Autorski tekst Beograd Građevina Državna uprava

Komad po komad… palača

Lego

“Dana 03.10.2015. godine, kao dežurni građevinski inspektor, primila sam telefonsku prijavu da se izvode građevinski radovi u Ulici X broj Y, u Novom Beogradu. U 13:00 časova izašla sam na lice mesta i zatekla radnike koji izvode radove na dogradnji stambenog objekta. Pitala sam radnike ko je investitor radova, a oni su rekli da će da ga pozovu. Nakon 10-ak minuta pojavio se Predsednik GO Novi Beograd G-din Aleksandar Šapić i odmah me pitao ko me poslao. Ja sam rekla da dolazim kao dežurni građevinski inspektor na osnovu telefonske prijave i pitala sam ga da li ima dozvolu za izvođenje radova. On mi je odgovorio da je sve papire odneo u opštinu i da će se on lično pobrinuti da pregleda sve predmete koje ja vodim. Na kraju mi je rekao da idem odakle sam došla tako da nisam bila u mogućnosti da izvršim uviđaj niti da sačinim zapisnik. Na licu mesta sačinjene su tri fotografije.” (Prilog 1)

Ovo je sadržaj službene beleške čiju kopiju je novobeogradski tim Pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” dobio od GO Novi Beograd po osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Osim nje i fotografija koje se u tekstu spominju, dobili smo i veći broj drugih dokumenata koje nismo tražili, a za koje je Kabinet predsednika opštine očigledno smatrao da treba da ih pročitamo.

Prvi od tih dokumenata jeste odgovor predsednika GO Novi Beograd, dr Aleksandra Šapića, na optužbe iz citirane služene beleške (prilog 2). Rezime bi glasio: napad je najbolja odbrana. U manevarskom potezu skretanja pažnje s teških optužbi iz služene beleške, on poseže za klasičnom zamenom teza: optužuje inspektorku koja je optužila njega. Čak i ako uzmemo zdravo za gotovo da su te optužbe tačne, opet ostaje nejasno kako se i zašto njegova nepodopština može opravdati činjenicom da nije jedina nepodopština unutar opštine kojom, inače, upravlja?

A da je nepodopština – jeste. Treći dokument čiju smo kopiju dobili predstavlja odgovor Odeljenja za građevinske i komunalne poslove i investiciono projektovanje opštine na dopis kojim su u avgustu prijavljeni radovi pomenuti u službenoj belešci. On bi trebalo da predstavlja dokaz da je procedura ispoštovana: radovi su prijavljeni i odobreni. Međutim, to je daleko od stvarnog stanja stvari. (Prilog 3)

Spisak prijavljenih i odobrenih radova na objektu izgleda ovako:

  • Gletovanje i bojenje zidova i plafona.
  • Zamena, hoblovanje i lakiranje parketa.
  • Zamena zidnih i podnih keramičkih pločica.
  • Farbanje unutrašnje i fasadne stolarije sa zamenom oštećenih stakala i okova.
  • Zamena sanitarne opreme i kuhinjskih elemenata.
  • Zamena rasvete i elektro galanterije.
  • Zamena unutrašnje stolarije.
  • Bojenje radijatora i pratećih cevi, popravka postojeće žičane ograde.
  • Radovi na čišćenju i održavanju postojećih žardinjera i platoa u okviru zgrade.
  • Popravka postojeće pešačke staze i stepeništa.
  • Čišćenje korova, niskog rastinja i održavanje postojećeg zelenila.

Fotografije tih radova koje je inspektorka napravila dva meseca kasnije (oktobar 2015. godine), izgledaju, pak, ovako:

Zidanje04

 

Zidanje05

 

Zidanje06

Obilaskom lokacije dva meseca kasnije (5. decembra 2015. godine) novobeogradski tim pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” ustanovio je da se iza odobrene “popravke žičane ograde” krije izgradnja betonskog zida visine 2+ metra, dok se “održavanje postojećih žardinjera i platoa” rešilo stavljanjem istih pod krov. Krajnji rezultat je krov koji se završava tamo gde nekadašnja žičana, a sada betonska ograda počinje.

Zdanje na adresi navedenoj u službenoj belešci u katastru se, inače, vodi kao bespravno izgrađeno i kao takvo u registar nepokretnosti upisano je 3. februara 2007. godine.

Od svih mogućih stambenih objekata na Novom Beogradu koje je predsednik opštine mogao izabrati za svoj novi dom po ugovoru o zakupu, on se opredelio za bespravno izgrađeni objekat koji treba dodatno “održavati” izgradnjom betonske ograde i stavljanjem dvorišta pod krov. S koje pozicije autoriteta on onda može išta zameriti bilo kom građevinskom inspektoru? S kojom legitimnošću on onda može pomoći stanovnicima Novog Beograda da se stane na put nelegalnim zdanjima koja niču, a i rastu, k’o pečurke posle kiše, kao što je to slučaj, na primer, sa restoranom “Avramčić”?

Osim što ličnim primerom odmaže rešavanju problema bespravne gradnje na našoj opštini, dr Šapić se ne snalazi baš najbolje ni u upravljanju nepokretnostima same opštine. U stvari, dr Šapić i ne zna čime bi to trebalo tačno da upravlja. Državna revizorska institucija je u svom izveštaju o poslovanju opštine Novi Beograd tokom 2014. godine, između ostalog, ustanovila i sledeće:

“Evidencija nepokretnosti u pomoćnoj knjizi ne sadrži podatke o mestu gde se nepokretnost nalazi, podatke o površini objekta, a kao jedinica mere uzet je komad.” (Izveštaj DRI, str. 92)

Drugim rečima: evidencija o nepokretnostima opštine je u potpunom haosu. Ako ni ne zna čime raspolaže, kako opština uopšte može bilo čime upravljati?

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” kao osnovu programa koji Novobeograđanima nudi na predstojećim lokalnim izborima ima UVOĐENJE REDA. Da bi se opštinom uopšte moglo uspešno upravljati, pre svega mora da se popiše i tačno ustanovi njena imovina.

Još jedna važna tačka našeg programa jeste i JAVNO VRŠENJE JAVNE VLASTI. To podrazumeva da se svi važni dokumenti, kako finansijski izveštaji, izvršenja budžeta, ugovori sklopljeni u ime opštine, tako i izveštaji svih inspekcija s popisom objekata i preduzeća koji su proveravani – redovno objavljuju na internet prezentaciji opštine.

Samo potpuna i beskompromisna transparentnost u radu opštine i svih povezanih javnih preduzeća može stati na put raznim nepodopštinama povlašćenih interesnih grupa i zaustaviti korupciju i burazersku ekonomiju od koje iznova stradaju pristojni Novobeograđani.

Dosta je bilo igranja lego-kockica s nekretninama na Novom Beogradu.

Vreme je da uvedemo red!

 

 

Autor: Branka Stamenković
član novobeogradskog tima pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

 

Prilog 1: Službena beleška

Prilog 2: Odgovor dr Aleksandra Šapića na optužbe iz službene beleške

Prilog 3: Dopis Odeljenja za građevinske i komunalne poslove

 

Oznake

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ako ima ljudi koji zele da pomognu u finansiranju izrade biltena da podelimo ljudima jer sto vise narucimo izradjenih kopija od jednom to je jeftinija stranica, nisam clan pokreta ali mogu da se ukljucim skromnim doprinosom i podelom propagandnog materijala nekim preduzetnicima i po zgradama.pozdrav.