Autorski tekst Istočna Srbija Mediji

Bor: Bežanje od stroge kontrole na internet

Lokalna medijska scena

Slobodni mediji su prvi preduslov za fer i demokratske izbore. Serija tekstova o stanju u medijima u pojedinim gradovima doprineće boljem razumevanju u kakvoj se atmosferi odvijaju pripreme za lokalne, pokrajinske i vanredne parlamentarne izbore. Tekstove koordinatora i aktivista pokreta “Dosta je bilo” objavljivaćemo u narednim danima da bi bila jasnija dijagnoza predizbornih uslova.

Dva elektronska medija, RTV Bor i RTV Sezam, koja emituju program iz Bora, a vide se na regionalnom području, čvrsto su, više nego ikada, u rukama vlasti.

Nikada veća autocenzura zbog pritiska koji ne dolazi toliko iz stranaka vladajuće koalicije, koliko od jednog čoveka, bahatog Blagoja Spaskovskog-Sose, generalnog direktora RTB Bor.

U podilaženju i ispunjavanju njegovih, često apstraktnih želja, prednjači RTV Bor, na čelu sa Vladanom Novovićem, direktorom pod nerazjašnjenim okolnostima (već tri godine je zamenik direktora koji nije imenovan), koji uz pomoć svoje supruge, glavne i odgovorne urednice bezuslovno ispunjava sve naloge Spaskovskog. Obzirom da se radi o javnom preduzeću, ovaj supružnički tandem je jasan primer sukoba interesa, zloupotrebe službenog položaja i klasičnog nepotizma, udvostručenog činjenicom i da je Novović istovremeno i odbornik URS-a u SO Bor.

U RTV Sezam je situacija je za par nijansi bolja, obzirom da Žarko Timotijević, vlasnik tog medija i odbornik u SO Bor, u skladu sa svojim interesima određuje stepen slobode i kritičnosti. U svakom slučaju sloboda govora je kudikamo veća nego na RTV Bor.

mediji Munk

Pisani mediji, Borski problem i Borske novine balansiraju ne bi li nešto dobili iz opštinskog budžeta, ali je moć i uticaj tih novina jako mala. Možda 3% u ukupnoj medijskoj sceni.

Na kraju dolazimo do najmlađeg, ali sve uticajnijeg informativnog prostora – na internetu. Blogova u Boru ima na stotine. Oni koji se mogu nazvati ozbiljnim su Bor 030, uvek najbrži u plasiranju servisnih informacija, ali pod blagim pritiskom ranije navedenog gen.direktora RTB Bor često prećutkuju škakljive teme. Ne podilaze i ne upuštaju se u velike političke teme.

Medija Centar Bor, prvi je blog koji otvoreno piše o svemu, kao i nedavno registrovani Solaris medija, koji bez dlake na jeziku piše o svemu, nekada se (podsvesno ili svesno) čak stavljajući na stranu opozicije, ali nijedne određene stranke. Jer Bor neku jasno definisanu opoziciju i nema, osim pokreta Dosta je bilo i Predraga Balaševića i Dragana Markovića (DSS).

Šesti oktobar je blog i Fejsbuk profil na kome se mogu naći mišljenja svih koji imaju šta da kažu. Borska Inicijativa takođe ispunjava sve uslove slobodne pisane reči.

Ocena ukupne medijske slike u Boru ravna je jedinici. Tradicionalni mediji, bilo da su u pitanju lokalni ili dopisnici nacionalnih kuća, pod strogom su kontrolom vlasti. Jedinu nadu pruža internet, slobodan prostor kome se sve više veruje, odakle se informiše, ali i dalje nedovoljno uticajan, neregulisan, bez jasne odgovornosti autora za javno izgovorenu reč i samim tim veoma podložan manipulaciji.

Snežana M Tasov,
okružni koordinator pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, Bor

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “MEDIJSKI MRAK” JE UŠAO U MODU. ISTO ONAKO KAKO “VELIKI BRAT” RADI NA REPUBLIČKOM NIVOU, TAKO I LOKALNI VLASTODRŠCI RADE U LOKALU. SVE ZAJEDNO JE POTPUNO POMRAČENJE UMA. KRAJNJI EFEKAT JE NE IZLAZAK NA GLASANJE.ZATO SE ARANŽMAN SA GOSPODINOM TENISOM ODLAŽE DO JUNA. KAD ĆE SE VIDETI DA LI ĆE VUČIĆ DOBITI NA IZBORE DOVOLJAN BROJ GLASOVA. ON SAM NAJAVLJUJE “TEŠKE ODLUKE” NAKON IZBORA. ŠTA TO SVE PODRAZUMEVA TEK ĆEMO VIDETI. NEK NAM JE BOG U POMOĆI.

  • S obzirom da je Vuciceva vlada osvetnicka,to se bar dobro vidi,i ko zna sta ce biti sa nama ako dobije izbore,ne daj boze,jedino nam nam je preostalo da sirimo vesti na internetu.

  • Internet i ne treba da bude regulisan i to je njegova najveća prednost. Da je regulisan, pitanje je da li biste vi mogli da postavite ovaj tekst.

  • U Boru ne postoji medij koji je objekivan, slobodan i brz. Bor030 je onlajn verzija tabloida, tu se ne može govoriti o izveštavanju, a posebno ne onom kvalitetnom i objektivnom. Medija centar, o kome govorite kao opozicionom, ne može biti opozicioni medij, kad nije medij. MC se bavi pljuvanjem, plasiranjem neistinitih informacija, bez obzira na to da li su vezane za vlast ili opoziciju. Česta povlačenja objavljenih tekstova upravo to i potvrđuju.

    I još jedna važna stvar. Radio televizija Bor nije javno preduzeće, već privatno od sredine prošle godine.

  • Medijski mrak u Boru je (ne)delo premijerovog poltrona i klimoglavcu, kome je namenjena sledeća pesma:

    SOSMANIJA SOSARSTANA!

    Svi su tvoji bili: Sloba, Šaja, Vuk, Dinkić, Tadić
    I sve njih na brzinu zaboravi, a aktuelni je Vučić.
    Krenuo si putem poltronski, a tako, demokratski,
    Ideš, i ideš putem radikalno – naprednjački.
    Soso carisimuse Sosarstana, Soso najveći care,
    Ti pronađe tolikog zlata svuda pa i na trotoare
    Soso kraljičino bakra, Soso Sosarstana kralju,
    Bez premca si neprikosnoven vladar u ovom kraju,
    svaka čast samo tebi, to u svetu i šire svi znaju.
    Okrečio si zgrade i digo zoo vrt i dispanzere.
    Nikada, za slavlje, ni si zaboravio penzionere,
    A dragoj deci, tvoje pesnike, deliš bombonjere
    Veliko ti hvala što si stavio pišala i fontane
    I okreću se krugovi puno i spomenici na tenane,
    Sosarstan je lep po Suncu, kiši i otrovnom gasu,
    Građani pogrdno te pozdravljaju, kao u transu.
    Dosta si učinio da gigant bakra brod polako tone,
    A tvoji hvalospevi i profiti u medijima zvone,
    Na tebe bi se ogledao i čuveni Don Korleone.
    Tvoje muke zvučno obelodanio mudro Vučko.
    Ti, kao i uvek, ostao si neprevaziđeni mućko.
    Država te pita stidljivo gde se denu rudna renta?
    Ti mentorima poručuješ, u jamskom bifeu, menta.
    Otkrivena je na više milijarde tona zlatnog bakra,
    Tvoja vidovitost daje, za mnogo vekova, bakra i mraka,
    Izgradi prehvaljenu topionicu na svetu, najmanju,
    Da li imaš rešenje da zadnji u tvom Sosarstanu
    Ne ugasi svetlo, već da potonuća broda stanu.
    Soso molim te spasi, ako boga znaš, svoj feud,
    Ne pravi se, pred građanima, pametan i lud.

  • I poltroni imaju prava da budu ono što jesu. Po pitanju nove topionice i investiranje u rudnike trebao je autor da uzme relevantno mišljenje stručnjaka “Instituta za rudarstvoi i metalurgiju” i “Tehničkog fakultetu”. Ovako, unapred dijagnostika “McKinsey” je proglasila sve investicije visoko efikasne, sa visokom rentabilnom i efikasnom proizvodnjom. Kome to sve služi, a istina je samo jedna? Reagovanje sindikati u RTB Bor na tekst “RTB Bor i Resavica leševi prošlosti i da takva preduzeća treba sahraniti” sa željom da ovim preduzećima mediji treba da pomognu u oživljavanja ovih privrednih subjekata i navodeći brojne fabrike i infrastrukturne objekte koji su urađeni zahvaljujući rudarima i metalurzima Bora i Majdanpeka. Mediji treba da informišu realno, bez prisutnih hvalospeva. RTB Bor je doveden do ambisa propasti. Ko to pomene postaje Vučićev i Sosin neprijatelj broja jedan. Diletansko napadanje da je uzročnik kolapsa RTB Bor samo niska cena bakra. RTB Bor, na svu sreću ostao je u životu i kada je cena bakra bila oko 1000 dolara po toni, a sada je 4600, a propast visi. Niko ne pominje nerentabilnu, neefikasnu i nekonkurentnu proizvodnju bakra, neefikasno investiranje u novim agregatima.