Војводина Државна управа Саопштењe

170 прекобројних, непознат број непотребних

Скупштина Града Суботице усвојила је на јучерашњој седници, одлуку о рационализацији броја запослених у јавном сектору, на основу које ће њихов број бити смањен за око 170. Тако ће у свим јавним службама сада на неодређено време остати нешто више од две хиљаде радника.

Subotica gradska kuća

Како се уопште дошло до овог броја „ вишка“ запослених? Да ли је јавност претходно била обавештена о систематизацији свих радних места у свим јавним предузећима и установама? Актуелни сазив локалног парламента свакако није одлучивао о својим отказима, јер су многи од садашњих одборника запослени у тим истим јавним предузећима често на измишљеним радним местима. Покрет „Доста је било“ се залаже да се у јавним предузећима уведе систематизација која садржи списак свих радних места, опис радног места, потребне квалификације и мерила радног учинка. Неопходно је да се објави и ко је тренутно запослен на том радном месту (без имена и презимена осим за руководиоце), година рођења, пол, квалификације (тачан назив уписане и завршене школе, датум уписа, датум дипломирања, просек, радно искуство са називом послодавца и радног места пре запослења) и датум запослења.

Грађани треба да имају увид и у кварталне радне учинке свих запослених по систематизацији, укључујући и покренуте дисциплинске поступке. Транспарентност подразумева и квартално мерење плана пословања и објављивање извештаја о раду. Тек након овако објављених података видела би се право стање у јавном сектору. Тако бисмо сазнали да вишак сигурно не чине баш сви од ових 170 ускоро бивших запослених, већ би можда дошли до неких других 170, или другог броја.

Овакво нетранспарентно отпуштање из јавног сектора случај је и у другим општинама. Често је узрок жеља да се отпусте партијски кадрови претходне странке на власти. Реорганизације јавног сектора засноване на горе описаној систематизацији и јасним критеријумима су једини начин да се тај посао обави поштено.
Ускоро ће избори. Биће то добра прилика да грађани искористе своју моћ и дају отказ свима који деценијама уназад злоупотребљавају поверење својих бирача. Доста је било.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“, Суботица.

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Trideset godina sam se bavio problemima racionalizacije. Sada sam konsultant u penziji. Imam međunarodni sertifikat. Radio sa na oko 40 projekata. Više godina sam radio u Skupštini grada Beograda na kadrovskim poslovima. Ovo ne govorim da bih se hvalio već da ukažem na neke važne momente u vezi racionalizacije.
    Ja ne znam za racionalizaciju, ne samo u Srbiji, već u celoj bivšoj Jugoslaviji, koja se sprovodila kao “racionalizacija”, a u suštini se pretvorila u “racionalisanje”. To su dve dijametralno suprotne stvari. Prava racionalizacija uzma za princip SVRHOVITOST, odgovarajuci na pitanje: DA LI TO ŠTO RADIM I TREBA DA RADIM? I tako od organizacionog dela do organizacionog dela, i od radnog mesta do radnog mesta. Tako se sprovodi “Reinženjering procesa odvijanja svakog posla”. Sprovodi se veoma jednostavno i brzo.
    Drugo, RACIONALISANJE, predstavlja u suštini te reci UKIDANJE necega.To što je urađeno u Subotici, a tako se radi i u mnogim drugim sredinama, pa i u preduzećima, to je “racionalisanje”, i to blage veze nema sa uvođenjem REDA (ORGANIZACIJE) u konkretnoj sredini, što je jedan od osnovnih ciljeva našeg Pokreta.
    Racionalizacije rade strucnjaci određenog profila a ne birokrate i vajni stručnjaci kao što je Kori Udovicki. Neka pokaže da je sertifikovana za taj posao.