Autorski tekst Istočna Srbija

Prodaja Železare je maskiranje pljačke

”Sada ste u sigurnim rukama”, ovako je započeo svoje obraćanje premijer Vučić radnicima železare Smederevo 22. marta 2015. godine. prilikom predaje upravljanja firmi HPK Menadžment d.o.o.

Osim što će, po rečima premijera, železara biti u sigurnim rukama istu očekuje investicija od 20 miliona dolara i profitabilno poslovanje za šest meseci koje će podići BDP za 1%.

Prošlo je skoro godina dana upravljanja HPK Menadžment, pa da vidimo da li je obećano i ispunjeno, s obzirom da je raspisan tender za prodaju železare Smederevo. Jer, od rezultata poslovanja Železare, uz pomoć HPK, zavisiće interesovanje budućih kupaca.

Ne postoji javno dostupan podatak da li je HPK, kako je premijer obećao, uložio 20 miliona dolara u železaru. Ako uporedim ovo najavljeno ulaganje sa ostalim najavljenim ”investicijama”, poput Beograda na vodi i investiranjem 3,1 milijarde dolara, Mercedesom u Ikarbus, SISU u FAP pretpostavljam da ovo nije izvršeno.

Železara Smederevo

Koliko je Železaru Smederevo, odnosno poreske obveznike, do sada koštao Vučićev ekspertski trio HPK Mendžment d.o.o. ostalo je nepoznato.
Prema izjavi, Petera Kamaraša jednog od čelnika HPK Menadžmet datoj za televiziju N1 u februaru 2016. godine, Železara u 2015. godini nije ostvarila dobit već je nastavila da posluje sa gubitkom. Neuspeh ekspertske trojke pravdao je cenom čelika na svetskom tržištu i umanjenom potražnjom. Neprihvatljivo je da se ekspertsko rukovodstvo olako obavezalo da će železaru načiniti profitabilnom za samo šest meseci, a da pritom nije uzeto u obzir da ista posluje sa akumuliranim obavezama od 382 miliona evra i da je čelik berzanska roba kome se cena lako preokrene. Ovakva laka obećanja daju šarlatani, a ne eksperti.

Pošto je sad jasno da HPK Menadžment doo nije ostvario obećane rezultate poslovanja, prirodno se nameće pitanje: ”Ko je odgovoran i ko će snositi posledice za poigravanje novcem poreskih obveznika?”.

Navodno novi kupac je kinesko preduzeće HBIS, koje je premijer Vučić pronašao prilikom nedavne posete Narodnoj Republici Kini. Prema računima premijera, HBIS nudi 45,7 miliona evra za sticanje vlasništva nad smederevskom železarom i najavio je investiciju od 300 miliona evra u fabriku šavnih cevi i pogona za galvanizaciju.

Kolika je verovatnoća da se ova najava u moru brojnih najava premijera i ostvari?

Kupac kupuje preduzeće ako i samo ako ono posluje pozitivno, ima nizak nivo obaveza u odnosu na tržišnu vrednost i ako postoji tržišni potencijal za plasman proizvoda.

Prema javno dostupnim podacima, železara ja u 2014. godini ostvarila gubitak u iznosu od 95,73 miliona evra, iako za 2015. godinu još nije objavljen rezultat poslovanja, Peter Kmaraš je najavio gubitak. Koliki, to ćemo tek videti u aprilu 2106. godine. Obaveze prema poveriocima iznose oko 382 miliona evra, a godišnje se iz budžeta za Železaru izdvaja oko 120 miliona evra.

Ovakav rezultat poslovanja odgovara bankrotiranom preduzeću za koje ne može vladati interesovanje za sticanje vlasništva, a izrazito ne za investiranje 300 miliona evra u fabriku cevi i pogon za galvanizaciju. Kad se na sve pridoda i niska cena i slaba potražnja za čelikom na svetskom tržištu, tržišni potencijal, jasno je da ne postoji poslovni interes za preuzimanje preduzeća i dodatnim ulaganjem 300 miliona evra u nova postrojenja.

Jedina mogućnost pod kojom bi kupac bio zainteresovan za preuzimanje Železare je da država na sebe preuzme obaveze prema poveriocima u iznosu od 382 miliona evra, kao što je učinila i za dug Srbijagasa i Er Srbiju. U suprotnom, preuzimanje izmirenja obaveza u iznosu od 382 miliona evra za kupca bi bilo finansijski neprihvatljivo.

Opet će poreski obveznici platiti visoku cenu igranja nesposobnih partijskih kadrova i tajnih, koruptivnih ugovora nesposobne Vlade. Aleksandar Vučić novim tenderom za prodaju Železare pokušava da sakrije sve dosadašnje katastrofalne i koruptivne dilove i nada se da se nikad neće saznati šta je sve rađeno u Železari i na koji način su poslovali „holandski“ menadžeri, pa ni ugovor na osnovu kog su angažovani. Samo transparentni računi i ugovori mogu da zaustave korupciju Aleksandra Vučića.
mr Aleksandar Glumac,

član pokreta Dosta je bilo, Vračar

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Država u kojoj se bolnice, škole i putevi raspadaju, a muzeji su zatvoreni, ili uopšte i nemaju zgradu, baca 120 miliona evra godišnje na Železaru koja nema nikakvu perspektivu na tržišu. To je sumanuto.

  • Ako je moja računica tačna (neka me neko ispravi ako grešim) kada bi svih 5100 zaposlenih u Železari sedelo kući čitave godine, primalo platu od 35.000 dinara i dobijalo kompletan doprinos na ovu platu, to bi koštalo državu negde oko 2.400.000 Evra mesečno ili nešto manje od 30.000.000 godišnje? Za ostatak od 90.000.000 Evra se mogu pokrenuti u Smederevu ogromne investicije u poljoprivredu (voćarstvo), prateću prerađivačku industriju i podeliti brojni podsticajni povoljni krediti za sve zainteresovane. U samoj blizini je i mesto Kovin, Bavanište tradicionalno poljoprivredne sredine trenutno potpuno zamrle koje se mogu takođe integrisati u jednu celinu.

    • @ Vladimir Z.
      Da tvoja racunica je tacna i to sto si naveo se zove konzervacija preduzeca. Svojevremeno, u periodu sankcija, se primenjivao taj model koji je imao za cilj da radnici imaju od cega da zive, a preduzeca da ne ulaze u velike gubitke.
      Cestitka na logicnom razmisljanju!

  • sns kadrovska muckalica cega se god dofati to i propadne, profit je prosta razlika prihoda i rashoda, zakljucno sa 29022016 su sva mala privatna preduzeca poslala bilanse stanja uspeha i zavrsne racune putem rino aplikacije, sta je sa ovom fabrikom?

  • sve se svelo na politički marketing koji je vučić samo povećao u odnosu na tadićev marketing. suština je duplo golo, ništa.