Најава Пољопривреда Трибина Шумадија

Трибина о пољопривреди – Ботуње

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” се залаже за тржишну пољопривреду окренуту породичним газдинствима и задругама, као и заштиту домаћег тржишта хране од увоза хране по дампинг ценама. Противимо се уступању земљишта великим корпорацијама и то по ценама нижим од цене закупа коју сада плаћају домаћи пољопривредници.

 

Foto: Vakkho

 

Позивамо све из Шумадије и Поморавља који се баве пољопривредом и вас које интересује ова тема на трибину.

Недеља, 7 фебруар у 15 сати
Ботуње, Клуб Видосав

За додатне информације се обратите координатору за Крагујевац, Ненаду Божићу на 065 300 9090 или на емаил адресу kragujevac@dostajebilo.rs

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Jana, ako već nisu planirali, mislim da je dobro da date predlog da se napravi online tribina o toj temi, slična tribini kakva je već organizovana i kakva će biti i večeras. Dosta ljudi na selu imaju internet, deo njih pozovete na kafu, i još dobiju šansu da direktno pitaju Sašu Radulovića šta žele i šta ih muči.

    • Možda pitanje GMO nije određeno programom pokreta, ali bi bilo poželjno da se po tom pitanju jasno odredi. Čak i da ostavimo po strani zdravstveni i ekološki aspekt problema, u ekonomskom smislu uvođenje GMO u poljoprivredu nema nikakvog opravdanja. O tome je više puta govorio agroekonomista Dr Milladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Mi ni izbliza nismo iscrpli mogućnosti konvencionalnih metoda oplenjivanbja biljaka, a naše semenarske kuće se visoko kotiraju u svetu u ostvaruju značajan finansijski priliv od izvoza našeg semena. Uvođenjem GMO u poljoprivredu postajemo zavisnici od multinacionalnih kompanija, a vremenom se gubi i na genetskoj raznovrsnosti biljaka što na duži period ima katastrofalne posledice. Nekada je naša bivša država (SFRJ) slala stručnjake u svet kako bi se obučili u oplemenjivanju bilja i proizvodnji semena, a sve u cilju da na tom polju ne budemo zavisni od uvoza (jer je proizvodnja hrane strateška grana privrede). Danas nas GMO lobisti vraćaju unazad – guraju nas ponovo u zavisnost i ropstvo. U vezi s tim bih predložio da se u program pokreta DOSTA JE BILO – RESTART uvrsti i deo koji bi semenarske kuće izuzeo iz privatizacije. Jako je važno da imamo svoju, i to državnu “semenarsku industriju”. Svaka strana kompanija koja bi preuzela naše semenarske kuće , pre ili kasnije, bi ih ugasila i nam prodavala svoje seme. To smo već videli u nekim drugim granama privrede, a već je viđeno i u svetu. Nismo valjda ludi da ovde očekujemo drugačije rezultate.

    • U petom redu odozgo prva reč treba da glasi “oplemenjivanja”, a ne “oplenjivanbja” kako je u brzini napisano. U drugom redu odozdo treba da stoji “prodavala nam”, a ne “nam prodavala”. Izvinjavam se zbog grešaka.

  • Verujem da bi o zadrugarstvu trebalo napisati neki tekst. Kako Pokret planira da organizuje zadrugarstvo u našim opštinama? Po zakonu opštine su te koje pomažu i podstiču zadrugarstvo. Lepo bi bilo kada bi se ljudima objasnilo šta neposredno dobijaju. Lokalni timovi bi imali kvalitetnu temu za predizvornu kampanju po selima.