Медији Саопштењe Шумадија

Радио телевизија Крагујевац у кампањи СНС и у време штрајка

Запослени у Радио телевизији Крагујевац ступили су у генерални штрајк због неисплаћених зарада и неповезаног радног стажа. Од октобра 2015. када је ова медијска кућа приватизована, до данас, запосленима је исплаћена само по једна зарада. Запослени у РТК потпуно су прекинули емитовање радио и телевизијског програма, осим кратких вести у редовним терминима.

И поред целодневног штрајка, у вечерњим терминима на Радио телевизији Крагујевац, емитован је програм којим се фаворизују странке на власти и настављено са недозвољеном пропагандном активношћу.

Овај случај заслужује пажњу Регулаторног тела за електронске медије, које је у сред изборне кампање донео нова правила. РЕМ забрањује прикривено емитовање предизборног програма у виду информативног или друге врсте програма. Током предизборне кампање, забрањено је емитовање играних, документарних, забавних или других сличних програмских садржаја у којима се појављује функционер или истакнути представник подносиоца изборне листе или кандидат.

kragujevac

Ово јасно правило, изгледа да је промакло дежурним уредницима РТК. Својом уређивачком политиком РТК је до сада била отворено на страни СНС-а. Напомињемо да су, у последњих неколико месеци, из ове медијске куће изашли виђенији новинари и уредници.

Радио телевизија Крагујевац је у оквиру процеса приватизације медија, из градских јасли прешла у руке контроверзног бизнисмена из Крушевца, Радоице Милосављевића, који је осим РТК купио још десетак локалних медија у Србији. Модел приватизације медија спроведен у Србији, довео је до централизације власништва на нивоу локалних медија у Србији. По познатом моделу свих сумњивих приватизација, и у овом случају крше се бројни закони као и уговорене обавезе из приватизационог уговора.

У јавности се незванично сматра да иза ових куповина, стоји Братислав Гашић, бивши министар одбране Републике Србије који је са тог места отишао, управо под притиском јавности због непримерених коментара упућених новинарки из Крагујевца.

Покрет Доста је било- Саша Радуловић оштро протествује због злоупотребе локалних медија у предизборној кампањи и кршења одредби закона о политичком предтсављању и оцењује да су злоупотребе у приватизационом процесу и даље могуће, све док се не усвоји Закон о пореклу имовине. Овим законом би се ефикасно и брзо спречило да тајкуни и сумњиви бизнисмени купују државну и друштвену имовину у Србији новцем стеченим на нелегалан, коруптиван начин.