Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Subotica: Toplana neka nam odgovori čije greške plaćamo računima za grejanje

Svedoci smo, da građani Subotice dobijaju račune za daljinsko grejanje uvećane za 30-60 procenata, te su mnogi sugrađani bili prinuđeni da ulože žalbe, a došlo je i do sudskih sporova i obraćanja zaštitniku građana, gradonačelniku i raznim veštacima. Direktor Toplane opravdava ovakve račune jednoznačnim obračunom plaćanja, za koje je pre dve godine tvrdio da će pojeftiniti grejanje. Dodatno obrazlaže visoke račune energetskom neefikasnošću objekata koji su i ranije bili jednako energetski neefikasni i neracionalnim ponašanjem građana.

vintage-853106_1280
Pre nešto više od dve godine to isto rukovodstvo je podnelo zahtev za povećanje cena za isporuku toplotne energije, ali im to od strane grada nije odobreno. Potrošači se svojevoljno isključuju sa daljinskog sistema grejanja i Toplana prihoduje sve manje i sigurno je u finansijskom problemu. Takođe Toplana ima velike gubitke prilikom isporuke toplotne energije u pojedinim objektima za koje je sama kriva i građani ne treba da plaćaju njene propuste u radu. Kalorimetri, koji su promovisani kao još jedna mogućnost da se na grejanju uštedi, su prevara i računi ostaju visoki i kad zavrnemo grejanje u nekim delovima stana, pa čak i u celom stanu. Kalorimetre u samim stanovima niko ne očitava. Oni očigledno ne služe da građani plate koliko su potrošili, kao što je građanima obećano kad se vršila promocija njihovog uvođenja.

Kada uzmemo u obzir sve ove činjenice, nestručno rukovodstvo na čelu sa gospodinom direktorom je poseglo za nerezonskim povećanjem januarskih računa na štetu građana, kako bi nadoknadili gubitke.

Tražimo od gospodina Ilije Maravića predsednika Skupštine grada da zakaže sednicu lokalnog parlamenta i na dnevni red stavi smenu sadašnjeg rukovodstva. Na čelo Toplane mora doći profesionalni kadar, a ne partijski. Pokret Dosta je bilo se zalaže za ukidanje partijskog zapošljavanja i javne konkurse kojima bi se birali direktori javnih preduzeća. Konkursi treba da se zasnivaju na kriterijumima što prilagođenijim potrebama posla i moraju biti bazirani na jasnoj sistematizaciji radnih mesta. Pokret insistira da se uvede odgovornost u rad javnih službenika i da se mere njihovi učinci, kao i da odgovaraju za svoje propuste.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”
Odbor u Subotici

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • To je organizovana kriminalna banda. ubedili su gradjane da ugrade alokatore i termostatske ventile kako bi uštedeli. Alokatori nisu merni instrumenti ne poznaje ih zakon o metrologiji. naplatili su po 40 evra po radijatoru. predstavnik techema je sin jednog od rukovodilaca toplane. Račun je prost 11000x40e . x usvakom stanu po 5 radijatora. to mu dodje oko 2 miliona bez tendera i bilo kakve kontrole.Ima šta da se deli.Nemaju ugovore sa korisnicima .ALI IH TUŽE.Sud presudjuje u korist toplane . JAVNI TUŽIOC TREBA DA REAGUJE. KAOI FINANSIJSKA POLICIJA Sada su ubedili gradsko veće da se vrati stari sistem obračuna u kojem će se plaćati fiksni deo kroz 12 meseci i izmerena potrošnja u kilovatima.SADA ĆE NASTRADATI ONI GRADJANI KOJIMA SE PORODICA SMANJILA I NE KORISTE CEO SVOJ PROSTOR.Kakve veze ima veličina stanbenog prostora ako mere utrošenu energiju.