Ауторски текст Војводина

Како то раде други

Изборна трка се већ прилично заукава. Учесници пришивају на дресове своје бројеве и труде се да заузму што боље стартне позиције. У тој трци покрет „Доста је било – Саша Радуловић“, посебно препознатљив на друштвеним мрежама, значајно се разликује од других. Најпре по свом свеобухватном, визионарском програму којим су предвиђени суштински који подразумева дубоке резове у болесно ткиво нашег друштва. Затим по самој организацији, финансирању и односу према својим активистима.
А, како то раде други?

training-396524_1280 (1)

Политичке идеје и програми осталих странака су им другоразредног значаја – не разликују се пуно, мењају се у ходу и слуђеном бирачком телу не значе ништа. На цени су елокветни, харизматички лидери, који обичним језиком говоре оно што народ жели да чује, а што ће иначе и брзо заборавити. Аморфна народна маса обликује се вештим рукама разних продаваца магле, опсенара и хипнотизера.

Изборни штабови посебну пажњу обраћају на мотивацију активног чланства. С’ обзиром да је страначка љубав одавно пресахла, идеје се извитопериле, лојалност постала мислена именица, неопходна су им тачно утврђена подстицајна средства за легионарску армију партијских тркача. Како би се све унапред знало и избегли каснији неспоразуми и сукоби око расподеле плена, битно је дефинисање правила пре саме трке. Као један сасвим начелни, општи модел за ниво једног општинског одбора такве странке, фигурише „постизборни тарифни правилник“ у форми доње табеле, где је број бодова по јединици активности дат само оријентационо:

Витина табела

*Вредновање ботовања се врши према елементима из посебне табеле добијене од централног информатичког тима.
После избора, у случају повољног резултата и расположивости оствареног плена, на основу броја остварених бодова партијски ратници могу да очекују следеће:
Од 500-800 бодова
Напредовање у локалној страначкој хијерајхији, чланство у школским и другим непрофитабилним одборима и комисијама;
Од 800-2000 бодова
Напредовање у локалној страначкој хијерајхији, чланство у мање профитабилним одборима и комисијама;
Од 2000-4000 бодова
Напредовање у страначкој хијерајхији, чланство у профитабилним одборима и комисијама;
Преко 4000 бодова
Значајно напредовање у страначкој хијерајхији, чланство у високо профитабилним одборима и комисијама, запошљавање и јавним локалним и републичким предузећима (лично или родбине и пријатеља), остваривање значајне повољности код јавних набавки, куповине земљишта, приватизације и сл. (нарочито за изражену активност под тачком 3 у горњој табели);
Важна напомене:
Дискреционо право председника ОО странке и виших органа је да врше постављења без примене одредби из горње табеле;
Постављена лица дужна су да најмање 20% остварених примања на основу чланства у одборима и запослења преносе странци.

А како то ради покрет „Доста је било – Саша Радуловић“?
Маколико то у постојећем окружењу звучало нестварно, бројне чланове окупља искључиво идеја да коначно учине нешто добро за себе и друштво у целини, а не материјални интерес.
Код самог учлањења јасно им се предочава: “Од овога нећете имати личне материјалне користи.” То чини да тајкуни и разни ловци на функције и привилегије заобилазе овај Покрету у широком луку.
Потпуна транспарентност и уништење партократске немани једне су од главних тачака програма Покрета.
Финансирање Покрета је искључиво из чланарина и скромних донација. Не желе тајкуне на својим леђима и за вратом.
Сви чланови раде волонторски и из револта на стање у друштву произведно баш горе наведеним „постизборним тарифним правилником“.
Зато и кажу „Доста је било!“
Проверите да ли је заиста тако, придружите се и помозите!
Искусили сте нажалост како то раде други…
Верујемо да је и Вама свега доста!**

Витомир Ћурчин
дипломирани инжињер у пензији

члан Покрета „Доста је било“, Зрењанин

 

 

**Текст је сатирични осврт аутора на методе којима се политичке странке служе у мотивисању својих чланова да оптрче још један изборни круг. Подаци у њему су дати на основу претпостављених параметара и искустава која стичемо у окружењу.

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар