Autorski tekst Istočna Srbija Rudarstvo

Borska bajka o svetom Đorđiju

U ovoj modernoj bajci jednu od glavnih uloga ima cena bakra na berzi. Kad je visoka ona izgleda kao prelepa krava, kao ona sa „Milka“ čokolade, koju bi svi malo da pomuzu. Kad je niska, ona se transformiše u strašnu aždahu, koja guta posustale rudnike po svetu. Da bi ova bajka imala dobru fabulu, važnu ulogu u njoj imaju rudnici. Jedni su jaki, snažni, vešti, moćni i njima aždaha ništa ne može. Drugi su slabašni, bolećivi i nemoćni i u mitskoj borbi s aždahom bivaju pojedeni.

Junak ove naše bajke je jedan takav slabašni i onemoćali rudnik, koji je nekada s ponosom nosio ime svetoga Đorđija. Godinama je venuo dok Kralj nije odlučio da ga revitalizuje, ne žaleći sredstva. Poslao je princa na belom konju da ga svojom vizijom i državnim parama osposobi i ojača. Tada je cena bakra bila nešto preko 3000 $/t, strašna aždaha samo što ga nije progutala.

rudar u Boru

Princ odmah uspostavi krutu vladavinu, okruži se vrlo poslušnim serdarima i napravi program revitalizacije rudnika. Čak je otišao i korak dalje, osmislio je i program izgradnje nove furune za topljenje. Kralj i sva njegova svita prihvatiše takav plan i otvoriše državne riznice. Nije se žalilo sredstava, samo da Sveti Đorđije ojača i izbegne da bude pojeden.

Onda se neočekivano desi čudo: strašna aždaha se preko noći pretvori u divnu kravu, pravu simentalku, sa vimenom koje se vuklo po zemlji. Ode cena na 9000 $/t. I poče muža. Koliko god se muzlo, mleka je bilo sve više. Pa još i novac iz državnih riznica. Izobilje, ludilo. Zaboraviše na strašnu aždahu, kao da je nikad nije ni bilo. Počeše da fušare, da razvlače mleko i novac na sve strane. I tako naš Sveti Đorđije umesto da ojača, ostade i dalje bolećiv, još slabiji nego što je bio na početku ove bajke. Salonski kvazistručnjaci i politikanti čak su plasirali teorije da nema opasnosti, da se krava više nikada neće transformisati u aždahu. I to je trajalo pet godina. I onda jednog jutra, užas! Naša draga „Milka“ se neočekivano ponovo transformisala u aždahu. Sunovrati se cena na 4500 $/t. Kralj rezignirano, u očaju, uzviknu: „Ubi nas pomahnitala aždaha“. I poče orkestrirana kuknjava. Aždaha je za sve kriva! Kako je smela da se ponovo pojavi, a da nas ne pita?

U međuvremenu krenuše pripreme za izbore za novog Kralja. Napravi se strategija: Nećemo dozvoliti da aždaha pojede Svetoga Đorđija. Samo da izdržimo do izbora. Lukavi princ brzo sjaha sa belog konja, učuta se i poče da deli burek uplašenom narodu. Naravoučenije: Za nesreću nije kriva aždaha, ona kao i svaka druga pošast s vremena na vreme ogladni i jede najslabije. Krivac je tu negde, među nama. Ulaguje se do izbora. Hoćemo li uspeti da ga prepoznamo? Ili ćemo i mi jesti burek?

Snežana Tasov,

okružni koordinator pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović, Bor

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ova bajka ostavlja trag u vremenu ali se zaista nadam da se njome nece uspavljivati nasi cukununuci jer ce vreme Kralja i Kvazi strucnjaka, Princeva i Vlade nesaposobnih vladara, silovanje izbora burekom, lezerno cavrljanje kvazistrucnog manipulatora, potkradanje i MITSKA prica gde ce nadam se sveto trojstvo ubiti azdahu i ostaviti rudare da uz mleko koje curi niz vimena toplo onako nekuvano popiju uz beli hleb. Revitalizaija u vreme Dinkica koji je pozeleo Istocnu Srbiju pod svoj atar do obelodanjene lazi strucnjaka o trosenju drzavnog novca i praznjenja kase uzalud, pa druga revitalizacija RTB-a u vreme Aleksandra Vucica i svite koja smrdi po kugi i lazima siri smrad do smrti i bezuslovno nametanje serdarima volju svoje besmislene misli uz veliku misao osmisljene lazi, pustos u glavi i potop do nestajanja i zatvaranja i isterivanja radnika sa posla. Azdaha smoreno spusta glave na tlo dok nisu proglaseni IBORI, podigli nivo jurisa na novu trecu revitalizaciju RTB-a Bor i trohlava Azdaja poce da baca plamen straha na sve strane, pretnja svakodnevno ubija i sasica radnika u korenu a LAZ POSTAJE ISTINA KOJA MANIPULISE SRBIJOM. Drzavna kasa prazna, cuje samo grebanje noktiju po metalu a VELIKI VLADAR SE SADA OBRACA EBREDU EVROPSKOJ BANCI za trecu revitalizaciju i racionalizaciju RTB-a Bor. KRENITE JEDNOM U POSTENU BORBU ZA PONOVNE IZBORE BEZ POGRESNOG TUMACENJA I LAZI I NA KRAJU UCINITE ZAISTA NESTO PLEMENITO ZA BOR JER JE VINOVNIK NOVIH INVESTICIJA I ZA SRBIJU KOJA PLACE OD NISTAVILA VASIH LAZI.

  • Piatate se gde je bio dok su se nemilice trosile pare iz kredita za gradnju i rekonstrukciju topionice? Pa bio je tu i ucestvovao sa licnim zalagnjem maksimuma troskova do kraja sa lazima gotovosti posla koji i nije u funkciji kako je potrebno za normalni rad vec samo raducka. Trosilo se nemilice i davano je uz zahtev Blagoja Spaskovskog jedinog coveka kome je verovao 100% umesto da ga je tada mako i postavio strucnjake i ljude od iskustva. Raskrivke na kopu i pretrage nisu isto sto i konkretna tehnologija prerade i topljenja. Mahao je uspehom sopstvenog jada i neznanja. Pitam se posto se pljuje po gospodinu Tadicu da ne poznaje ekonomiju da siri fasizam u Srbiji, da ce stati svakom na put ko siri lazi i zastiti svakog coveka Srbije, da je Tadic slabic koji je mogo da hapsi a nije smeo, smelost gospodina Vucica je veliko delo i uspeh premijere RS koji vodi u propast. Izvrce reci naravno, gospodin Tadic je pomenuo mladez koja odlazi trbuhom za kruhom u svet a vremesni ostaju, nema nataliteta i Srbija ostaje bez Srba a ne pominje koliko ce glasati za tebe LOPOVE. ETO SADA SE SASTAJES SA EVROPSKOM BANKOM, SA EBRED-OM ZA POMOC ZA PONOVNO INVESTIRANJE U TOPIONICU ZA NOVO RESTAURIRANJE ZA OBNOVU? CEGA GOSPODINE VUCICU? CEGA TO? TREBALO JE HAPSITI ZA UCINJENE TROSKOVE BEZ REZULTATA A NE TOLERANTNO PRELAZITI PREKO NJIH. GRADITE ONO STO JE TEK PUSTENO U RAD KAO NOVA TEHNOLOGIJA? Metropoli treba nova rasveta, skladistenje otpadaka na evropski nivo, smeta Vam sopstveni smrad a u Boru se trosi sakom i kapom. Ulazis tajnim podzemnim prolazom i izlazis, dovodis neznalice i ministre a nista nije funkcionalno. Dodji bar jednom kao covek pred izbore i pogledaj u borskoj bolnici kako je kupatilo na hirurgiji a potom sidji na interno odeljenje gde je soba ispod kupatila, pogledaj, pogledaj kupatila na internom odeljenju, pogledaj klozete, licimo na obicne strvine dok BEOGRADU TREBA RASVETA A BORU PONOVO REKONSTRUKCIJA RTB-A. UMIREMO KAO JOS NERODJENI PSI DOK NAM PACOVI SA VLASTI UNOSE KUGU I OTIMAJU NASE. SRAMOTA GOSPODINE ALEKSANDRE VUCICU PREMIJERU RS. Sve donacije Blagoje Spaskovski trosi na rekonstrukcije kafana, hotrela i opija se gazdovanjem i pesmom. COVEK KOJI NEMA SRAMA A VAS DOUSNIK I IZVRSIOC LAZI PLEMENITOM NARODU KOJI SLEPO VERUJE JER JE I BEZ OCIJU OSTAO OD SLEPILA LAZI. KRENITE POSTENU BORBU ZA PONOVNE IZBORE BEZ POGRESNOG TUMACENJA I LAZI I NA KRAJU UCINITE ZAISTA NESTO PLEMENITO ZA BOR JER JE VINOVNIK NOVIH INVESTICIJA I ZA SRBIJU KOJA PLACE OD NISTAVILA VASIH LAZI.