Политика Саопштењe Спољна политика

Европски званичници у Вучићевој кампањи

Неумерене и пре свега нетачне похвале непостојећим реформама Владе Александра Вучића увек досегну маркетиншке врхунце кад нам у посету дође шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц.

О каквом је маркетиншком балону од сапунице реч види се из Курцовог израженог уверења да ће “Србија овим темпом да претекне друге земље кандидате”. Баш је згодно за рекламу прећутати проблеме у европској Србији са корупцијом, правосуђем под шапом политичара, хајком на невладине организације које се баве људским правима, контролисаним и неслободним медијима.

О неумерености шефа аустријске дипломатије говори и присна, пријатељска форма коју у Београду употребљава, супротно свим дипломатским правилима, а у складу са Вучићевим очекивањима. Тако се Курц Вучићу пред новинарима обраћа на “ти”, па каже: „Ми као Европљани у теби видимо не само наду за Србију него за цео регион”.

Зашто се Курц неумерено удвара Вучићу и прелази чак и границе доброг укуса? Зато што зна да има посла са аутократом, а аутократи треба подилазити и удовољавати његовим хировима који ЕУ не коштају ништа, а за узврат добити оно што је важно. За ЕУ је у овом тренутку најважнија кооперативност Србије у мигрантској кризи, кооперативност око плана штедње, као и, увек важна ставка на агенди, кооперативност око договора о Косову.  Од Вучића добијају да, зарад свог личног и партијског интереса, заборави на интересе Србије.

Европски политичари и дипломате знају да код Вучића не могу да дођу са реалним оценама реформи у Србији. Критика се чује у Бриселу, у Европском парламенту, у усвојеном извештају Дејвида Мекалистера о Србији у којој царује корупција, у којој су медији затворени за дијалог и критику, у којој су судије и тужиоци уцењени политичким хировима и интересима моћника.  Зато је Дејвид Мекалистер одложио планирану посету Србији за после избора. Да не би морао неумерено да служи у маркетиншке сврхе Вучићеве предизборне кампање.

За грађане Србије права порука: у спољној политици, као и у економији, не постоје пријатељства. Постоје само интереси. Наивна су надања грађана Србије, која су домаће партократије на власти годинама подгревале, да ЕУ бирократе и званичници воде рачуна о нашим интересима. Ако сами себи не помогнемо, нико нам неће помоћи. Ни у Бриселу, а на жалост ни у Београду, нико не штити интересе Србије.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Да се овакве ствари не дешавају само данас, него ко зна од кад већ, потпуно је свима јасно. Наравно треба инсистирати! Ја сам лично тога постао свестан када сам неколико дана пре, или после 5. октобра отишао на такмичење у Торино, док је улицама мог родног града пролазила маса здравствених радника у својим радним униформама, праћена разним војним возилима. Да понеког и подсетим те слике. Али зар све те информације не указују на много већу озбиљност проблема? Како смо само лако и брзо заборавили „гостовање” Тонија Блера у нашој престоници. Сви знамо ко је он. Вероватно ћемо сазнати и ко је Себастијан Курц тек кад за једно 20 година буде опет посетио нашу земљу. http://eufrsr.wix.com/eufrsr#!blank/dy5r7

  Поштовани господине Радуловићу,
  Ако овај текст могу да схватим као одговор на моја претходна питања и оправдање моје забринутости, ја сам Вам неизмерно захвалан.

 • Znate, kad god A.V. ponosno podmeće kako ga svi: Kurcz ili Brisel, ili ko god bilo tamo s onu strane… podržavaju, cene i poštuju, hvale njegova postignuća…meni se želudac zgrči i ja znam koliko nam se loše piše, zapravo. Od svih tih njegovih “prijatelja”ovoj zemlji čini mi se biva samo još gore. Tako da, ja samo želim da on svoje prijatelje vodi isključivo svojoj kući, a da Srbiji ti takvi “iskreno-prijateljski nastrojeni njegovi prijatelji” ne pomažu, jer nisu čak ni dobronamerni, naprotiv. Gnušam ih se i ne mislim da nam oni kao narodu išta dobro i žele. I pošto prihvatam onu narodnu: “vuk menja dlaku svakog proleća, ali ne i ćud”, ne može me ubediti da on sam nije onaj isti od pre 15-20 godina, baš kao ni u to, da je npr. onaj Toni Bler sad odjednom dobričina, a znamo da je pripomogao, svojski, bombardovati ovu zemlju.

 • Gospodin Kurtz ima pravo da izrazi stav Ministarstva SP Austrije. Mediji očito imaju obavezu da taj stav prenesu. Građani Srbije međutim nemaju obavezu da taj stav uvaže. Oni nisu građani Austrije.
  Pretpostavljam da postoje i realniji parametri za procenu stanja u društvu kao u uspešnosti režima od tuđeg mišljenja. Te parametre poput debljine novčanika, debljine koverta sa platom (-10%), broja uplatnica, kao i broja nula na uplatnicama treba da budu gurani u prvi plan gde god i kad god je to moguće. Na taj način se dobijaju izbori.

 • Kurc,kao uostalom i svi zvanicnici zapada ,govore Vucicu ono sto on zeli da cuje,jer rade zrad svojih interesa a Vucic protiv interesa Srbije i srpskog naroda,nazalost.Medjutim ,zalosno je sto to ovaj narod,naravno ne sav,nije sposoban da to skapira i slepo veruje Vucicu,a osim toga samo bulje u TV Pink i za njih j e Vucic bog.nadam se,a i mnogo pricam sa ljudima i ubedjujem ih da vas glasaju,a ne SNS,cak im pokazujem el.postu kako bih ih uverila da nije sve istina sto se prikazuje na TV-u.Moramo svakodnevno raditi i narod obavestavati o svakom postupku vlade kako bi se do izbora osvestio.

 • BELOSVETSKA ELITA NAS POSECUJE DA BI UTVRDILA DA LI CE VUCIC PRIHVATITI NJIHOVE USLOVE DA BI BIO IZABRAN. JADNA SRBIJA DOZIVLJAVA RASPRODAJU NJENIH INTERESA, DELOVA ZEMLJE I NARODA KAO JEFTINE RADNE SNAGE, A PAMETNI I POŠTENI ODLAZE UZ JAVNU PODRŠKU VLADE. DOSTA JE BILO. NIJE VIŠE U PITANJU KOLIKO CEMO DOBITI GLASOVA, VEC JE U PITANJU DA SE VUCIC MORA OBORITI.