Pravosuđe Saopštenje

Sud od Vlade traži da Vučićev kum objavi biografiju

Upravni sud je 19. februara presudio da Vlada Srbije mora da objavi biografiju Vučićevog kuma Nikole Petrovića.

Generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović krije poslovnu biografiju jer je na funkciju postavljen nezakonito, bez minimuma potrebnih kvalifikacija. Petrović je simbol Vučićeve vlasti u kojoj vladaju neobrazovani, primitivni, potkupljivi kadrovi koji se ubrzano bogate.

Strateškim javnim preduzećem kao što je EMS, po zakonu, moraju da upravljaju stručnjaci koji imaju minimum završen fakultet. Po našim saznanjima Nikola Petrović ima samo dve godine Beogradske više poslovne škole.

 

Pokret Dosta je bilo zatražio je u maju prošle godine od Vlade da nam dostavi dokumentaciju na osnovu koje je upravo Nikolu Petrovića 2012. godine imenovala na mesto direktora EMS-a. Generalni sekretar Vlade je to odbio pozivajući se nezakonito na zaštitu Petrovićevog prava na privatnost. Najciničnije je bilo obrazloženje da bi otkrivanje takvih podataka moglo da naškodi njegovom ugledu. Pokret je zbog toga podneo tužbu Upravnom sudu.

U presudi Upravnog suda piše sledeće: “Po oceni suda iz obrazloženja osporenog rešenja i datih razloga ne može se utvrditi iz kojih činjenica i okolnosti tuženi izvodi zaključak da bi omogućavanjem tužiocu ostvarivanja prava na pristup traženih informacija, bilo ugroženo pravo kanidata, na koje se informacije odnose, na privatnost, ugled ili bilo koje drugo pravo“.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović zalaže se za potpuno transparentno obavljanje javne vlasti. Biografije svih funkcionera moraju biti dostupne na sajtovima institucija, javnih preduzeća, fondova i agencija. Njihov radni učinak mora da se meri redovno na bazi jasnih kriterijuma. Samo tako možemo postići da državu vode profesionalci i da je njihov rad podložan javnom ocenjivanju i kontroli. Netransparentno poslovanje je osnovni uzrok korupcije koja se pod Vučićevom vlašću uvećava i uništava našu državu.

prilog:

Presuda Upravnog suda [PDF]
Rešenje Vlade Republike Srbije [PDF]

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • budimo realni, mozda doticni dobro poznaje materiju pa mu i nije potrebna diploma, eto na primer kada je ocigledno vec tako ja bih imao pitanje za knt kapacitivno naponski merni transformator 220kv a na sekundaru 100 v klase tacnosti 1% da mi pojasni histerezis magnetnog lima m2h30 uz odredjivanje optimalne tacke radi dimenzionisanja primarnog i sekundarnog namotaja? unapred hvala

    • nije tacno bh kriva sa magnetnim limom kada se snimaju karakteristike ima takozvano koleno na osnovu toga odredjujes broj namotaja primara debljinu zice kao i sekundara i rezim rada (ovo sekundara je u mnozini jer se kratkim spajanjem nadje klasa 1 posto) il znas il ne.

    • u citavoj prici je kljucna cirkulacija vektora H unutar zatvorene zamisljene konture, jedan od osnovnih postulata Maxwell-ove teorije…

    • nisi shvatio sustinu, racunaj 10000strujnih i naponskih mernih transformatora pogresno salju informacije puta 24 casa puta 7 dana puta 365 dana, zato sam postavio pitanje kako bi se racionalizovao prenos elektricne energije, da bi unapredio sistem treba da si inzenjer i da razumes tehnologiju koju unapredjujes a ne da ides na posao i svakog prvog u mesecu stavis u prednji levi dzep kosulje platu, radione radio svirao ti radio. ps priznaj da si prepisivao magnetni flux.

    • pa pazi dovitljivi su on ce da nosi google sa sobom od osam do cetiri i kada ga neko nesto pita on googluje i kaze odgovor za par minuta dok translate odradi, kod privatnika bi ga najurili posle prvog pitanja istog dana sa posla.

  • U presudi upravnog suda piše samo da se predmet vraća tuženom odrganu na oslučivanje, ne i da su obavezni da objave biografije. Ili ja to loše tumačim?

    • ako sve to ostavimo po strani, milosa su znali na svim tehnickim fakultetima i visim skolama kao i ex yu republikama od rade koncara preko energoinvesta, takav covek je strucan i zna posao prosto primer drugima.

    • Jedan clan komisije za odbranu miloseve doktorske disertacije mi je rekao da su ga jedva pustili da doktorira… jedva… zato i jeste doktorirao u novom sadu a ne u beogradu… inace je ustaski agent, favorizovao je koncar i njihovu firmu, a sto se tice strucnosti ne razlikuje asinhronu od sinhrone masine, kao ni prekidac od rastavljaca… ali kadar G17…. fuuuuuuuuuuuj

    • jeli taj clan komisije gazda ili neki od kumova ili neki segamegadens direktorcic ili bitangica ili bugarski niznismen shinishov on na primer ima doktorat koji mu potpisao jasko a taj to radi za pare? vidis, znam ja mnogo toga!

    • ispluva casnog coveka, cekaj, nemoj ga mesati sa svim ovim, video sam na google ko je pa ga ubacio, nemamo nameru njega da postavljamo u maju, kum ti leti 1000 posto, ima jos kandidata dobrih inzenjera elektrotehnike strucnih za taj posao. kum ce sigurno na robiju zbog one investicije od 3 milionceta.

  • Taj clan komisije je preminuo pre nekoliko godina, nije nikakav segamegadens vec je bio profesor beogradskog univerziteta.
    Nece kumic da leti, ne sekirajte se, ali ce do vas doci Kristina Bojovic, ona je pravi lek za vas guglase 🙂

    • aaa znam taj je trazio pet hiljada evra pa kad dobio srednji prst. se ljuti. taj je i radio na kragujevackom pravnom fakultetu uzimao za ispite pare bio im kolega u bukvalnom smislu reci, nego nije mi jasno kako kum nije odradio posao na kragujevackom pravnom faxu ona profesorka radi od kuce mogla je da mu zavrsi diplomu za jedan dan? kum ti ide na robiju a 32 otkaza se planiraju.

  • nikad cuo za to ime, koja je ona, ima ih bar 50 s a takvim imenom, bas si me zainteresovao kakav je to lek za goglase, da nije yahoo search?

  • vidi ima puno go#ana po novom sadu i tamo se spremaju strucnih ljudi koji ce spasiti grad od bankrota i veliki je posao mozda ce se milos stvarno i vratiti, po meni treba cvrsta ruka tamo ali ajde, djb ce u novom sadu imati preko 30 posto kao u centralnim beogradskim opstinama ako ne i vise, ukoliko se pojavi neki dipl ing uz to i aikido crni pojas mozda i ne bude milos, treba to sve istresti iz gaca.