Vojvodina Državna uprava Ekonomija Saopštenje

Netransparentno finansiranje preduzeća FTO Link

Još 2010. godine, opština Bečej, i PIK Bečej, osnovali su preduzeće za fizičko tehničko obezbeđenje pod nazivom „FTO Link“ i to udelom: 70% Opština Bečej i 30% PIK Bečej. Preduzeće je prvobitno za cilj imalo zaštitu poljoprivrednog zemljišta i organizovanje poljočuvarske službe na teritoriji opštine Bečej, a kasnije, usled partijskih inspiracija, poslovanje preduzeća se otelo kontroli.

Opština Bečej

Kako je sve počelo?

Već na početku osnivanja FTO Linka se znalo da u budžetu lokalne samouprave neće biti dovoljno novčanih sredstava za normalno odvijanje delatnosti navedenog preduzeća, te se poseglo za uvođenjem posebne naknade, takozvane „poljarine“ koja je podrazumevala da se poljarina plaća na godišnjem nivou, u dinarskoj protivvrednosti 17kg pšenice prve klase na Produktnoj berzi u Novom Sadu, na dan utvrđivanja poljarine, po hektaru.“ Visinu “poljarine” je po ovim pokazateljima utvrđivalo Opštinsko veće, svake godine svojim Rešenjem.

Gde je problem nastao?

Problem, u ovom periodu, je ležao u činjenici da skupština opštine Bečej nije imala ovlašćenja da svojom odlukom propiše plaćanje naknade za vršenje poljočuvarske službe. Zbog toga je nakon reakcije pokrajinskog ombudsamana ova naknada ukinuta počev od 01.01.2014. godine.

Kako se problem produbio?

Na 18. sednici održanoj dana 30.12.2013. godine donešena je Odluka o budžetu za 2014. godinu, kojaje predvidela direktno finansiranje FTO Linka. Jedini ovlašćeni predlagač budžeta – Opštinsko veće na čelu sa sadašnjim predsednikom opštine, je u periodu od 2013 – 2015. po planovima budžeta, finansiralo Link FTO u ukupnom iznosu od 71 milion dinara!

U čemu je zapravo problem?

Opština Bečej, na čelu sa vladajućom strukturom ljudi, uopšte nije raspisala javnu nabavku ove usluge (kako to npr. radi Opština Novi Bečej), odnosno, nije primenila mehanizam koji bi omogućio nadmetanje raznih organizacija za fizičko-tehničko obezbeđenje i koje bi za cilj imalo najpovoljniji rezultat za korisnike usluga, odnosno, poreske obveznike Opštine Bečej, već je novčana sredstva, bez javne nabavke, direktno plasirala preduzeću FTO LINK DOO, čiji je i sama osnivač. Krajnji rezultat nije samo obezbeđenje posla obezbeđenja FTO Linku pod veoma povoljnim okolnostima, već i mnoge javne nabavke unutar pomenutog preduzeća (previsoka cena plaćenih sredstava za prevoz, plaćeni troškovi marketinga – odnosno plaćanje stranice www.linkfto.com koja trenutno nije u funkciji, niti je ikad bila, kao i ostali troškovi, za koje su predviđene neverovatno visoke cene).

Šta mi predlažemo? – UKINUTI FTO LINK I TRANSPARENTNO RASPISATI JAVNU NABAVKU ZA OBEZBEĐENJE OBJEKATA KOJIMA JE ISTO POTREBNO

Da li ste znali da se na teretu opštinskog budžeta nalaze i dečji vrtić „Labud Pejović“, Gradski muzej, Centar za socijalni rad itd? To su institucije koje su potrebne kako bi se građani opštine Bečej stvarno osećali da žive u jednom civilizovanom, kulturnom gradu. Da li mislite da je potrebno da se na teretu poreskih obveznika nađe i preduzeće poput FTO Linka? Mi ne mislimo tako! Želimo da se uspostavi red, odnosno da se javne nabavke obavljaju transparentno.

Zahtevamo da Opština Bečej raspiše tender na osnovu kojeg će, bez prethodne kupovine skupe tenderske dokumentacije (koja u praksi, inače, služi da se i ono malo raspoloženih za učestvovanje u javnom nadmetanju ponuđenih usluga odbije), obezbediti svim građanima Bečeja sigurnost onih objekata bez kojih ovaj grad ne bi mogao normalno da funkcioniše.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”
Odbor u Bečeju

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar