Vojvodina Državna uprava Ekonomija Saopštenje

Uzurpiran zakon, pa zatim i zemlja

Iako smo, naivno, mogli pomisliti da će javno objavljivanje snimka poverenika SNS-a u Somboru u kom savetuje poljoprivrednike da protivzakonito uzurpiraju državno poljoprivredno zemljište, izazvati reakcije nadležnih državnih pravosudnih organa, ovih dana smo se uverili da su institucije sistema i u ovom slučaju potpuno zakazale. Ne samo da je taj postupak prošao nekažnjeno, već je poslužio kao odlično uputstvo za dalje postupanje ostalih aktera.

tractor-595106_1280
Naime, iako je nemoguće sa sigurnošću utvrditi zašto je došlo do toga, u Somborskoj opštini do današnjeg dana nije raspisana licitacija za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Radi se o površini nešto većoj od 15 000 hektara obradive zemlje. Poučeni uputstvima koja su nesumnjivo identična onima koja je poverenik SNS-a delio na pomenutom snimku, nekolicina uzurpatora je do sada obradila više od 2/3 zemljišta koje je trebalo da ide na licitaciju. Na preko 5000 ha je već posejana pšenica, a još toliko je preorano i spremno za dalju obradu.
Direktna šteta pričinjena gradskom i pokrajinskom budžetu je ogromna, i procenjena je na preko 4,5 miliona eura. Indirektno, oštećeno je nekoliko stotina malih porodičnih gazdinstava koja su želela da učestvuju na licitaciji i tako obezbede egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Još je gora situacija kad znate da je godinama u selima u okolini Sombora, većini domaćinstava to bio jedini izvor prihoda.
Ovakvim neodgovornim ponašanjem, lokalna administracija je još jednom pokazala da je ne zanima poštovanje zakona niti interesi običnih građana, a protivzakonitu odluku Gradskog veća da podrži delovanje firme koja je uzurpirala preko 2300ha državnog zemljišta smatramo u najmanju ruku sramnom. Poljoprivrednike je vlast ponovo izneverila, ostavivši ih same na poljima da se bore za svoje parče njive protiv ilegalnih uzurpatora, lokalnih mafijaša i korumpiranih političara.
Pokret Dosta je bilo se zalaže za ukidanje štetnog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a na lokalu za zaustavljanje potpisivanja štetnih ugovora o zakupu sa “velikim” invastitorima. Nosioci poljoprivrednog razvoja treba da budu porodična gazdinstva. Dosta je bilo!

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”
Odbor u Somboru

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nemojte pogresno da me shvatite, nije zlonameran komentar: psenica i sve ostale biljke koje rastu iz semena, se ‘seju’, a sadnice tj.drvece se ‘sadi’ (zarad edukacije).
    Steta je ocigledno vec napravljena, jedino preostaje da im se unisti taj prolecni usev. Ovo nije lepo, ali sta reci. Sramota!
    Uz vas sam svakako.