Ауторски текст Војводина Државна управа

Освештана вода кошта

У Новом Саду, већ другу годину за редом, запрепашћење и неверицу изазива новоуспостављено и јавно, прослављање Богојављања када ЈКП „Водовод и канализација“ спроводи „освештавања воде“ у новосадском градском водоводу!

Česmica

Наравно, како је СНС-СПС власт то до савршенства разрадила у земљи Србији, мањинском коалиционом партнеру је одмах и припао део „плена“ у виду ЈП „Водовод и канализација“. Партијски паразити, углавном са купљеним дипломама са неких измишљених приватних факултета, одмах су запосели сва руководећа места, а за своје партијске јуришнике обезбедили непостојећа радна места у предузећу.

Паразит увек исисава и уништава свог домаћина. Тако је и ово, некада угледно ЈП, почело да пропада и по партијској линији се све више и више качи на буџет Града. Сви грађани Новог Сада, сви порески обвезници, све више и више плаћају неспособну и незајажљиву партократију у Водоводу. Уместо да се посвете рационализацији и модернизацији система који су приграбили на управљање, руководство овог ЈП, да би скренуло пажњу јавности са катастрофалног резултата управљања истим, уводи и јавно промовише „крсну славу предузећа“, а све са образложењем потребе враћања заборављених обичаја и традиције српског народа. Врхунац безобзирности и злоупотребе позиције менаџмента предузећа, представља чин „освештавања новосадског водовода“. Освештавања воде која се, имеђу осталог, користи и за прање улица, возила, за индустријске потребе, за потребе личне хигијене, за спирање WC шоља!!!

Када сам то видела, помислих, шта би на све ово рекао наш покојни Прота? Али, невезано са верским делом ових активности, питамо се како то да ЈП може да има само „крсну славу“ коју му одреди „православни“ менаџмент. Да ли то значи да сутра, када на чело дође неко ко је Католичке вероисповести, може да за „дан ЈП“ пропише некакав ритуал на светац из Грегоријанског црквеног календара? Да ли неко ко је мухамеданске вере треба и може да угради неки свој празник? Замислимо само, као би се осећео највећи део верујућег становништва Новог Сада који је евидентно православног опредељења, да један свештеник неке друге вере уђе у фабрику воде на новосадском Лиману, и почне нешто да чинодејствује, а све уз благослов неког новог партијског директорчића, који је осетио потребу да и он буде мало важан и оригиналан! Како се осећеју наши суграђани, наше комшије, рођаци и пријатељи, сви они који су атеисти, сви они који поштују право свакога да се осеће како хоће, када неко тако бескрупулозно злоупотребљава добро од општег интереса тј. јавно предузеће које је власништво свих нас.

Покрет “Доста је било” је организација која има своје принципе и вредности. Један од наших принција је принцип равноправности и он се односи на све вере, нације, расе, полове и опредељења. Сматрамо да је спровођење православног обреда над водом коју користе сви новосађани дискриминација оних који нису православци, али и оних који су атеисти.

Најоштрије осуђујемо ово понашање и тражимо да се јавно објави ко је све учествовао у доношењу и спровођењу оваквих одлука, које су све новосађане извргле руглу и подсмеху свих мислећих људи у Србији. Тражимо да се јавно изнесе колико су коштале све ове бесмислице, ко је све учествовао и ко се све наплатио од овог освештавања.

Тражимо да видимо колико све нас кошта освештана вода у Новом Саду. Транспарентност рада и јавних финансија су једини лек против корупције.

Доста је било тајних договора и тајних уговора. Доста је било мешања вере са политиком и политике са кадрирањем у јавним предузећима.

Невена Марчетић,
чланица новосадског одбора покрета “Доста је било – Саша Радуловић”