Војводина Државна управа Економија Саопштењe

Нетранспарентно финансирање предузећа ФТО Линк

Још 2010. године, општина Бечеј, и ПИК Бечеј, основали су предузеће за физичко техничко обезбеђење под називом „ФТО Линк“ и то уделом: 70% Општина Бечеј и 30% ПИК Бечеј. Предузеће је првобитно за циљ имало заштиту пољопривредног земљишта и организовање пољочуварске службе на територији општине Бечеј, а касније, услед партијских инспирација, пословање предузећа се отело контроли.

Opština Bečej

Како је све почело?

Већ на почетку оснивања ФТО Линка се знало да у буџету локалне самоуправе неће бити довољно новчаних средстава за нормално одвијање делатности наведеног предузећа, те се посегло за увођењем посебне накнаде, такозване „пољарине“ која је подразумевала да се пољарина плаћа на годишњем нивоу, у динарској противвредности 17kg пшенице прве класе на Продуктној берзи у Новом Саду, на дан утврђивања пољарине, по хектару.“ Висину “пољарине” је по овим показатељима утврђивало Општинско веће, сваке године својим Решењем.

Где је проблем настао?

Проблем, у овом периоду, је лежао у чињеници да скупштина општине Бечеј није имала овлашћења да својом одлуком пропише плаћање накнаде за вршење пољочуварске службе. Због тога је након реакције покрајинског омбудсамана ова накнада укинута почев од 01.01.2014. године.

Како се проблем продубио?

На 18. седници одржаној дана 30.12.2013. године донешена је Одлука о буџету за 2014. годину, којаје предвидела директно финансирање ФТО Линка. Једини овлашћени предлагач буџета – Општинско веће на челу са садашњим председником општине, је у периоду од 2013 – 2015. по плановима буџета, финансирало Линк ФТО у укупном износу од 71 милион динара!

У чему је заправо проблем?

Општина Бечеј, на челу са владајућом структуром људи, уопште није расписала јавну набавку ове услуге (како то нпр. ради Општина Нови Бечеј), односно, није применила механизам који би омогућио надметање разних организација за физичко-техничко обезбеђење и које би за циљ имало најповољнији резултат за кориснике услуга, односно, пореске обвезнике Општине Бечеј, већ је новчана средства, без јавне набавке, директно пласирала предузећу ФТО ЛИНК ДОО, чији је и сама оснивач. Крајњи резултат није само обезбеђење посла обезбеђења ФТО Линку под веома повољним околностима, већ и многе јавне набавке унутар поменутог предузећа (превисока цена плаћених средстава за превоз, плаћени трошкови маркетинга – односно плаћање странице www.linkfto.com која тренутно није у функцији, нити је икад била, као и остали трошкови, за које су предвиђене невероватно високе цене).

Шта ми предлажемо? – УКИНУТИ ФТО ЛИНК И ТРАНСПАРЕНТНО РАСПИСАТИ ЈАВНУ НАБАВКУ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ОБЈЕКАТА КОЈИМА ЈЕ ИСТО ПОТРЕБНО

Да ли сте знали да се на терету општинског буџета налазе и дечји вртић „Лабуд Пејовић“, Градски музеј, Центар за социјални рад итд? То су институције које су потребне како би се грађани општине Бечеј стварно осећали да живе у једном цивилизованом, културном граду. Да ли мислите да је потребно да се на терету пореских обвезника нађе и предузеће попут ФТО Линка? Ми не мислимо тако! Желимо да се успостави ред, односно да се јавне набавке обављају транспарентно.

Захтевамо да Општина Бечеј распише тендер на основу којег ће, без претходне куповине скупе тендерске документације (која у пракси, иначе, служи да се и оно мало расположених за учествовање у јавном надметању понуђених услуга одбије), обезбедити свим грађанима Бечеја сигурност оних објеката без којих овај град не би могао нормално да функционише.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”
Одбор у Бечеју

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар