Медији Саопштењe

Опозиција оштро осудила прљаву кампању

Данас је у Београду, у просторијама странке Заједно за Србију, одржана редовна седница СТОП – Сталног тела опозиционих партија и покрета. Састанку су присуствовали представници Заједно за Србију, Демократске странке Србије, Покрета „Доста је било“, Нове странке, Српског покрета Двери и Нове српске политичке мисли.

Представници СТОП-а још једном снажно указују на активне покушаје злоупотреба од стране владајућих партија у изборном процесу, од којих је једна – на изборима за Скупштину града Шапца – добила и судски епилог. Пресудом Управног суда од 17. марта поништена је изборна листа коалиције око Српске напредне странке „Александар Вучић – Србија побеђује“ на изборима за Скупштину града Шапца због утврђених нерегуларности у процесу прикупљања потписа подршке кандидатури. Опозиционе партије и покрети ће и убудуће наставити да се обраћају суду у циљу спречавања свих уочених покушаја злоупотреба изборног процеса.

stop

СТОП најоштрије осуђује све учесталију појаву прљаве кампање против опозиционих политичких лидера у оквиру које се износе не само неистине, већ и апсолутно неприхватљиве, примитивне и бахате увреде усмерене против њихове личности или породица. Методе политичке борбе које укључују личне нападе, изношење увреда на рачун полне припадности, сексуалне оријентације и других личних атрибута политичара, изношење личних података политичких лидера у јавности и сродне појаве апсолутно су неприхватљиве и не могу бити део политичких процеса у цивилизованим друштвима.

Посебну димензију овог проблема представља медијски линч којим су изложени поједини представници медија који се усуђују да на критички начин баве активностима власти и владајућих политичких странака. Ова појава је последњих дана попримила драматичне размере пласирањем и злоупотребом информација безбедносних служби, што прети да угрози не само интегритет и личну безбедност ових људи, већ и регуларност читавог изборног процеса.

СТОП указује на низ уочених неправилности у вези са уписивањем бирача у бирачки списак. Прво, уочен упадљиво и неприродно велики број пресељења бирача из општине у општину, нарочито на територији Града Београда. Друго, повећан је број погрешних уноса података у бирачки списак, пре свега адреса бирача, што доводи до њиховог погрешног распоређивања ван уобичајених бирачких места. Треће, пријављен нам је велики број пропуста поводом остваривања бирачког права лица која 24.04. стичу пунолетство. Све ове неправилности јасно указују на припреме за широке злоупотребе бирачког права.

СТОП позива све грађане да до 8. априла провере да ли су исправно уписани у бирачки списак. То може бити учињено једноставном провером на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе. Уколико грађанин није уписан у бирачки списак или је упис погрешан, потребно је да у општини у којој је пријављен затражи упис, односно исправљање података, у бирачком списку.

Београд, 22. март 2016. године

Стално тело опозиционих партија и покрета

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Molim vas za odgovor : A kako da znamo da smo pogresno upisani? Ja sam proverio i upisan sam ali je mesto gde glasam promenjeno. Promena mesta se vec desavala i ukupno je bilo 3 promene. Sa prve adrese na drugu, pa povratak ma prvu, onda promena na trecu pa opet povratak na prvu. Sada opet promena na trecu adresu… Sad ste me zainteresovali pa bi to da proverim… Dosada zbog promena adresa glasackog mesta nije bilo potreba ali sta znam… Sada je manijak na vrhu pa je sve moguce…

 • Milošević je takođe krao na izborima i znamo kako je prošao. Razlika je u tome što je on krađu makar skrivao, ovi to rade otvoreno, siledžijski i beskrupulozno. Diktator je dakle prestao da se krije, sada nam otvoreno pokazuje svoje pravo lice. Dosta je bilo, dajte da ga smenimo.

  • Siniša, treba širiti priču o tome porodici, prijateljima, komšijama… Mnogi, nažalost, nemaju uvid u ove stvari i još su u zabludi, iako su pristojni ljudi, kojima treba pomoći da se na vreme otrezne.

 • Molim Vas, ja sam uocila sledecu nepravilnost na prethodnim izborima:

  Zivimo u Nisu, u ulici koja ima brojeve od 1 do 4. Ulica je slepa i nakon broja 4 ne postoji vise ni jedna kuca. Mi zivimo u broju 3. Za prethodnih nekoliko izbora se desavalo da u nase sanduce stignu pozivi za ‘osobe’ adresirane na broju 5. S obzirom da u ulici ne postoji objekat sa brojem 5, postar ih spusti u nase sanduce.

  Ja bih Vas zamolila da mi odgovorite kome bih mogla ovu nepravilnost da prijavim ukoliko se desi da ovakvi pozivi na izbore ponovo stignu?

  • Све неправилности можете пријавити Републичкој изборној комисији.