Ауторски текст Војводина Државна управа

Родна равноправност – неиспуњено обећање

На сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ) : http://www.mgsi.gov.rs/lat/koordinaciono-telo-za-rodnu-ravnopravnost може се наћи Национална стратегија за родну равноправност за период од 2016. до 2020. године са Акционим планом за период од 2016. до 2018. године.

gender-38158_1280

Ово због тога што се у Србији родном равноправношћу бави госпођа Зорана Михајловић, министарка за грађевину, саобраћај и инфраструктуру. Она води координационо тело Владе Републике Србије за родну равноправност, а које је на брзину формирано уместо Управе за родну равноправност, која је недавно укинута. У том координационом телу има места само за три особе из СНС-а и господина Александра Вулина министра за рад. Ниједна од ове четири особе нема, бар не јавности познатог, искуства на пословима родне равноправности.

Координационо тело за родну равноправност треба да координира доношење новог Закона о родној равноправности. Без извештаја шта је било са претходним Законом донетим 2009.године, који су његови ефекти били и зашто сада треба донети нови закон. Нажалост, оба закона су осуђена на неуспешност јер су неспроводиви и диктирани од уског круга људи око министарке Михајловић, па ће тако и закони и стратегије остати мртво слово на папиру.

Сама министарка нас је на Дан жена у отвореном писму у дневним новинама обавестила шта све НИЈЕ урадила на челу Координационог тела. Додала је и да неће одустати. Није јасно од чега, вероватно од руковођења већим бројем важних и неповезаних животних области.

Да ли можда министарка налази чудним да се на електронској презентацији Министарства грађевина, саобраћаја и инфраструктуре којим руководи налазе елементи за родну равноправност са већ споменутим документима и делови за сарадњу са цивилним друштвом? Да ли министарска зна да већ постоји Владина канцеларија за односе са цивилним друштвом? Да ли би можда овим требало да се баве други људи, стручнији, они који овим озбиљним темама могу да се посвете у пуном капацитету? Да ли само покрету Доста је било смета да министарка која у свом ресору већ има саобраћај, грађевину и инфраструктуру, треба да се бави и родном равноправношћу и контактима са цивилним друштвом? На крају, али не и најмање важно; да ли министарка стварно верује да у владином телу за родну равноправност треба да седе четири особе из, или блиске владајућој партији које се никада раније нису бавиле овом важном друштвеном темом?

Да ли само покрет Доста је било види да је Стратегије за родну равноправност мртво слово на папиру, да не постоји воља ове власти да се по питању родне равноправности, учини помак.

Ово је само један од примера како паразитски партијски систем спречава стварне реформе које се одвијају само на телевизији и у таблоидном блату у које нас све дубље гура странка на власти. Док се овакви и слични партијски парадокси буду и даље одвијали пред нашим очима, није вероватно да ће бити помака у било којој од ових озбиљних области.
Жене и данас раде мање плаћене послове, мање су плаћене када раде исте послове као мушкарци , теже напредују у струци, спорије се професионално реализују јер желе децу и биолошку реализацију, трудноћа им је често пепрека да се запосле….

Форум жена покрета Доста је било основан је са јасном намером да се на основу Устава Републике Србије, препорука УН за људска права , која се односи и на родну равноправност ова област уреди тако да у свакодневном животу и раду, жене партиципирају права која су им дата, односно да буду родно равноправне, када нису партијски кадар и када нису министарке.

Форум жена Покрета “Доста је било – Саша Радуловић” за Војводину
Координаторка Стеванка Батак

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар