VIDEO Гостовање Политика

Радуловић: Поништићемо закон о пољопривредном земљишту и смањење пензија

Председник покрета Доста је било Саша Радуловић изјавио да ће тај покрет када дође на власт поништити све штетне и противуставне законе и уговоре које је држава донела и склопила. То се, како је рекао, односи на противуставно смањење плата и пензија, закон о пољопривредном земљишту који је назвао Тенисовим законом, као и градњу Београда на води. Радуловић је, у емисији Прави угaо Радио телевизије Војводине, изразио уверење да ће покрет Доста је било на предстојећим изборима сигурно прећи цензус, те да тренутно у Војводини и Београду уживају подршку око шест одсто бирача а у централној Србији око четири одсто.

Говорећи о најављеној инвестицији немачког произвођача меса Тенис, Радуловић је нагласио да је Србија једина земља у којој ће та компанија имати пољопривредно земљиште и узгајати свиње.

Saša Radulović u emisiji Pravi ugao Ljubice Gojgić

“У свим земљама у којима Тенис послује, тамошњи произвиођачи гаје стоку и онда је продају Тенису, а он месо прерађује. Само у Србији ће имати своју земљу и своје свиње, наши земљорадници ће да раде за њих као најамна радна снага, а компанија ће добити 15.000 хектара пољопривредног земљишта директном погодбом”, устврдио је.

 

 

 

Радуловић је, образлажући делове свог програма, устврдио да партократска држава грађане Србије годишње кошта најмање три милијарде евра.

Од 700.000 људи који раде у такозваном ширем јавном сектору, 15 одсто су партијски кадрови и вишак и они нас годишње коштају милијарду евра. На субвенције се годишње издваја око милијарду евра, а од тога на пољопривреду одлази тек 230 милиона. Само шест предузећа – Србијагас, ЕПС, Железара Смедерево, Петрохемија Панчево, Железнице и Ер Србија – годишње направе губитак од три милијарде евра. То су три милијарде евра годишње губитка и крајње је лицемерно тврдити да су пензионери спасили буџет а уштеда од смањења пензија износи тек 210 милиона евра годишње”, каже Радуловић.

На питање да ли то значи да је његово предизборно обећање да ће 100.000 из јавног сектора бити отпуштено, Радуловић је рекао да програм предвиђа и увођење универзалног система социјалне заштите који би износио 15.0000 динара месечно по домаћинству, те још пет хиљада за по сваком додатном члану домачинства, за све породице које остану без посла.

“То значи да би они са де лукс система социјалне заштите у јавним предузећима, дошли на универзални систем социјалне заштите”, казао је и навео да сматра да држава нема вишка лекара, просветара или радника на терену у јавним предузећима, већ пре свега бирократа. Додао је да би трошак тих издвајања за социјалну заштиту износио 700 милиона евра годишње.

Одговарајући на питање да ни ММФ не тражи смањење запослености у јавном сектору за 15 процената, Радуловић каже да ММФ заступа интересе поверилаца државе и да ради најбоље што може како би заштитио њихове интересе.

“Када сам био министар и разговарао са ММФ-ом о овоме, они су рекли да би то било идеално али да знају да то Влада Србије неће урадити”, казао је.

На опаску да су поједини економисти израчунали да би смањење пореза и доприноса које предлаже створило “кратер” у буџету од скоро две милијарде евра, лидер покрета Доста је било каже да би тај мањак износио 1,4 милијарду и да би се делом покрио из поменутих уштеда а делом кроз последично смањење сиве економије.

“Уз значајно смањење пореза и доприноса, више не би било потребе за одлазак људи у сиву економију, што би довело до већег пуњења буџета”, указао је.

На констатацију да се већина економиста, почев од Фискалног савета, противи идеји повећања плата у јавном сектору и пензија, Радуловић је оценио да се економисти устручавају да кажу шта мисле а да је са Фискалним саветом, и док је био министар, имао неслагања.

На критике да у програму покрета нема развојне политике, Радуловић је одговорио да развојем не треба да се баве партијски кадрови и државни административци.

“Посао државе је да обезбеди добар оквир, а онда ће предузећа и предузетници да покрећу развој”, истакао је.

На питање да ли се покрет залаже за улазак Србије у НАТО пакт, Радуловић је одговорио одречно, али да сматра да треба војно да сарађујемо како са земљама чланицама НАТО, тако и са Русијом.

Он је рекао и да се залаже за укидање ТВ претплате и да сматра да јавни сервиси треба да се финансирају из буџета.

“То мора да буде тако уређено да политичари немају утицај на то колико се новца издваја за РТС и РТВ”, казао је.

На опаску да је претплата европска пракса, Радуловић је одговорио да је то тачно али да не мора нужно да значи да је све што долази из ЕУ и добро.

“Нови избори већ догодине”

Саша Радуловић каже да је одлука покрета Доста је било да на предстојеће изборе изађе самостално рационална.

У Војводини и Београду имамо подршку преко шест одсто бирача, у централној Србији око четири одсто. Сигурно прелазимо цензус“, каже. Говорећи о истарживањима јавног мњења која им не дају шансе за улазак у парламент, Радуловић каже да су и на претходним изборима истраживања подценила њихов резултат четири до пет пута.

Он је рекао да од избора очекује да спусте изборни резултат Александра Вучића на испод 40 одсто гласова. Он наводи да је то максимум који опозиција може да постигне у “нефер условима” какви ће, каже, владати на овим изборима.

“То ће разбити страх код бирача и то ће бити почетак краја СНС. Доћи ће до распада СНС-а, ту странку сада на окупу држи само перцепција Вучићеве популарности”, казао је и додао да због тога очекује наредне парламентарне изборе већ 2017, заједно са председничким.

 

Ауторка и водитељка, Љубица Гојгић

 

.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Najvise ih /RTV/ je pogodilo ukidanje predplate. A sto se tice misljenja ,,ekonomista,, i fiskalnog saveta, verovatno je mislila na misljenje M. Kovacevica i Bajca clanove saveta guvernera NBS koji stite svoje visoke funkcije u NBS, a isto to rade i clanovi fiskalnog saveta. Ovo je dobro objasnio jedan nas ekonomista koji radi u inostranstvu mislim u Becu u nekoj EU instituciji pisalo na sajtu GDE Investirati pre oko mesec dana. Pokusacu da pronadjem i da zakacim na sajt. Nastup SASE je bio izvanredan nije se dao isprovocirati.

 • Odgledao sam, a pre toga sam citao komentare mahom o tome da je Ljubica bila pristrasna. Meni je ovo sve bilo korektno, Sasa dosta dobar, ona, malo spetljana pri samom kraju, ali mislim da nije bila maliciozna

 • Pozeleo bih pokretu puno uspeha na predstojecim izborima i sto skoriji dolazak na vlast tj. pocetak reformi i pocetak normalnog zivota u ovoj napacenoj i opljackanoj zemlji.

  Imam par zamerki sto se tice tacnosti podataka u nekim delovima teksta:

  -Само шест предузећа – Србијагас, ЕПС, Железара Смедерево, Петрохемија Панчево, Железнице и Ер Србија – годишње направе губитак од три милијарде евра.

  Mislim da se radi o jednoj milijardi.

  -Додао је да би трошак тих издвајања за социјалну заштиту износио 700 милиона евра годишње.

  Mislim da se radi o trista miliona.

  Smatram jos da ne bi bilo lose da se u jednom tekstu malo obradi kako se dolazi do te cifre od milijarde evra ustede od plata viska zaposlenih u javnom sektoru.

  • Ево како: 100 хиљада запослених, свако прима нето 100 хиљада динара месечно и све то пута 12 месеци. То је милијарда евра. Ако се рачуна евор 120 динара.

  • Tekst je iskopiran sa sajta RTV, zato se ne slazu brojke sa onim sto je uopste izjavljeno u intervju-u.Zasto su uradili i pogresno napisali, ostaje nam da tvrdimo.

 • Zašto, ali zašto voditelj, novinar, mora toliko da upada u reč i konstantno prekida sagovornika??? Užasno zvuči kad pričaju istovremeno, pri tom ne mislim samo na ovaj video.

 • GODINAMA NAS PLJAČKAJU, NIŠTA SE NIJE PROMENILO SAMO SU POSTALI VIŠE ALAVI I NEDODIRLJIVI. SVE IH JE VIŠE SA PRAZNIM GLAVAMA I PUNIM ŽDEPOVIMA. TREBALO JE SVE DA IH OBRIŠEMO, A NE SAD DA NAM SOLE PAMET. ONI SU UPROPASTILI SRBIJU DO DEVEDESETE PA SAD OPET…LOPOV DO LOPOVA

 • Gospodi Ivan-u jednom i drugom..slusajte malo pazljivije sta covek prica..tri milijarde su tih 6 preduzeca(1 milijarda)..subvencije(1 milijarda).partijski pacovi tj.visak(1milijarda)..to je 3 milijarde..

  • Gospodine Igore, malo pažljivije pročitajte tekst. Dakle, četvrti pasus i sledeća rečenica:

   -Само шест предузећа – Србијагас, ЕПС, Железара Смедерево, Петрохемија Панчево, Железнице и Ер Србија – годишње направе губитак од три милијарде евра.

   Prema tome u emisiji je Saša rekao kako treba, ali u tekstu stoji kako nije.
   Samo nemojte da Vam vrtim tri puta u krug kao Saša Ljubici. 🙂

  • Zato sto je tekst sa sajta rtv.Naveden je dole izvor.Sad, zasto su oni to pogresno napisali ostaje nam samo da nagadjamo 🙂

 • Ovo je dobar intervju, ne odličan ali dobar svakako. Voditeljka da bi napravila dobar intervju mora da bude oponent (šta god ona mislila o sadržaju razgovora), u protivnom to ne bi bio intervju već propaganda. To radi Vučić – ovo je razlika između DJB i naprednjaka. Vučić ne sme da ide na pravi intervju, zato i kontroliše medije, već ide na propagandu.
  Voditeljka je sa skepticizmom provocirala dajući priliku Raduloviću da odgovori. On je to i učinio, efektno, ponekad teatralno u najboljem maniru nekoga ko zna o čemu govori. Pokazao se veoma sposobnim čovekom i sagovornikom koji je svestan šta ima u koferu i zna to da upotrbebi. Razumelo se da je 100 000 x 100 000 x 10 = 1.000 000 000e. razumeljivo je bilo i da kad sjašeš državu sa leđa privrede ona onda prodiše, kao i da kad su porezi podnošljivi niko nema razloga da beži u sivu ekonomiju i sebi uskraćuje sve benefite koje donosi legalno privređivanje. Jedino mi se nije dopao termin “udarac sivoj ekonomiji”. On pokazuje nerazumevanje činjenice da niko normalan ne bi radio na crno i izbegavao poreze i doprinose kada bi fizički mogao podneti teret opterećenja koje hipertrofisani alavi partokratski aparat navaljuje na leđa jednog zanatlije ili trgovca. Ne osuđujmo ljude iz sive zone, oni se bore za opstanak jednako kao i mi. Oni su žrtve alavosti partokratije jednako kao i mi. Dajmo im razlog da glasaju za DJB koja će im omogućiti da pod manjim opterećenjem posluju legalno i izađu na svetlo dana iz tame u koju su ih gurali svi prethodni režimi.

  • Slazem se. Mislim da je previse prituzbi na voditeljku, ona i treba da igra rolu protivnika. Cinjenica da je lose odigrala ide Sasi na cast, nije lako biti protiv razumnih ideja, a da to ne ispadne napadno. Istim stavom, samlela bi svakog drugog sagovornika, ovde joj se pomalo i vratilo. Meni je sve ovo ubedljivo

  • Ne moze tako immobil! Siva zona je ilegala ili polulegala. Mi ne mozemo zahtevati da se zakoni postuju samo kad DJB dobije vlast. Ne moze biti da nas knjigovodja nam kaze, da smo jedini za koga on vodi knjige, a da radnike prijavljuje cisto na belo. Svako ko placa jedno bruto, a drugo neto, nama je nezakonita ilegalna ili populegalna konkurencija. Mi treba da propadnemo ako lose radimo, a ne zbog toga sta radimo posteno. Osim toga i drzava gubi tom ilegalom, gube svi fondovi. Jos jednom: koliko god ova vlast bila nakaradna, zakoni se moraju postovati. Ako zakoni ne valjaju trebamo drugu vlast i menjati zakone. Dosta je Bilo minimalca ili vece neto plate kod niske bruto.
   Sorry, inace se sa vama uvek slazem, ali mislim da ovde gresite.

 • Moram da priznam da se dotična voditeljka ponaša vrlo nepristojno, vrlo je pristrasna, pitanja su joj delom vrlo neosnovana i bazirana na lošim ili lažnim informacijama i takođe nije sposobna da se nosi sa inteligentnim sagovornikom, pa ispada glupa. U svakom slučaju, poen za Radulovića.

  • Ne 1:0 za DJB, Radulović je samo golgeter. Ima DJB još golgetera, bilo je, a i biće još dosta mečeva, tek smo na početku utakmice a sa svakim poenom ugrožavamo Vučićevu mrežu i dominaciju.
   Želim pokretu DJB još puno pogodaka i poena koji će dovesti do debakla Vučićeve ekipe.

 • Gojgićka se propisno izblamirala! Tako je to kad hoće da pametuje, a ne zna elementarne stvari. Saša, svaka cast, čovek kao I uvek, hrabar, stamen, iskren, realan, pristojan. Retko kvalitetan I stručan čovek, I zbog svega toga mi svi treba da pružimo I njemu I Pokretu ogromnu podršku I sada, I na izborima, I posle njih! DOSTA JE BILO!! RESTART!

 • @ Igor Zemun

  Sasluso sam ja veoma pazljivo sta S. Radulovic prica,tacnije u zadnje tri nedelje sasluso sam verovatno sve emisije u kojima je gostovao i procitao jedno osamdeset posto teksta sa sajta pokreta.Nemam niti jednu zamerku na to i najvise bi voleo kada bi reforme pocele jos koliko sutra.Apsolutno sam uz ideje pokreta i promenu sistema.Uspeo sam i da zainteresujem jedan deo prijatelja,a od nekih sam cuo da su vec culi za pokret i da su zadovoljni.To mi je posebno drago.

  Moja zamerka se odnosila na delove teksta o emisiji pravi ugao a ne na obracanje S.Radulovica u samoj emisiji.

  • Mislim da nije urađeno tendenciozno. Rekao bih da u Srbiji, pa i na RTS, RTV… ima dosta inkompetencije. Nađavola šef države je kupio diplomu, gomila ministara je kupila diplomu, premijer nema ni dana poslediplomskih studija, nijedan članak u stručnim časopisima – eto takav je stručnjak silni genije i najbolji student prava ikada. O Dačiću mogu samo ponoviti istu stvar, Malog da ne pominjemo…Nekompetencija je drugi naziv za establišment Srbije. Impotencija države u svakom smislu osim mehanizma pljačke (što nije kompetencija države) i inkompetencija establišmenta su zaštitni znaci svih režima posle “pada” komunizma (koji u stvari nikad nije pao). Nazivi su formalno promenjeni ali sve je isto samo njega nema. Radulović i DJB upravo to žele da promene – partokratski sistem diktature formalno demokratskih partija a suštinski autoritarnih, sve sa kultom ličnosti (nekada Miloševića, Koštunice iTadića a sada Vučića). Sve je isto samo njega(naziva) nema. Dosta je bilo.

  • Bilo bi nam drago da neko vladare ovako propituje, a da oni potrefe uvek isti odgovor. Ali toga nema pa smo zadovoljni i ovim mrvicama pristupa RTS. Inace i Pink je ispratio ovaj intervju na svoj nacin. “Radulovic bi smanjio broj zaposlenih za 100.000 u javnom sektoru.”

 • Evo linka koji radi, za one koji nisu gledali:
  https://www.youtube.com/watch?v=GPCV6U0YtSM

  Sve ovo je bilo odlično. Saša pristojan, samouveren, siguran, odlučan, na svom terenu (ovu priču je već ispričao 100 puta)… Dobar nastup za one koji se kolebaju!
  Sa druge strane, RTV je odlučila da probije led i skine etiketu da opozicije (DJB posebno) nema na javnom servisu. To je pozitivno i treba pohvaliti!
  Nije (bilo) realno očekivati od Gojgićke da promoviše pokret i “mazi” Sašu. Naravno da je probala da kompromituje pokret sa insistiranjem oko otpuštanja, “ekonomije” i “ukidanja” javnog servisa (upetljala se sa subvencijama totalno, a Saša majstorski to oćutao i pustio je da bude u pravu). Verujem da su joj urednici sve to sugerisali unapred, ali ona se tu nije našla na svom terenu, izdala je sebe kao samosvesnog novinara i na kraju (ipak) doprinela Sašinom dobrom utisku za gledaoce. Naročito na samom kraju! “Nismo protiv javnog servisa, ali nismo za ovakav – DJB!”
  Dakle, treba se zahvaliti Ljubici na doprinosu, a Saša se već istrenirao po pitanjima koje mu postavljaju i napravio odličnu promociju pokreta “za početak”. I nemoj da se uobrazi što sam ga pohvalio, ima tu još “otvorenih pitanja”…

 • Ponašanje voditeljke nije bilo toliko sporno koliko sam stekao utisak čitajući komentare na prethodnu vest o ovom gostovanju. Ipak, mislim da je napravila dve grube greške. Prva je kada se praktično raspravljala sa Radulovićem o tome šta je državna subvencija a šta je državna investicija – prosto, kako se raspravljati o tome sa nekim ko je ekonomski stručnjak? Druga je ona kada tvrdi da je Radulović nedavno gostovao na B92 – velika neinformisanost.

 • Da li to znači da će i Dragoljubu Markoviću već neko jednom uzeti onih 100 ha što je dobio na POKLON od Ivkovića ? Meni niko da pokloni zemlju da mogu da radim, niti imam mogućnosti da je kupim, niti imam rođake da mi ostave istu u nasleđe …… Pri tom, koliko ja znam, TO zemljište nije smelo da se da nikome, i moralo je da ostane državno ….. Zakup na 99 godina, po najsmešnijoj ceni, a čovek okreće stotine hiljade evra na njemu – taj nikome ne plaća ništa …………..

 • Ono što mene interesuje je ukidanje sramnog zakona o prevremenim penzijama, tako da muškarci sa 40, a žene sa 35 godina radnog staža mogu dobiti punu penziju. Zakon bi trebao da važi retroaktivno, za sve koju morali da odu u izmišljenu prevremenu penziju (počev od 01.01.2015. godine). Ko to obeća i obrazloži kako će to učiniti (bez “ako” i “ali”) dobiće moj glas.