљати, пре свега мора да се попише и тачно установи њена имовина.

Још једна важна тачка нашег програма јесте и ЈАВНО ВРШЕЊЕ ЈАВНЕ ВЛАСТИ. То подразумева да се сви важни документи, како финансијски извештаји, извршења буџета, уговори склопљени у име општине, тако и извештаји свих инспекција с пописом објеката и предузећа који су проверавани – редовно објављују на интернет презентацији општине.

Само потпуна и бескомпромисна транспарентност у раду општине и свих повезаних јавних предузећа може стати на пут разним неподопштинама повлашћених интересних група и зауставити корупцију и буразерску економију од које изнова страдају пристојни Новобеограђани.

Доста је било играња лего-коцкица с некретнинама на Новом Београду.

Време је да уведемо ред!

 

 

Аутор: Бранка Стаменковић
члан новобеоградског тима покрета “Доста је било – Саша Радуловић”

 

Прилог 1: Службена белешка

Прилог 2: Одговор др Александра Шапића на оптужбе из службене белешке

Прилог 3: Допис Одељења за грађевинске и комуналне послове

 

Бранка Стаменковић

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ako ima ljudi koji zele da pomognu u finansiranju izrade biltena da podelimo ljudima jer sto vise narucimo izradjenih kopija od jednom to je jeftinija stranica, nisam clan pokreta ali mogu da se ukljucim skromnim doprinosom i podelom propagandnog materijala nekim preduzetnicima i po zgradama.pozdrav.