Kultura Saopštenje

Cenzura je model opstanka Vučića na vlasti

Postavljanje kritičkih pitanja, oblikovanih u umetničku formu opasna je za svaki autoritarni režim i zato se zabranjuje i cenzuriše kontinuirano, od kako je Aleksandar Vučić 2012. godine došao na vlast. Zbog toga celo društvo nezadrživo pada u ponor totalne anestezije glupošću, lažima i banalnostima.

Cenzurisanje izložbe foto kolektiva Kamerades, pod nazivom “Dirty Season– Necenzurisano” koja je bila postavljena u izlogu Galerije Artget Kulturnog centra Beograd, nije iznenađenje jer je za takav postupak pripremljen teren još pre dve godine smenom rukovodećih kadrova i dovođenjem poslušnika. Uklanjanje ove izložbe predstavlja novi dokaz o svekolikoj cenzuri i zabrani kritičkog razmišljanja u Srbiji.

Artget galerija Kamerades izložba

Čega se to uplašila vlast kada je odlučila da cenzuriše i hitno naredi sklanjanje političkih predizbornih plakata kakve viđamo u kampanjama svakog dana? Uplašila se pitanja koje ti plakati postavljaju svim građanima – zar ćete da glasate za one čije ste likove sa mnogo prezira i mržnje uništavali farbom, grebanjem, pljuvanjem, precrtavanjem?

Pokret Dosta je bilo najoštrije osuđuje cenzurisanje kulture. To je poslednji stepen unižavanja duha građana, to je crvena linija preko koje ne sme da se pređe. Sve građane pozivamo da se usprotive kulturnoj politici koja klimadžije postavlja u muzeje i biblioteke, taksistima prodaje filmsko nacionalno blago, a auto-limarima medije.

Pokret Dosta je bilo zalaže se za slobodu mišljenja, za razvoj kritičke razmene argumenata, za slobodne medije i za kulturu oslobođenu cenzure, koju će voditi ljudi iz kulture, a ne poslušnici nekog vođe, ma kako se on zvao.

kamerades-1

kamerades-2

kamerades-3

kamerades-4

kamerades-5

kamerades-6

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Rano su počeli Očekivao sam da će farbati i šibicariti još neko vreme pre no što posegnu za silom. Još par ovakvih zabrana pa slede kordoni. Već viđeno devedesetih. Isti akteri, ista škola, da se očekivati.

  • Saopštenje direktorke Galerije Artget Kulturnog centra Beograd me je toliko oduševilo da mi je prosto bilo žao što nisam snimio taj umilni glas koji bi me uspavljivao svake noći. DOSTA JE BILO, NEĆU DA SPAVAM.