Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

Osveštana voda košta

U Novom Sadu, već drugu godinu za redom, zaprepašćenje i nevericu izaziva novouspostavljeno i javno, proslavljanje Bogojavljanja kada JKP „Vodovod i kanalizacija“ sprovodi „osveštavanja vode“ u novosadskom gradskom vodovodu!

Česmica

Naravno, kako je SNS-SPS vlast to do savršenstva razradila u zemlji Srbiji, manjinskom koalicionom partneru je odmah i pripao deo „plena“ u vidu JP „Vodovod i kanalizacija“. Partijski paraziti, uglavnom sa kupljenim diplomama sa nekih izmišljenih privatnih fakulteta, odmah su zaposeli sva rukovodeća mesta, a za svoje partijske jurišnike obezbedili nepostojeća radna mesta u preduzeću.

Parazit uvek isisava i uništava svog domaćina. Tako je i ovo, nekada ugledno JP, počelo da propada i po partijskoj liniji se sve više i više kači na budžet Grada. Svi građani Novog Sada, svi poreski obveznici, sve više i više plaćaju nesposobnu i nezajažljivu partokratiju u Vodovodu. Umesto da se posvete racionalizaciji i modernizaciji sistema koji su prigrabili na upravljanje, rukovodstvo ovog JP, da bi skrenulo pažnju javnosti sa katastrofalnog rezultata upravljanja istim, uvodi i javno promoviše „krsnu slavu preduzeća“, a sve sa obrazloženjem potrebe vraćanja zaboravljenih običaja i tradicije srpskog naroda. Vrhunac bezobzirnosti i zloupotrebe pozicije menadžmenta preduzeća, predstavlja čin „osveštavanja novosadskog vodovoda“. Osveštavanja vode koja se, imeđu ostalog, koristi i za pranje ulica, vozila, za industrijske potrebe, za potrebe lične higijene, za spiranje WC šolja!!!

Kada sam to videla, pomislih, šta bi na sve ovo rekao naš pokojni Prota? Ali, nevezano sa verskim delom ovih aktivnosti, pitamo se kako to da JP može da ima samo „krsnu slavu“ koju mu odredi „pravoslavni“ menadžment. Da li to znači da sutra, kada na čelo dođe neko ko je Katoličke veroispovesti, može da za „dan JP“ propiše nekakav ritual na svetac iz Gregorijanskog crkvenog kalendara? Da li neko ko je muhamedanske vere treba i može da ugradi neki svoj praznik? Zamislimo samo, kao bi se osećeo najveći deo verujućeg stanovništva Novog Sada koji je evidentno pravoslavnog opredeljenja, da jedan sveštenik neke druge vere uđe u fabriku vode na novosadskom Limanu, i počne nešto da činodejstvuje, a sve uz blagoslov nekog novog partijskog direktorčića, koji je osetio potrebu da i on bude malo važan i originalan! Kako se osećeju naši sugrađani, naše komšije, rođaci i prijatelji, svi oni koji su ateisti, svi oni koji poštuju pravo svakoga da se oseće kako hoće, kada neko tako beskrupulozno zloupotrebljava dobro od opšteg interesa tj. javno preduzeće koje je vlasništvo svih nas.

Pokret “Dosta je bilo” je organizacija koja ima svoje principe i vrednosti. Jedan od naših princija je princip ravnopravnosti i on se odnosi na sve vere, nacije, rase, polove i opredeljenja. Smatramo da je sprovođenje pravoslavnog obreda nad vodom koju koriste svi novosađani diskriminacija onih koji nisu pravoslavci, ali i onih koji su ateisti.

Najoštrije osuđujemo ovo ponašanje i tražimo da se javno objavi ko je sve učestvovao u donošenju i sprovođenju ovakvih odluka, koje su sve novosađane izvrgle ruglu i podsmehu svih mislećih ljudi u Srbiji. Tražimo da se javno iznese koliko su koštale sve ove besmislice, ko je sve učestvovao i ko se sve naplatio od ovog osveštavanja.

Tražimo da vidimo koliko sve nas košta osveštana voda u Novom Sadu. Transparentnost rada i javnih finansija su jedini lek protiv korupcije.

Dosta je bilo tajnih dogovora i tajnih ugovora. Dosta je bilo mešanja vere sa politikom i politike sa kadriranjem u javnim preduzećima.

Nevena Marčetić,
članica novosadskog odbora pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar