Najava Poljoprivreda Tribina Šumadija

Tribina o poljoprivredi – Botunje

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” se zalaže za tržišnu poljoprivredu okrenutu porodičnim gazdinstvima i zadrugama, kao i zaštitu domaćeg tržišta hrane od uvoza hrane po damping cenama. Protivimo se ustupanju zemljišta velikim korporacijama i to po cenama nižim od cene zakupa koju sada plaćaju domaći poljoprivrednici.

 

Foto: Vakkho

 

Pozivamo sve iz Šumadije i Pomoravlja koji se bave poljoprivredom i vas koje interesuje ova tema na tribinu.

Nedelja, 7 februar u 15 sati
Botunje, Klub Vidosav

Za dodatne informacije se obratite koordinatoru za Kragujevac, Nenadu Božiću na 065 300 9090 ili na email adresu kragujevac@dostajebilo.rs

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • Jana, ako već nisu planirali, mislim da je dobro da date predlog da se napravi online tribina o toj temi, slična tribini kakva je već organizovana i kakva će biti i večeras. Dosta ljudi na selu imaju internet, deo njih pozovete na kafu, i još dobiju šansu da direktno pitaju Sašu Radulovića šta žele i šta ih muči.

    • Možda pitanje GMO nije određeno programom pokreta, ali bi bilo poželjno da se po tom pitanju jasno odredi. Čak i da ostavimo po strani zdravstveni i ekološki aspekt problema, u ekonomskom smislu uvođenje GMO u poljoprivredu nema nikakvog opravdanja. O tome je više puta govorio agroekonomista Dr Milladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Mi ni izbliza nismo iscrpli mogućnosti konvencionalnih metoda oplenjivanbja biljaka, a naše semenarske kuće se visoko kotiraju u svetu u ostvaruju značajan finansijski priliv od izvoza našeg semena. Uvođenjem GMO u poljoprivredu postajemo zavisnici od multinacionalnih kompanija, a vremenom se gubi i na genetskoj raznovrsnosti biljaka što na duži period ima katastrofalne posledice. Nekada je naša bivša država (SFRJ) slala stručnjake u svet kako bi se obučili u oplemenjivanju bilja i proizvodnji semena, a sve u cilju da na tom polju ne budemo zavisni od uvoza (jer je proizvodnja hrane strateška grana privrede). Danas nas GMO lobisti vraćaju unazad – guraju nas ponovo u zavisnost i ropstvo. U vezi s tim bih predložio da se u program pokreta DOSTA JE BILO – RESTART uvrsti i deo koji bi semenarske kuće izuzeo iz privatizacije. Jako je važno da imamo svoju, i to državnu “semenarsku industriju”. Svaka strana kompanija koja bi preuzela naše semenarske kuće , pre ili kasnije, bi ih ugasila i nam prodavala svoje seme. To smo već videli u nekim drugim granama privrede, a već je viđeno i u svetu. Nismo valjda ludi da ovde očekujemo drugačije rezultate.

    • U petom redu odozgo prva reč treba da glasi “oplemenjivanja”, a ne “oplenjivanbja” kako je u brzini napisano. U drugom redu odozdo treba da stoji “prodavala nam”, a ne “nam prodavala”. Izvinjavam se zbog grešaka.

  • Verujem da bi o zadrugarstvu trebalo napisati neki tekst. Kako Pokret planira da organizuje zadrugarstvo u našim opštinama? Po zakonu opštine su te koje pomažu i podstiču zadrugarstvo. Lepo bi bilo kada bi se ljudima objasnilo šta neposredno dobijaju. Lokalni timovi bi imali kvalitetnu temu za predizvornu kampanju po selima.