Mediji Saopštenje Šumadija

Radio televizija Kragujevac u kampanji SNS i u vreme štrajka

Zaposleni u Radio televiziji Kragujevac stupili su u generalni štrajk zbog neisplaćenih zarada i nepovezanog radnog staža. Od oktobra 2015. kada je ova medijska kuća privatizovana, do danas, zaposlenima je isplaćena samo po jedna zarada. Zaposleni u RTK potpuno su prekinuli emitovanje radio i televizijskog programa, osim kratkih vesti u redovnim terminima.

I pored celodnevnog štrajka, u večernjim terminima na Radio televiziji Kragujevac, emitovan je program kojim se favorizuju stranke na vlasti i nastavljeno sa nedozvoljenom propagandnom aktivnošću.

Ovaj slučaj zaslužuje pažnju Regulatornog tela za elektronske medije, koje je u sred izborne kampanje doneo nova pravila. REM zabranjuje prikriveno emitovanje predizbornog programa u vidu informativnog ili druge vrste programa. Tokom predizborne kampanje, zabranjeno je emitovanje igranih, dokumentarnih, zabavnih ili drugih sličnih programskih sadržaja u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat.

kragujevac

Ovo jasno pravilo, izgleda da je promaklo dežurnim urednicima RTK. Svojom uređivačkom politikom RTK je do sada bila otvoreno na strani SNS-a. Napominjemo da su, u poslednjih nekoliko meseci, iz ove medijske kuće izašli viđeniji novinari i urednici.

Radio televizija Kragujevac je u okviru procesa privatizacije medija, iz gradskih jasli prešla u ruke kontroverznog biznismena iz Kruševca, Radoice Milosavljevića, koji je osim RTK kupio još desetak lokalnih medija u Srbiji. Model privatizacije medija sproveden u Srbiji, doveo je do centralizacije vlasništva na nivou lokalnih medija u Srbiji. Po poznatom modelu svih sumnjivih privatizacija, i u ovom slučaju krše se brojni zakoni kao i ugovorene obaveze iz privatizacionog ugovora.

U javnosti se nezvanično smatra da iza ovih kupovina, stoji Bratislav Gašić, bivši ministar odbrane Republike Srbije koji je sa tog mesta otišao, upravo pod pritiskom javnosti zbog neprimerenih komentara upućenih novinarki iz Kragujevca.

Pokret Dosta je bilo- Saša Radulović oštro protestvuje zbog zloupotrebe lokalnih medija u predizbornoj kampanji i kršenja odredbi zakona o političkom predtsavljanju i ocenjuje da su zloupotrebe u privatizacionom procesu i dalje moguće, sve dok se ne usvoji Zakon o poreklu imovine. Ovim zakonom bi se efikasno i brzo sprečilo da tajkuni i sumnjivi biznismeni kupuju državnu i društvenu imovinu u Srbiji novcem stečenim na nelegalan, koruptivan način.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar