Autorski tekst Vojvodina

10 stvari zbog kojih Vučić treba da crveni

Premijer često upotrebljava rečenicu „po prvi put u istoriji Srbije“. Ovo je tabela 10 najvećih „uspeha“ koje smo ostvarili „prvi put u novijoj istoriji“.

Aleksandar Vučić karikatura
Karikatura: Milivoje Obrenović, član pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, Kragujevac

Izbor je napravljen teškom mukom jer ih ima bar još toliko:

  • Četvrta NAJNESREĆNIJA nacija na svetu – Galupov indeks sreće
  • Četvrti u svetu po KORUPCIJI U ZDRAVSTVU- istraživanje Svetske banke;
  • Deveto mesto na tablici NAJBEDNIJIH zemalja u svetu između Irana i Lesota, iza Jemena, Džibutija, Sirije i Venecuele – indeks bede Artura Okuna
  • Osmo mesto na Indeksu bede – istraživanje Instituta Kejto
  • Drugo mesto po ODLIVU MOZGOVA i ISELJAVANJU MLADIH, iza Gvineje Bisao – Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID
  • Šesto mesto u Evropi po EKONOMSKIM NESLOBODAMA – tabela Vol Strit Žurnala
  • Treće mesto u svetu po SMRTNOSTI od infarkta, bolesti srca i krvnih sudova – Svetska zdravstvena organizacija
  • Osmo mesto u svetu po PADU BROJA STANOVNIKA – istraživanje Ujedinjenih nacija
  • Peti u svetu u ILEGALNOJ TRGOVINI životinjama – Katedra za lovstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad
  • Dvadeset deveti u svetu po NEEFIKASNOSTI TRŽIŠTA RADA i dvadeseti u svetu po NEKVALITETNIM PUTEVIMA – Svetski ekonomski forum

DOSTA JE BILO nizanja ovakvih postignuća. Možemo bolje. Moramo, jer ne želimo da deci ostavimo razvaljenu državu. Ko, ako ne mi? Kada, ako ne sada?

Smanjenje plata i penzija nisu reforme. Subvencije su prevaljivanje njihovih kombinacija na leđa svih nas. Imamo skupu i nefunkcionalnu državu. Trebaju nam kriterijumi radnog učinka u svim javnim službama. Od radnika na šalteru Fonda PIO, do ministara i premijera. I javno obelodanjivanje rezultata.

Treba nam sistematizacije radnih mesta, popis kompetencija potrebnih za svako radno mesto u javnoj službi. Trebaju nam stručni ljudi izabrani pozitivnom selekcijom na javnim konkursima, a ne partijski „uhlebi“ koji će koruptivnim radnjama otplaćivati svoja radna mesta stranačkim funkcionerima, koji su ih tu doveli.

Treba nam država koja će u svoju službu privlačiti najbolje, kojima će biti čast da vrše javnu funkciju.

Vladimir Đurić,

član pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, Novi Sad

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Poštovani gospodine Đuriću, od izvora iz vrha SNS-a, čije ime ne smem da navedem, dobio sam informaciju da je Vučić posle čitanja Vašeg teksta baš pocrveneo, ali od besa. Rekao je da on nema sto glava i hiljadu ruku, da ne postiže sve sam da uradi zato što je preokupiran projektom “Beograd na vodi”. Čim se izgradnja završi, kazao je, gledaće da se posveti i ovim zamerkama, bez obzira na to što su one beznačajne i sporedne. Ali i besmislene, dodao je: kakve su to, recimo, uopštene gluposti o četvrtoj najnesrećnijoj naciji na svetu kada je on lično veoma srećan. Zašto njega nisu to pitali? Pa odliv mozgova? Pa da imaju mozga ti mladi bi se učlanili u SNS i bez problema bi dobili posao. Nekvalitetni putevi? Pa gradili su ih Mrka i Tadić, nije on. Za previsoku smrtnost krive su prethodne vllasti, on će građanima uskoro najaviti da će ređe umirati. Žao mu je, istakao je, zbog pada broja stanovnika, ali nije njegova krivica što su Srbende postale impotentne. On je učinio sve što je mogao, čak je građanima omogućio da gledaju rijalitije prepune naglašenih ženskih oblina, nije njegova krivica što oni to ne koriste. Pored toga, naglasio je, vijagra može da se kupi na svakom koraku, uskoro će predložiti da se besplatno deli po jedna tableta svakom penzioneru.
    Po rečima mog izvora, najviše ga je razbesnela optužba o nelegalnoj trgovini životinjama. Kojim životinjama?! Od životinja su za Srbiju i tradicionalno najvažnije svinje, a on je obezbedio da ih uvozi Tenis, uskoro će u Vojvodini biti četiri milona svinja, kakve su to idiotske zamerke?! I sve će to biti legalno. Ova primedba je, kazao je, gluplja čak i od one o plagiranim doktoratima.
    Da više ne dužim, poštovani gospodine Đuriću, želim da Vam naglasim da je u demokratiji dozvoljeno različito viđenje stvarnosti, te da i premijer sme da ima svoje. Zato Vas molim da ovaj moj komentar objavite.

    • Bravo gospodine Živkoviću, sita sam se ismejala…Pravi domanovićevski odgovor!Ma, DOSTA NAM JE!

    • Poštovana gospodo Đuriću i Živkoviću,
      ne delim u potpunosti vaše mišljenje i nije ovavlast tako crna kao što se iz vaših tekstova da naslutiti. Šta je zapravo ona? Vlast koja nema viziju – zna samo za proviziju. Nema tu mesta nepoštenima. Odavno su popunjena! Što se privredne situacije tiče, malo je nedostajalo da ne propadnemo. Sad nam kod vas više ne fali!
      Ne kaže se džabe da je SNS Srpska nacionalna stranka zapošljavanja. Ko nije u njihovim redovima, biće u redu na birou za posao. Brižna vlast se pobrinula da naši mladi imaju posao i odlično žive (doduše u zemljama zapadne evrope). Pet stotina godina su turci odvodili našu decu. Napretkom demokratije, sada sama odlaze u svet. A u Srbiji, samo je starost sigurna budućnost mladima. Kad rekoh DEMOKRATIJA, na šatrovačkom je KRADEMO TI, JA, a ja bih dodao da je to najoriginalniji izraz i u srpskom jeziku! Zato se reč demokratija ovde tumači ka demokradija.
      Zli jezici (opozicija) kažu da vlast budzašto prodaje sve što je preostalo od prethodne. Netačno! Šta više, doplaćuje se da nas kupe (ili kako to iz SNS kažu, da stranci uLAŽU). U ovoj zemlji sve funkcioniše kao “podmazano”.
      Do sada ovakvu vlast nismo imali. Daj bože da je nemamo ni odsad. Malo je onih je što znaju da misle, daleko ih je više koji misle da sve znaju. S toga gospodo iz SNS, krajnje je vreme da pređete sa vaših dela na reči, tj. neko od vas (na primer premijer) mora narodu objasniti sve ovo. Jer, poslužimo se izrazom jednog aforističara, i ne moj mo spajati reči – njima se izvinjavam!)
      “MI SMO
      SVI NJE-
      GOV NA-
      ROD”.
      I na kraju, nije ova vlast (i naravno, SNS) tako beskorisna. Može jako dobro poslužiti kao vrlo loš primer!

      mr. Dušan MARKOVIĆ, dipl.el.inž.

  • Poštovani,

    Ako imate vremena uradite analizu kako se državni novac baca u bunar. Bacaju ga nesposobni direktori imenovani od države.
    Ova državna firma je u 2014. godini ostvarila gubitak oko 7 miliona evra, ove godine čekamo bilans. Radi se o firmi koja je 100% u vlasništvu države, ona je izgradila otrovne zgrade u naselju Dr Ivan Ribar.

    Osnovni podaci (Izvor APR)

    Poslovno Ime: GRADJEVINSKA DIREKCIJA SRBIJE D.O.O. BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)
    Status: Aktivno privredno društvo
    Matični broj: 17354043
    Pravna forma: Društvo sa ograničenom odgovornošću
    Sedište: Opština: Beograd-Novi Beograd | Mesto: Beograd-Novi Beograd | Ulica i broj: Bulevar Arsenija Čarnojevića 110
    Datum osnivanja:28.11.2001
    PIB: 100291007

    Članovi / Suvlasnici

    Članovi

    Matični broj:
    Poslovno ime:REPUBLIKA SRBIJA

    Tip: Član

    Udeo: 100 %

    Upisani novčani kapital
    336.421,35 RSD
    Uplaćeni novčani kapital
    336.421,35 RSD 12.11.2001

  • Odlicni tekstovi. Imam samo jedan komentar u vezi Viktorijinog komentara. Novac se NIGDE NE BACA u bunar. To sto se predstavlja kao gubitak neke drzavne firme je u stvari dobitak nekim licima, sto van firme, sto unutar firme, ali svakako povezanim sa rukovodstvom firme. To se zove prelivanje novca iz drzavnih ruku u privatne na stetu gradjana koji placaju porez iz kojeg se nadomestava taj takozvani gubitak. Cenim da bi gospodin Radulovic imao mnogo bolje objasnjenje svega ovoga.

  • Vučić ima sve te izlivene mozgove u svom, on zna tajnu beskrajne sreće ali neće da je otkrije, jer u nečemu moramo biti prvi… Vučićeve osobine želi da poseduje svaki narko-boss, trgovac organima, ma ni Tači mu nije ravan. Vučić je napumpana usnica, i ništa dalje od toga. Pozdrav, student koji se nada boljem.

  • “Četvrta NAJNESREĆNIJA nacija na svetu – Galupov indeks sreće
    Četvrti u svetu po KORUPCIJI U ZDRAVSTVU- istraživanje Svetske banke;
    Deveto mesto na tablici NAJBEDNIJIH zemalja u svetu između Irana i Lesota, iza Jemena, Džibutija, Sirije i Venecuele – indeks bede Artura Okuna
    Osmo mesto na Indeksu bede – istraživanje Instituta Kejto
    Drugo mesto po ODLIVU MOZGOVA i ISELJAVANJU MLADIH, iza Gvineje Bisao – Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID
    Šesto mesto u Evropi po EKONOMSKIM NESLOBODAMA – tabela Vol Strit Žurnala
    Treće mesto u svetu po SMRTNOSTI od infarkta, bolesti srca i krvnih sudova – Svetska zdravstvena organizacija
    Osmo mesto u svetu po PADU BROJA STANOVNIKA – istraživanje Ujedinjenih nacija
    Peti u svetu u ILEGALNOJ TRGOVINI životinjama – Katedra za lovstvo, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad
    Dvadeset deveti u svetu po NEEFIKASNOSTI TRŽIŠTA RADA i dvadeseti u svetu po NEKVALITETNIM PUTEVIMA – Svetski ekonomski forum”

    Čujete, četvrti – pet – deveti. Nije to ništa. Nek dobije još jedan mandat, i tada bićemo mi prvi i neponovljivi po svih 10 stavki! Uz jednu rezervu ako nas uopšte bude bilo zbog 8 tačke.

    • Ovde samo Nole i vaterpolisti kvare prosek, jer su prvi.

  • Zasto kukate?Zasto se ne osvestitite i pocnete da zivite svoj novi zivot i gledate svoja posla.Student sam medicine i svoje skolovanje finansiram iskljucivo svojim radom na poljoprivredi.Nijednog trenutka ne mislim napusti svoju zemlju ,vec joj zelim pomoci svojim znanjem.Nije kriv Vucic krivi smo mi koji glasamo.Mladi ne vide svoju buducnost pa bi se prodali za saku tudjeg dinara.Za vreme izbora su prespavali kuci jer su vece pre toga bili oduzeti od alkohola i droge.To im je sigurno Vucic dao novca ili roditelji koji navodno nemaju para ? Postali smo jako los narod puni mrznje pa na svi smetaju.Ako vec zelite da popravite stanje u drzavi krenite od sebe ne od Vucica.Verujte mi bice i vama i lepse i lakse kao i meni jer je postenje danas ne procenjivo 🙂

  • Ovde ima puno duhovitih stvari. Može čovek i lepo da se nasmeje. Ali ako se malo uozbiljimo vidimo da je ovo spisak najobičnijih gluposti plasiranih u predizbornoj kampanji sa ciljem da se barem malo snizi rejting A. Vučića. Objektivno ovde nema ni jedna konstruktivna kritika njegovog rada. Ali, navikli smo već na šarlatanstvo na našoj političkoj sceni.