Vojvodina Državna uprava Saopštenje

170 prekobrojnih, nepoznat broj nepotrebnih

Skupština Grada Subotice usvojila je na jučerašnjoj sednici, odluku o racionalizaciji broja zaposlenih u javnom sektoru, na osnovu koje će njihov broj biti smanjen za oko 170. Tako će u svim javnim službama sada na neodređeno vreme ostati nešto više od dve hiljade radnika.

Subotica gradska kuća

Kako se uopšte došlo do ovog broja „ viška“ zaposlenih? Da li je javnost prethodno bila obaveštena o sistematizaciji svih radnih mesta u svim javnim preduzećima i ustanovama? Aktuelni saziv lokalnog parlamenta svakako nije odlučivao o svojim otkazima, jer su mnogi od sadašnjih odbornika zaposleni u tim istim javnim preduzećima često na izmišljenim radnim mestima. Pokret „Dosta je bilo“ se zalaže da se u javnim preduzećima uvede sistematizacija koja sadrži spisak svih radnih mesta, opis radnog mesta, potrebne kvalifikacije i merila radnog učinka. Neophodno je da se objavi i ko je trenutno zaposlen na tom radnom mestu (bez imena i prezimena osim za rukovodioce), godina rođenja, pol, kvalifikacije (tačan naziv upisane i završene škole, datum upisa, datum diplomiranja, prosek, radno iskustvo sa nazivom poslodavca i radnog mesta pre zaposlenja) i datum zaposlenja.

Građani treba da imaju uvid i u kvartalne radne učinke svih zaposlenih po sistematizaciji, uključujući i pokrenute disciplinske postupke. Transparentnost podrazumeva i kvartalno merenje plana poslovanja i objavljivanje izveštaja o radu. Tek nakon ovako objavljenih podataka videla bi se pravo stanje u javnom sektoru. Tako bismo saznali da višak sigurno ne čine baš svi od ovih 170 uskoro bivših zaposlenih, već bi možda došli do nekih drugih 170, ili drugog broja.

Ovakvo netransparentno otpuštanje iz javnog sektora slučaj je i u drugim opštinama. Često je uzrok želja da se otpuste partijski kadrovi prethodne stranke na vlasti. Reorganizacije javnog sektora zasnovane na gore opisanoj sistematizaciji i jasnim kriterijumima su jedini način da se taj posao obavi pošteno.
Uskoro će izbori. Biće to dobra prilika da građani iskoriste svoju moć i daju otkaz svima koji decenijama unazad zloupotrebljavaju poverenje svojih birača. Dosta je bilo.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“, Subotica.

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Trideset godina sam se bavio problemima racionalizacije. Sada sam konsultant u penziji. Imam međunarodni sertifikat. Radio sa na oko 40 projekata. Više godina sam radio u Skupštini grada Beograda na kadrovskim poslovima. Ovo ne govorim da bih se hvalio već da ukažem na neke važne momente u vezi racionalizacije.
    Ja ne znam za racionalizaciju, ne samo u Srbiji, već u celoj bivšoj Jugoslaviji, koja se sprovodila kao “racionalizacija”, a u suštini se pretvorila u “racionalisanje”. To su dve dijametralno suprotne stvari. Prava racionalizacija uzma za princip SVRHOVITOST, odgovarajuci na pitanje: DA LI TO ŠTO RADIM I TREBA DA RADIM? I tako od organizacionog dela do organizacionog dela, i od radnog mesta do radnog mesta. Tako se sprovodi “Reinženjering procesa odvijanja svakog posla”. Sprovodi se veoma jednostavno i brzo.
    Drugo, RACIONALISANJE, predstavlja u suštini te reci UKIDANJE necega.To što je urađeno u Subotici, a tako se radi i u mnogim drugim sredinama, pa i u preduzećima, to je “racionalisanje”, i to blage veze nema sa uvođenjem REDA (ORGANIZACIJE) u konkretnoj sredini, što je jedan od osnovnih ciljeva našeg Pokreta.
    Racionalizacije rade strucnjaci određenog profila a ne birokrate i vajni stručnjaci kao što je Kori Udovicki. Neka pokaže da je sertifikovana za taj posao.