Војводина Државна управа Саопштењe

Има ли корупције у Врбасу?

Руководство општине Врбас, на предлог ОО Српске Напредне Странке, основало је у фебруару 2014. године Антикорупцијски тим. Према дефиниције Светске банке, корупција представља злоупотребу јавних овлашћења, ради стицања приватне користи.

woman-687560_1280
На интернет порталу општине Врбас, www.vrbas.net објављено је саопштење кабинета председника општине Врбас:
“Решењем др Братислава Кажића, председника општине Врбас, формиран је антикорупцијски тим. Задатак овог тела биће да испита неправилности у пословању јавних предузећа, установа и других буџетских корисника, прикупи сву потребну документацију и, ако има неких злоупотреба, уз образложење, проследи је надлежним државним органима”.
Јавност и грађани Врбаса, много су очекивали од овог тела, обзиром на многобројне сумње, да је у нашој Општини у протеклих неколико деценија било случајева корупције. Самим чином оснивања Антикорупцијског тима, локална самоуправа вероватно дели мишљење грађана Врбаса да је у питању озбиљан проблем у функционисању локалне власти.
У саопштењу из марта месеца 2014. године, које је дао општински одбор СНС-а,а који је и предложио Општини оснивање Антикорупцијског тима, пише:
“Задатак овог органа биће да затражи од јавних предузећа и установа достављање уочених неправилности и злоупотреба, које су евидентиране по преузимању дужности од стране новог менаџмента. Да се сагледају аргументи, прикупе додатне инфомације и ако постоји основана сумња за злоупотребе, да се комплетна доказна документација достави надлежним органима на даље поступање.”
Након више од две године постојања Антикорупцијског тима у Врбасу, Општински одбор покрета Доста је било – Врбас, поставља следећа питања Председнику општине и Антикорупцијском тиму :

  • Колико пута се састајао Антикорупцијски тим од свог оснивања?
  • Од којих Јавних предузећа и установа је Антикорупцијски тим тражио достављање информација о уоченим неправилностима и злоупотребама?
  • Да ли су Јавна предузећа и установе доставиле тражене информације и да ли у њима има основане сумње да је постојала (или још увек постоји) злоупотреба јавних овлашћења?
  • Да ли су се добиле информације, документи, докази  и да ли је исто прослеђено надлежним органима на даље поступање?

Покрет Доста је било – Врбас, на основу члана 15. става 1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја (“Службени гласник РС”, бр. 120/04, 54/07,104/09 И 36/10), захтева од председника општине Врбас, др Братислава Кажића и председника Антикорупцијског тима, Луке Јововића, да одговоре на постављена питања и упознају јавност са деловањем и резултатима Антикорупцијског тима, који је основан при локалној самоуправи.
Увођење одговорности у рад јавних службеника је основа програма покрета Доста је било. Неопходно је да се јавни службеници бирају на конкурсима и то по јасним критеријумима директно повезаним са потребама места за које се бирају. Такође је неопходно да службеници јавности одговарају за свој рад спровођењем мерења њиховог радног учинка. Тим поводом и постављамо питање о раду Антикорупцијског тима у Врбасу.

Покрет “Доста је било” ће јавности ставити на увид одговоре које добије од надлежних у општинској управи у Врбасу.
Општински одбор покрета
“Доста је било – Саша Радуловић“
у Врбасу