Autorski tekst Vojvodina

Kako to rade drugi

Izborna trka se već prilično zaukava. Učesnici prišivaju na dresove svoje brojeve i trude se da zauzmu što bolje startne pozicije. U toj trci pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“, posebno prepoznatljiv na društvenim mrežama, značajno se razlikuje od drugih. Najpre po svom sveobuhvatnom, vizionarskom programu kojim su predviđeni suštinski koji podrazumeva duboke rezove u bolesno tkivo našeg društva. Zatim po samoj organizaciji, finansiranju i odnosu prema svojim aktivistima.
A, kako to rade drugi?

training-396524_1280 (1)

Političke ideje i programi ostalih stranaka su im drugorazrednog značaja – ne razlikuju se puno, menjaju se u hodu i sluđenom biračkom telu ne znače ništa. Na ceni su elokvetni, harizmatički lideri, koji običnim jezikom govore ono što narod želi da čuje, a što će inače i brzo zaboraviti. Amorfna narodna masa oblikuje se veštim rukama raznih prodavaca magle, opsenara i hipnotizera.

Izborni štabovi posebnu pažnju obraćaju na motivaciju aktivnog članstva. S’ obzirom da je stranačka ljubav odavno presahla, ideje se izvitoperile, lojalnost postala mislena imenica, neophodna su im tačno utvrđena podsticajna sredstva za legionarsku armiju partijskih trkača. Kako bi se sve unapred znalo i izbegli kasniji nesporazumi i sukobi oko raspodele plena, bitno je definisanje pravila pre same trke. Kao jedan sasvim načelni, opšti model za nivo jednog opštinskog odbora takve stranke, figuriše „postizborni tarifni pravilnik“ u formi donje tabele, gde je broj bodova po jedinici aktivnosti dat samo orijentaciono:

Vitina tabela

*Vrednovanje botovanja se vrši prema elementima iz posebne tabele dobijene od centralnog informatičkog tima.
Posle izbora, u slučaju povoljnog rezultata i raspoloživosti ostvarenog plena, na osnovu broja ostvarenih bodova partijski ratnici mogu da očekuju sledeće:
Od 500-800 bodova
Napredovanje u lokalnoj stranačkoj hijerajhiji, članstvo u školskim i drugim neprofitabilnim odborima i komisijama;
Od 800-2000 bodova
Napredovanje u lokalnoj stranačkoj hijerajhiji, članstvo u manje profitabilnim odborima i komisijama;
Od 2000-4000 bodova
Napredovanje u stranačkoj hijerajhiji, članstvo u profitabilnim odborima i komisijama;
Preko 4000 bodova
Značajno napredovanje u stranačkoj hijerajhiji, članstvo u visoko profitabilnim odborima i komisijama, zapošljavanje i javnim lokalnim i republičkim preduzećima (lično ili rodbine i prijatelja), ostvarivanje značajne povoljnosti kod javnih nabavki, kupovine zemljišta, privatizacije i sl. (naročito za izraženu aktivnost pod tačkom 3 u gornjoj tabeli);
Važna napomene:
Diskreciono pravo predsednika OO stranke i viših organa je da vrše postavljenja bez primene odredbi iz gornje tabele;
Postavljena lica dužna su da najmanje 20% ostvarenih primanja na osnovu članstva u odborima i zaposlenja prenose stranci.

A kako to radi pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“?
Makoliko to u postojećem okruženju zvučalo nestvarno, brojne članove okuplja isključivo ideja da konačno učine nešto dobro za sebe i društvo u celini, a ne materijalni interes.
Kod samog učlanjenja jasno im se predočava: “Od ovoga nećete imati lične materijalne koristi.” To čini da tajkuni i razni lovci na funkcije i privilegije zaobilaze ovaj Pokretu u širokom luku.
Potpuna transparentnost i uništenje partokratske nemani jedne su od glavnih tačaka programa Pokreta.
Finansiranje Pokreta je isključivo iz članarina i skromnih donacija. Ne žele tajkune na svojim leđima i za vratom.
Svi članovi rade volontorski i iz revolta na stanje u društvu proizvedno baš gore navedenim „postizbornim tarifnim pravilnikom“.
Zato i kažu „Dosta je bilo!“
Proverite da li je zaista tako, pridružite se i pomozite!
Iskusili ste nažalost kako to rade drugi…
Verujemo da je i Vama svega dosta!**

Vitomir Ćurčin
diplomirani inžinjer u penziji

član Pokreta „Dosta je bilo“, Zrenjanin

 

 

**Tekst je satirični osvrt autora na metode kojima se političke stranke služe u motivisanju svojih članova da optrče još jedan izborni krug. Podaci u njemu su dati na osnovu pretpostavljenih parametara i iskustava koja stičemo u okruženju.

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar