Vojvodina Ekonomija Saopštenje

Hapšenjem paora omogućili uzurpaciju zemlje

Zaključak Vlade Republike Srbije kojim je premijer Aleksandar Vučić ostavio mogućnost lokalnim samoupravama da se za uzurpirane površine poljoprivrednog zemljišta sklope sporazumi o vansudskom poravnanju sa korisnicima tih parcela, na teritoriji somborske opštine izazvao je kasno preksinoć i juče u toku dana više incidenata.

handcuffs-354042_1280

Praktično legalizovavši uzurpaciju poljoprivrednog zemljišta uvođenjem mogućnosti da se sa nekim “ispod žita” dogovorite o visini naknade koju će taj neko platiti za korišćenje državnih parcela, ratari su došli u situaciju da tokom večeri i današnjeg dana bukvano otimaju zemlju jedni od drugih i ulaze u posede koji nisu bili obrađeni, ne poštujući prava onih koji su zakupe redovno plaćali po ugovorima iz prethodnih godina.
U ovom prepucavanju ratara i uzurpatora, najgore je prošla grupa poljoprivrednika koji su već mesec dana boravili na njivama u okolini Gakova, čuvajući poslednju neuzurpiranu parcelu od oko 250 hektara.
Kako navode prisutni, po objavljivanju spornog Zaključka, na pomenutoj parceli se pojavio traktor koji je pokušavao da preore jednu od njiva. Poljoprivrednici koji su se našli na licu mesta, nisu dozvolili ulazak u njivu pomenutom radniku, već su ga oterali odatle. Po izjavi jednog od svedoka, “kao po scenariju”, ubrzo su se pojavili policija i advokati firme koja zastupa uzurpatora čiji je traktor bio, a koji je već uzurpirao preko 2.300ha zemljišta u opštini uz saglasnost nadležnih u lokalnoj samoupravi, i prisutni poljoprivrednici su uhapšeni i sa lisicama na rukama sprovedeni sudiji za prekršaje u Apatinu.
Na osnovu presude Prekršajnog suda u Apatinu, poljoprivrednicima je određena kazna zatvora od 30 dana. U zemlji u kojoj sudski procesi traju po 10 godina, a osumnjičeni, po pravilu, bivaju oslobođeni usled nedostatka dokaza ili zastare predmeta, ovakva efikasnost pravosudnih organa budi određene sumnje.
Preostali paori su zabrinuti da se ovim hapšenjem “čuvara” parcela, otvorio put uzurpatorima da bez poteškoća uđu i u ostatak neobrađenog zemljišta, a da je dovođenje policije predstavljalo zastrašivanje preostalih kako bi se povukli i olakšali im započeti posao.

Pokret Dosta je bilo još jednom osuđuje postupke premijera Aleksandra Vučića i nadležnog Ministarstva poljoprivrede i ministarke Snežane Bošković Bogosavljević koji su doveli do ovakvog razvoja situacije.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”

Odbor u Somboru

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar