Војводина Државна управа Економија Коментар

Како узурпирати пољопривредно земљиште – СНС водич за кршење закона без последица

Док премијер на „срећним“ телевизијама увесељава народ у турбо-фолк маниру у ком је политички стасао, дотле локални моћници Српске напредне странке под изговором реформи марљиво спроводе свеопшту отимачину. Тако се на путу „реформи“ нашао проблем узурпације државног пољопривредног земљишта, па је као турбо решење почетком године доношен злогласни Закон о пољопривредном земљишту који, између осталог, предвиђа давање до 30% тог земљишта великим ивеститорима директном погодбом са државом, а против ког су стали паори широм Војводине.

rukovanje

Да риба смрди од главе, односно да је средиште коруптивних радњи и узрупација сваке врсте у врху, било републичке, покрајинске или локалне власти, показује и видео снимак, чији је главни актер извесни Слободан Станић, моћник Српске напредне странке у Сомбору. Наиме, на снимку направљаном мобилним телефоном Станић у кафићу, у препознатљивом стилу буразерске економије, даје „консултанске“ услуге узурпације државног пољопривредног земљишта.

Дакле, како се по СНС консултанту Станићу узурпација врши:

1. Покажеш папир са прошле лицитације и кажеш ја сам се договорио са Станићем пошто нисам могао са одељењем за пољопривреду.
2. Обавештавање пољочувара од стране СНС консултанта Станића како да поступају у конкретној ствари.
3. Стављање свима до знања да СНС консултант дела противзаконито. Готово.

На питање новинара, са којим се састао у кабинету председника Скупштине Града Сомбора, иако не обавља нити једну званичну градску функцију, да објасни овакво поступање, СНС консултант Станић одговара да је то био чисто неформални разговор пошто су паори шиканирани од стране Градског већника за пољопривреду. Каква дивна најава примене злогласног Закона о пољопривредном земљишту. Пошто је и њихов вођа Александар Вучић небројено пута до сада показао да не поштује институције стављајући себе и своје мишљење изнад (од одбране плагираних доктората до чистог као суза тендера за радове на Железничкој станици Прокоп иако Управни суд мисли управо супротно) и локални СНС моћници, вођени оваквим примером, не желе да буду мањи калифи од калифа. Да ли је посреди тиха промена Устава где се на државном нивоу успоставља једна једнина институција звана Александар Вучић, док ће на нивоу локалне самоуправе то бити разни Станићи, који ће у другом степену одлучивати о свему што у првом покушају не успете код одумирућих, за СНС очигледно превазиђених, органа власти? Да ли се уместо правне успоставља неформална држава, хибрид паразитског система и буразерске економије, у којој владају правила договорена у кафићу и у којој су партије до те мере узурпирале државу да њену инфраструктуру користе као страначку и приватну? Да ли верујете у то? – питао је један од актера ове приче Саша Тодоровић, актуелни градоначелник Сомбора изабран из редова СНС-а и поклонио нам осмех. Да ли сте и ви као насмејани градоначелинк начули нешто о овоме, или сте сваким даном живи сведоци оваквих и сличних догађаја? Ја не верујем одавно. Ни Србија више не верује. Покрет Доста је било се залаже за увођење реда у Србији. Ко ако не ми? Кад ако не сад?

Прилог:
http://rs.n1info.com/a131710/Vesti/Snimak-paora-i-poverenika-SNS-u-Somboru.html

Вук Бацковић, члан новосадског тима Покрета “Доста је било“

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Vojna ustanova u karadjordjevu imala je 3000 hektara koja su data arapima. U kovinu i pločici imaju blizu 900 hektara koje i dalje obradjuje vojna ustanova dedinje. U vojnoj ustanovi je zaposlen Slavoljub Djordjević inače moj kum, kao jedan od poljoprivrednih tehničara koji vodi ratarsku proizvodnju. U nedavnom razgovoru pitao sam sta se desava sa zemljom u karadjordjevu i on mi je rekao šokantan podatak koji bi vi mogli da proverite:
    Da je arapska firma iznajmila kostićev mk daobradjuje zemlju uz kontrolu ministarstva poljoprivrede koji ce na kraju ciklusa proizvodnje za drzavu uzeti 20%prinosa!
    Da li je stvarno iznajmljena zemlja za 20% kada je kod nas uvek praksa na polai da li je moguce da arapi cak nisu kupili ni opremu sa kojom ce da obradjuju zemlju?
    Pozdrav i velika podrska pokretu!