Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Ima li korupcije u Vrbasu?

Rukovodstvo opštine Vrbas, na predlog OO Srpske Napredne Stranke, osnovalo je u februaru 2014. godine Antikorupcijski tim. Prema definicije Svetske banke, korupcija predstavlja zloupotrebu javnih ovlašćenja, radi sticanja privatne koristi.

woman-687560_1280
Na internet portalu opštine Vrbas, www.vrbas.net objavljeno je saopštenje kabineta predsednika opštine Vrbas:
“Rešenjem dr Bratislava Kažića, predsednika opštine Vrbas, formiran je antikorupcijski tim. Zadatak ovog tela biće da ispita nepravilnosti u poslovanju javnih preduzeća, ustanova i drugih budžetskih korisnika, prikupi svu potrebnu dokumentaciju i, ako ima nekih zloupotreba, uz obrazloženje, prosledi je nadležnim državnim organima”.
Javnost i građani Vrbasa, mnogo su očekivali od ovog tela, obzirom na mnogobrojne sumnje, da je u našoj Opštini u proteklih nekoliko decenija bilo slučajeva korupcije. Samim činom osnivanja Antikorupcijskog tima, lokalna samouprava verovatno deli mišljenje građana Vrbasa da je u pitanju ozbiljan problem u funkcionisanju lokalne vlasti.
U saopštenju iz marta meseca 2014. godine, koje je dao opštinski odbor SNS-a,a koji je i predložio Opštini osnivanje Antikorupcijskog tima, piše:
“Zadatak ovog organa biće da zatraži od javnih preduzeća i ustanova dostavljanje uočenih nepravilnosti i zloupotreba, koje su evidentirane po preuzimanju dužnosti od strane novog menadžmenta. Da se sagledaju argumenti, prikupe dodatne infomacije i ako postoji osnovana sumnja za zloupotrebe, da se kompletna dokazna dokumentacija dostavi nadležnim organima na dalje postupanje.”
Nakon više od dve godine postojanja Antikorupcijskog tima u Vrbasu, Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo – Vrbas, postavlja sledeća pitanja Predsedniku opštine i Antikorupcijskom timu :

  • Koliko puta se sastajao Antikorupcijski tim od svog osnivanja?
  • Od kojih Javnih preduzeća i ustanova je Antikorupcijski tim tražio dostavljanje informacija o uočenim nepravilnostima i zloupotrebama?
  • Da li su Javna preduzeća i ustanove dostavile tražene informacije i da li u njima ima osnovane sumnje da je postojala (ili još uvek postoji) zloupotreba javnih ovlašćenja?
  • Da li su se dobile informacije, dokumenti, dokazi  i da li je isto prosleđeno nadležnim organima na dalje postupanje?

Pokret Dosta je bilo – Vrbas, na osnovu člana 15. stava 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (“Službeni glasnik RS”, br. 120/04, 54/07,104/09 I 36/10), zahteva od predsednika opštine Vrbas, dr Bratislava Kažića i predsednika Antikorupcijskog tima, Luke Jovovića, da odgovore na postavljena pitanja i upoznaju javnost sa delovanjem i rezultatima Antikorupcijskog tima, koji je osnovan pri lokalnoj samoupravi.
Uvođenje odgovornosti u rad javnih službenika je osnova programa pokreta Dosta je bilo. Neophodno je da se javni službenici biraju na konkursima i to po jasnim kriterijumima direktno povezanim sa potrebama mesta za koje se biraju. Takođe je neophodno da službenici javnosti odgovaraju za svoj rad sprovođenjem merenja njihovog radnog učinka. Tim povodom i postavljamo pitanje o radu Antikorupcijskog tima u Vrbasu.

Pokret “Dosta je bilo” će javnosti staviti na uvid odgovore koje dobije od nadležnih u opštinskoj upravi u Vrbasu.
Opštinski odbor pokreta
“Dosta je bilo – Saša Radulović“
u Vrbasu

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar