Ljudska prava Saopštenje

Policijska država Aleksandra Vučića

Izveštaj ombudsmana i dokazi o tome da tajne vojne i policijske službe prisluškuju i prate političke protivnike, nezavisne novinare i javne ličnosti potvrđuju da je, za četiri godine vlasti, Aleksandar Vučić sve državne institucije nezakonito podredio sebi, onemogućio kontrolne mehanizme i zloupotrebom policije i vojske namerava da svoju vlast brani nezakonitim sredstvima.

Ombudsman u najnovijem godišnjem izveštaju iznosi nedvosmislene i zabrinjavajuće podatke da je Vojnobezbednosna agencija pratila političke stranke i oglušila na sve zahteve ombudsmana da kontroliše njen rad. U izveštaju se navodi da “od 11 preporuka koje je ovaj organ tokom 2015. godine uputio radi otklanjanja utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u radu, VBA nije sprovela nijednu.” Na sve pokušaje kontrole, vlast je odgovarala nedozvoljenim blaćenjem ombudsmana preko svojih blatoida.

Špijuniranje

U izveštaju se iznose i brojne nezakonitosti rada policije, a posebno pritisci i zastrašivanje koje je sprovodio ministar putem takozvane reorganizacije i otpuštanja preko 1.000 policajaca. Na spisku ministra našli su se časni policajci koji su se odupirali nezakonitim političkim pritiscima i zloupotrebama, oni koji su odbijali da rade po diktatu Aleksandra Vučića.

Posebno zabrinjava što Aleksandar Vučić sprečava tužilaštvo da istraži slučajeve prisluškivanja stranaka, novinara i javnih ličnosti koje sprovodi politička policija Aleksandra Vučića, kao i nezakonito uništavanje dokaza o tome, što pominje i ombudsman u svom izveštaju.

Prema saznanjima pokreta Dosta je bilo, istraga o policijskom nezakonitom praćenju političkih protivnika, sindikata, novinara i javnih ličnosti stopirana je uz licemerno i besmisleno obrazloženje da se ne može voditi postupak na osnovu kopije diska koji je nezakonito uništen, već samo na osnovu originala.

Materijal koji prikuplja zloupotrebom tajnih vojnih i policijskih službi Aleksandar Vučić koristi za ucenjivanje i blaćenje političkih protivnika i javnih ličnosti, najčešće na naslovnim stranama i udarnim emisijama svojih blatoida.

Sve ovo dokazuje da živimo u policijskoj državi Aleksandra Vučića, da su suspendovane demokratske institucije kontrole, da se uvodi strahovlada i da se, pod maskom, evropskih integracija uvodi režim, koji neće prezati da zloupotrebi fizičku silu da bi se održao na vlasti.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović zahteva da se hitno ispitaju svi navodi zaštitnika građana i da se postupi po njegovim preporukama i zahtevima za kontrolu. Zahtevamo da se završi istraga o svim prebijanjima na biračkim mestima prethodnih godina, utvrde načini na koje informacije iz istraga cure u medije da bi se proganjali kritičari vlasti i politički protivnici i sankcionišu oni koji na ovakav način zloupotrebljavaju vojne i policijske službe.

Pokret se zalaže za jačanje demokratskih kontrolnih tela.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Prisluskivanjem fiksnih i mobilnih telefona kao i presretanjem mejlova se bavi i B Tadic
    preko svojih placenika u MUP-u i BIA…a u cilju zastite svojih kadrova u drzavnim
    organima koji i dalje izvlace novac ili iz budzeta ili kroz tendere namestene firmama
    ciji su vlasnici bliski njemu…

    • Istorijski gledano, sve vlasti na ovim prostorima (od SK, preko SPS i JUL, pa do DOS) su (zlo)upotrebljavali razne drzavne organe i institucije radi ocuvanja svog polozaja/vlasti odn. sprecavanja ili eliminisanja bilo kakve politicke konkurencije tako da nema nekog velikog efekta navoditi imena partija jer su se do sada sve isto ponasale. U genima nam je da se vlasti dokopamo po svaku cenu i da se na vlasti odrzavamo po svaku cenu.

  • Gospodar muva@:Ne razumem svrhu vaseg komentara, osim mozda namere da njime nevesto umanjite grehe sadasnjih?SVI koji se tako ponasaju, zasluzuju osudu.

    • resenje je jednostavno tor browser, pracenje po volji samo potpuno neuspesno, iskustvo iz severne koreje libije i turske.

  • Sve navedeno u tekstu ukazuje na jednu činjenicu. Imamo vlast koja je tu isključivo radi sebe same. I služi se protiv zakonitim radnjama, ne bi li uspela da se održi što duže na vlasti. Otuda da je vlasti u ovoj zemlji sve divno, a narod se zlopati. Dakle, to uopšte nije normalno. Vlast nije tu da bi njoj cvetale ruže, već da radi za dobrobit svog naroda. Pošto to ne dopire do vlasti, narod je taj koji će morati da joj kako god zna i ume, demokratskim sredstvima naravno, uručiti svečano crveni karton, kao u fudbalu. Zato trebamo kao narod iskoristiti ove izbore. I pored toga što znamo da će pokušati da ih vlast pokrade.

  • Prisluakuju nas odavno.Ta praksa nikada nije prekinuta.Srbija je policijska drzava koja ne moze da zastiti svoje gradjane u svetu ali zato psihopate koji su na vlasti stiti svim sredstvima i po cenu zivota gradjana..Zasto..?? Pa to ne znaju ni oni koji te stvari rade..ali ocigledno da su ogrezli i povratka nema.Njihov mozak ni ne funkcionise drugacije sem da cine nazao svojim sugradjanima.

  • Jednostavno bi bilo pametno da sav svet izadje i ode kod Aleksandra Vucica i sami ga svrgnu s vlasti, kao sto ste uradili za Slobodana Milosevica, mislim da bi tako najlakse bilo za sve. Pa da vidim dal ce hteti policija i vojska da bije(to hoce), al da puca na narod(mozda), dok sam narod ne uzme stvar u svoje ruke, nista nece doneti ako samo gledaju tv ili taj reality show.

    • Dok AV jede iz ruke Amera, taj film nećemo gledati. Onog je, ipak, sredila CIA.