Људска права Саопштењe

Полицијска држава Александра Вучића

Извештај омбудсмана и докази о томе да тајне војне и полицијске службе прислушкују и прате политичке противнике, независне новинаре и јавне личности потврђују да је, за четири године власти, Александар Вучић све државне институције незаконито подредио себи, онемогућио контролне механизме и злоупотребом полиције и војске намерава да своју власт брани незаконитим средствима.

Омбудсман у најновијем годишњем извештају износи недвосмислене и забрињавајуће податке да је Војнобезбедносна агенција пратила политичке странке и оглушила на све захтеве омбудсмана да контролише њен рад. У извештају се наводи да “од 11 препорука које је овај орган током 2015. године упутио ради отклањања утврђених незаконитости и неправилности у раду, ВБА није спровела ниједну.” На све покушаје контроле, власт је одговарала недозвољеним блаћењем омбудсмана преко својих блатоида.

Špijuniranje

У извештају се износе и бројне незаконитости рада полиције, а посебно притисци и застрашивање које је спроводио министар путем такозване реорганизације и отпуштања преко 1.000 полицајаца. На списку министра нашли су се часни полицајци који су се одупирали незаконитим политичким притисцима и злоупотребама, они који су одбијали да раде по диктату Александра Вучића.

Посебно забрињава што Александар Вучић спречава тужилаштво да истражи случајеве прислушкивања странака, новинара и јавних личности које спроводи политичка полиција Александра Вучића, као и незаконито уништавање доказа о томе, што помиње и омбудсман у свом извештају.

Према сазнањима покрета Доста је било, истрага о полицијском незаконитом праћењу политичких противника, синдиката, новинара и јавних личности стопирана је уз лицемерно и бесмислено образложење да се не може водити поступак на основу копије диска који је незаконито уништен, већ само на основу оригинала.

Материјал који прикупља злоупотребом тајних војних и полицијских служби Александар Вучић користи за уцењивање и блаћење политичких противника и јавних личности, најчешће на насловним странама и ударним емисијама својих блатоида.

Све ово доказује да живимо у полицијској држави Александра Вучића, да су суспендоване демократске институције контроле, да се уводи страховлада и да се, под маском, европских интеграција уводи режим, који неће презати да злоупотреби физичку силу да би се одржао на власти.

Покрет Доста је било – Саша Радуловић захтева да се хитно испитају сви наводи заштитника грађана и да се поступи по његовим препорукама и захтевима за контролу. Захтевамо да се заврши истрага о свим пребијањима на бирачким местима претходних година, утврде начини на које информације из истрага цуре у медије да би се прогањали критичари власти и политички противници и санкционишу они који на овакав начин злоупотребљавају војне и полицијске службе.

Покрет се залаже за јачање демократских контролних тела.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Prisluskivanjem fiksnih i mobilnih telefona kao i presretanjem mejlova se bavi i B Tadic
  preko svojih placenika u MUP-u i BIA…a u cilju zastite svojih kadrova u drzavnim
  organima koji i dalje izvlace novac ili iz budzeta ili kroz tendere namestene firmama
  ciji su vlasnici bliski njemu…

  • Istorijski gledano, sve vlasti na ovim prostorima (od SK, preko SPS i JUL, pa do DOS) su (zlo)upotrebljavali razne drzavne organe i institucije radi ocuvanja svog polozaja/vlasti odn. sprecavanja ili eliminisanja bilo kakve politicke konkurencije tako da nema nekog velikog efekta navoditi imena partija jer su se do sada sve isto ponasale. U genima nam je da se vlasti dokopamo po svaku cenu i da se na vlasti odrzavamo po svaku cenu.

  • resenje je jednostavno tor browser, pracenje po volji samo potpuno neuspesno, iskustvo iz severne koreje libije i turske.

 • Sve navedeno u tekstu ukazuje na jednu činjenicu. Imamo vlast koja je tu isključivo radi sebe same. I služi se protiv zakonitim radnjama, ne bi li uspela da se održi što duže na vlasti. Otuda da je vlasti u ovoj zemlji sve divno, a narod se zlopati. Dakle, to uopšte nije normalno. Vlast nije tu da bi njoj cvetale ruže, već da radi za dobrobit svog naroda. Pošto to ne dopire do vlasti, narod je taj koji će morati da joj kako god zna i ume, demokratskim sredstvima naravno, uručiti svečano crveni karton, kao u fudbalu. Zato trebamo kao narod iskoristiti ove izbore. I pored toga što znamo da će pokušati da ih vlast pokrade.

 • Prisluakuju nas odavno.Ta praksa nikada nije prekinuta.Srbija je policijska drzava koja ne moze da zastiti svoje gradjane u svetu ali zato psihopate koji su na vlasti stiti svim sredstvima i po cenu zivota gradjana..Zasto..?? Pa to ne znaju ni oni koji te stvari rade..ali ocigledno da su ogrezli i povratka nema.Njihov mozak ni ne funkcionise drugacije sem da cine nazao svojim sugradjanima.

 • Jednostavno bi bilo pametno da sav svet izadje i ode kod Aleksandra Vucica i sami ga svrgnu s vlasti, kao sto ste uradili za Slobodana Milosevica, mislim da bi tako najlakse bilo za sve. Pa da vidim dal ce hteti policija i vojska da bije(to hoce), al da puca na narod(mozda), dok sam narod ne uzme stvar u svoje ruke, nista nece doneti ako samo gledaju tv ili taj reality show.