Politika Saopštenje Spoljna politika

Evropski zvaničnici u Vučićevoj kampanji

Neumerene i pre svega netačne pohvale nepostojećim reformama Vlade Aleksandra Vučića uvek dosegnu marketinške vrhunce kad nam u posetu dođe šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

O kakvom je marketinškom balonu od sapunice reč vidi se iz Kurcovog izraženog uverenja da će “Srbija ovim tempom da pretekne druge zemlje kandidate”. Baš je zgodno za reklamu prećutati probleme u evropskoj Srbiji sa korupcijom, pravosuđem pod šapom političara, hajkom na nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima, kontrolisanim i neslobodnim medijima.

O neumerenosti šefa austrijske diplomatije govori i prisna, prijateljska forma koju u Beogradu upotrebljava, suprotno svim diplomatskim pravilima, a u skladu sa Vučićevim očekivanjima. Tako se Kurc Vučiću pred novinarima obraća na “ti”, pa kaže: „Mi kao Evropljani u tebi vidimo ne samo nadu za Srbiju nego za ceo region”.

Zašto se Kurc neumereno udvara Vučiću i prelazi čak i granice dobrog ukusa? Zato što zna da ima posla sa autokratom, a autokrati treba podilaziti i udovoljavati njegovim hirovima koji EU ne koštaju ništa, a za uzvrat dobiti ono što je važno. Za EU je u ovom trenutku najvažnija kooperativnost Srbije u migrantskoj krizi, kooperativnost oko plana štednje, kao i, uvek važna stavka na agendi, kooperativnost oko dogovora o Kosovu.  Od Vučića dobijaju da, zarad svog ličnog i partijskog interesa, zaboravi na interese Srbije.

Evropski političari i diplomate znaju da kod Vučića ne mogu da dođu sa realnim ocenama reformi u Srbiji. Kritika se čuje u Briselu, u Evropskom parlamentu, u usvojenom izveštaju Dejvida Mekalistera o Srbiji u kojoj caruje korupcija, u kojoj su mediji zatvoreni za dijalog i kritiku, u kojoj su sudije i tužioci ucenjeni političkim hirovima i interesima moćnika.  Zato je Dejvid Mekalister odložio planiranu posetu Srbiji za posle izbora. Da ne bi morao neumereno da služi u marketinške svrhe Vučićeve predizborne kampanje.

Za građane Srbije prava poruka: u spoljnoj politici, kao i u ekonomiji, ne postoje prijateljstva. Postoje samo interesi. Naivna su nadanja građana Srbije, koja su domaće partokratije na vlasti godinama podgrevale, da EU birokrate i zvaničnici vode računa o našim interesima. Ako sami sebi ne pomognemo, niko nam neće pomoći. Ni u Briselu, a na žalost ni u Beogradu, niko ne štiti interese Srbije.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da se ovakve stvari ne dešavaju samo danas, nego ko zna od kad već, potpuno je svima jasno. Naravno treba insistirati! Ja sam lično toga postao svestan kada sam nekoliko dana pre, ili posle 5. oktobra otišao na takmičenje u Torino, dok je ulicama mog rodnog grada prolazila masa zdravstvenih radnika u svojim radnim uniformama, praćena raznim vojnim vozilima. Da ponekog i podsetim te slike. Ali zar sve te informacije ne ukazuju na mnogo veću ozbiljnost problema? Kako smo samo lako i brzo zaboravili „gostovanje” Tonija Blera u našoj prestonici. Svi znamo ko je on. Verovatno ćemo saznati i ko je Sebastijan Kurc tek kad za jedno 20 godina bude opet posetio našu zemlju. http://eufrsr.wix.com/eufrsr#!blank/dy5r7

    Poštovani gospodine Raduloviću,
    Ako ovaj tekst mogu da shvatim kao odgovor na moja prethodna pitanja i opravdanje moje zabrinutosti, ja sam Vam neizmerno zahvalan.

  • Znate, kad god A.V. ponosno podmeće kako ga svi: Kurcz ili Brisel, ili ko god bilo tamo s onu strane… podržavaju, cene i poštuju, hvale njegova postignuća…meni se želudac zgrči i ja znam koliko nam se loše piše, zapravo. Od svih tih njegovih “prijatelja”ovoj zemlji čini mi se biva samo još gore. Tako da, ja samo želim da on svoje prijatelje vodi isključivo svojoj kući, a da Srbiji ti takvi “iskreno-prijateljski nastrojeni njegovi prijatelji” ne pomažu, jer nisu čak ni dobronamerni, naprotiv. Gnušam ih se i ne mislim da nam oni kao narodu išta dobro i žele. I pošto prihvatam onu narodnu: “vuk menja dlaku svakog proleća, ali ne i ćud”, ne može me ubediti da on sam nije onaj isti od pre 15-20 godina, baš kao ni u to, da je npr. onaj Toni Bler sad odjednom dobričina, a znamo da je pripomogao, svojski, bombardovati ovu zemlju.

  • Gospodin Kurtz ima pravo da izrazi stav Ministarstva SP Austrije. Mediji očito imaju obavezu da taj stav prenesu. Građani Srbije međutim nemaju obavezu da taj stav uvaže. Oni nisu građani Austrije.
    Pretpostavljam da postoje i realniji parametri za procenu stanja u društvu kao u uspešnosti režima od tuđeg mišljenja. Te parametre poput debljine novčanika, debljine koverta sa platom (-10%), broja uplatnica, kao i broja nula na uplatnicama treba da budu gurani u prvi plan gde god i kad god je to moguće. Na taj način se dobijaju izbori.

  • Kurc,kao uostalom i svi zvanicnici zapada ,govore Vucicu ono sto on zeli da cuje,jer rade zrad svojih interesa a Vucic protiv interesa Srbije i srpskog naroda,nazalost.Medjutim ,zalosno je sto to ovaj narod,naravno ne sav,nije sposoban da to skapira i slepo veruje Vucicu,a osim toga samo bulje u TV Pink i za njih j e Vucic bog.nadam se,a i mnogo pricam sa ljudima i ubedjujem ih da vas glasaju,a ne SNS,cak im pokazujem el.postu kako bih ih uverila da nije sve istina sto se prikazuje na TV-u.Moramo svakodnevno raditi i narod obavestavati o svakom postupku vlade kako bi se do izbora osvestio.

  • BELOSVETSKA ELITA NAS POSECUJE DA BI UTVRDILA DA LI CE VUCIC PRIHVATITI NJIHOVE USLOVE DA BI BIO IZABRAN. JADNA SRBIJA DOZIVLJAVA RASPRODAJU NJENIH INTERESA, DELOVA ZEMLJE I NARODA KAO JEFTINE RADNE SNAGE, A PAMETNI I POŠTENI ODLAZE UZ JAVNU PODRŠKU VLADE. DOSTA JE BILO. NIJE VIŠE U PITANJU KOLIKO CEMO DOBITI GLASOVA, VEC JE U PITANJU DA SE VUCIC MORA OBORITI.