Autorski tekst Mediji

Obrenovac – podmićivanje poslušnih

Lokalna medijska scena
Slobodni mediji su prvi preduslov za fer i demokratske izbore. Serija tekstova o stanju u medijima u pojedinim gradovima doprineće boljem razumevanju u kakvoj se atmosferi odvijaju pripreme za lokalne, pokrajinske i vanredne parlamentarne izbore. Tekstove koordinatora i aktivista pokreta “Dosta je bilo” objavljivaćemo u narednim danima da bi bila jasnija dijagnoza predizbornih uslova.

Nakon višegodišnjeg iščekivanja, 2. avgusta 2014. godine, na predlog Vlade, Narodna skupština Republike Srbije je, po hitnom postupku, izglasala set medijskih zakona.

Svrha donošenja seta medijskih zakona bila je povlačenje države iz vlasništva u medijima i njihova privatizacija tako što bi se sa sistema direknog budžetskog finansiranja prešlo na sistem projektnog, konkursnog sufinansiranja. To bi ujedno bio i mehanizam za sprečavanje svakog potencijalnog vida kontrole i uticaja na medije, čime bi se udovoljilo i zahtevima Evropske unije u tom pogledu.

Ovih dana finalizuju se raspisani konkursi o sufinaniranju projekata javnog informisanja i pristižu i prva rešenja o raspodeli budžetskih sredstava različitih lokalnih samouprava i gradskih opština pobednicima konkursa. Evo kako to izgleda na primeru gradske opštine Obrenovac.

Prošlog meseca, u ovom gradu je raspisan konkurs i pristiglo je deset blagovremenih prijava. Ukupna opredeljena sredstva izdvojena iz budžeta za sufinansiranje iznosila su 13,7 miliona dinara. Konkurs je prošlo šest projekata, ali se tri izdvajaju po nezakonitosti.

mediji Munk

Zakon o javnom informisanju i medijima, u članu 17 stav 2, predviđa da se za pojedinačna davanja može izdvojiti najviše pet odsto od ukupno opredeljenih sredstava. Dakle najviše novca koje je mogao da dobije jedan projekat iz budžeta Obrenovca je 685.000 dinara.

U Obrenovcu postoji samo jedna lokalna televizija, ”STUDIO MAG”. Po osnovu svog televizijskog projekta, ovo preduzeće je na konkursu dobilo neverovatnih 9.720.000 dinara. U procentima čak 70 odsto ukupno opredeljenih sredstava! Razliku od devet miliona iznad zakonski dozvoljenog maksimuma finansirali su građani Obrenovca. I pre ovoga su predsednik gradske opštine Miroslav Čučković i Srpska napredna stranka imali značajnu zastupljenost na ovoj televiziji. Nema sumnje da je ta podrška sada zacementirana.

Ali tu se priča ne završava. Po drugom osnovu, svog radijskog programa, ”STUDIO MAG” je primio dodatnih 1.400.000 dinara. Treći nezakoniti konkurs dobila je Agencija za izradu i održavanje veb portala „Lokalne novine Obrenovac“, koja je Fejsbuk stranica – iznos 1.700.000 dinara.

Zanimljivo je, takođe, da je sve ovo tempirano neposredno pred raspisivanja izbora, da, valjda, pred kampanju mediji ne bi zaboravili na dobročinstvo gradskih čelnika i da bi predano obaveštavali o poduhvatima gradske vlasti.
Zakon je, nažalost, maestralno podbacio na planu lokalnih medija na šta se od samog starta upozoravalo. Bilo je jasno da će lokalni čelnici i drugi moćnici dobiti mehanizam da, ukoliko im se ne svidi izveštavanje nekog medija, obustave finansiranje i prinude na poslušnost.

Osim zavrtanja slavine na rapolaganju im je, kao što možemo da vidimo, i stara proverena praksa podmićivanja ogromnim svotama novca kako bi zadržali uticaj ili ga dodatno ojačali.

Nemanja Đurić,
član pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, Obrenovac

 

Prilog:

Rešenje o raspodeli sredstava za medijske projekte u Obrenovcu

Povezani tekstovi:

Lokalni mediji Zapadna Srbija

RTK Prodat kao vreća krompira

Braničevo – aplauzi i politika „ne talasaj“

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • znaci od 10 milijarde dolara koliko su nas zaduzili od 2012 do 2016 ide za potrebe finansiranja vladajuce partije a te dugove ce svi gradjani placati, zanimljivo …