Војводина Економија Саопштењe

Хапшењем паора омогућили узурпацију земље

Закључак Владе Републике Србије којим је премијер Александар Вучић оставио могућност локалним самоуправама да се за узурпиране површине пољопривредног земљишта склопе споразуми о вансудском поравнању са корисницима тих парцела, на територији сомборске општине изазвао је касно прексиноћ и јуче у току дана више инцидената.

handcuffs-354042_1280

Практично легализовавши узурпацију пољопривредног земљишта увођењем могућности да се са неким “испод жита” договорите о висини накнаде коју ће тај неко платити за коришћење државних парцела, ратари су дошли у ситуацију да током вечери и данашњег дана буквано отимају земљу једни од других и улазе у поседе који нису били обрађени, не поштујући права оних који су закупе редовно плаћали по уговорима из претходних година.
У овом препуцавању ратара и узурпатора, најгоре је прошла група пољопривредника који су већ месец дана боравили на њивама у околини Гакова, чувајући последњу неузурпирану парцелу од око 250 хектара.
Како наводе присутни, по објављивању спорног Закључка, на поменутој парцели се појавио трактор који је покушавао да преоре једну од њива. Пољопривредници који су се нашли на лицу места, нису дозволили улазак у њиву поменутом раднику, већ су га отерали одатле. По изјави једног од сведока, “као по сценарију”, убрзо су се појавили полиција и адвокати фирме која заступа узурпатора чији је трактор био, а који је већ узурпирао преко 2.300ха земљишта у општини уз сагласност надлежних у локалној самоуправи, и присутни пољопривредници су ухапшени и са лисицама на рукама спроведени судији за прекршаје у Апатину.
На основу пресуде Прекршајног суда у Апатину, пољопривредницима је одређена казна затвора од 30 дана. У земљи у којој судски процеси трају по 10 година, а осумњичени, по правилу, бивају ослобођени услед недостатка доказа или застаре предмета, оваква ефикасност правосудних органа буди одређене сумње.
Преостали паори су забринути да се овим хапшењем “чувара” парцела, отворио пут узурпаторима да без потешкоћа уђу и у остатак необрађеног земљишта, а да је довођење полиције представљало застрашивање преосталих како би се повукли и олакшали им започети посао.

Покрет Доста је било још једном осуђује поступке премијера Александра Вучића и надлежног Министарства пољопривреде и министарке Снежане Бошковић Богосављевић који су довели до оваквог развоја ситуације.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

Одбор у Сомбору

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар