Ауторски текст Медији

Обреновац – подмићивање послушних

Локална медијска сцена
Слободни медији су први предуслов за фер и демократске изборе. Серија текстова о стању у медијима у појединим градовима допринеће бољем разумевању у каквој се атмосфери одвијају припреме за локалне, покрајинске и ванредне парламентарне изборе. Текстове координатора и активиста покрета “Доста је било” објављиваћемо у наредним данима да би била јаснија дијагноза предизборних услова.

Након вишегодишњег ишчекивања, 2. августа 2014. године, на предлог Владе, Народна скупштина Републике Србије је, по хитном поступку, изгласала сет медијских закона.

Сврха доношења сета медијских закона била је повлачење државе из власништва у медијима и њихова приватизација тако што би се са система дирекног буџетског финансирања прешло на систем пројектног, конкурсног суфинансирања. То би уједно био и механизам за спречавање сваког потенцијалног вида контроле и утицаја на медије, чиме би се удовољило и захтевима Европске уније у том погледу.

Ових дана финализују се расписани конкурси о суфинанирању пројеката јавног информисања и пристижу и прва решења о расподели буџетских средстава различитих локалних самоуправа и градских општина победницима конкурса. Ево како то изгледа на примеру градске општине Обреновац.

Прошлог месеца, у овом граду је расписан конкурс и пристигло је десет благовремених пријава. Укупна опредељена средства издвојена из буџета за суфинансирање износила су 13,7 милиона динара. Конкурс је прошло шест пројеката, али се три издвајају по незаконитости.

mediji Munk

Закон о јавном информисању и медијима, у члану 17 став 2, предвиђа да се за појединачна давања може издвојити највише пет одсто од укупно опредељених средстава. Дакле највише новца које је могао да добије један пројекат из буџета Обреновца је 685.000 динара.

У Обреновцу постоји само једна локална телевизија, ”СТУДИО МАГ”. По основу свог телевизијског пројекта, ово предузеће је на конкурсу добило невероватних 9.720.000 динара. У процентима чак 70 одсто укупно опредељених средстава! Разлику од девет милиона изнад законски дозвољеног максимума финансирали су грађани Обреновца. И пре овога су председник градске општине Мирослав Чучковић и Српска напредна странка имали значајну заступљеност на овој телевизији. Нема сумње да је та подршка сада зацементирана.

Али ту се прича не завршава. По другом основу, свог радијског програма, ”СТУДИО МАГ” је примио додатних 1.400.000 динара. Трећи незаконити конкурс добила је Агенција за израду и одржавање веб портала „Локалне новине Обреновац“, која је Фејсбук страница – износ 1.700.000 динара.

Занимљиво је, такође, да је све ово темпирано непосредно пред расписивања избора, да, ваљда, пред кампању медији не би заборавили на доброчинство градских челника и да би предано обавештавали о подухватима градске власти.
Закон је, нажалост, маестрално подбацио на плану локалних медија на шта се од самог старта упозоравало. Било је јасно да ће локални челници и други моћници добити механизам да, уколико им се не свиди извештавање неког медија, обуставе финансирање и принуде на послушност.

Осим завртања славине на раполагању им је, као што можемо да видимо, и стара проверена пракса подмићивања огромним свотама новца како би задржали утицај или га додатно ојачали.

Немања Ђурић,
члан покрета “Доста је било – Саша Радуловић”, Обреновац

 

Прилог:

Решење о расподели средстава за медијске пројекте у Обреновцу

Повезани текстови:

Локални медији Западна Србија

RTK Продат као врећа кромпира

Брaничево – aплaузи и политикa „не тaлaсaј“

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар