Mediji Saopštenje

Opozicija oštro osudila prljavu kampanju

Danas je u Beogradu, u prostorijama stranke Zajedno za Srbiju, održana redovna sednica STOP – Stalnog tela opozicionih partija i pokreta. Sastanku su prisustvovali predstavnici Zajedno za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Pokreta „Dosta je bilo“, Nove stranke, Srpskog pokreta Dveri i Nove srpske političke misli.

Predstavnici STOP-a još jednom snažno ukazuju na aktivne pokušaje zloupotreba od strane vladajućih partija u izbornom procesu, od kojih je jedna – na izborima za Skupštinu grada Šapca – dobila i sudski epilog. Presudom Upravnog suda od 17. marta poništena je izborna lista koalicije oko Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ na izborima za Skupštinu grada Šapca zbog utvrđenih neregularnosti u procesu prikupljanja potpisa podrške kandidaturi. Opozicione partije i pokreti će i ubuduće nastaviti da se obraćaju sudu u cilju sprečavanja svih uočenih pokušaja zloupotreba izbornog procesa.

stop

STOP najoštrije osuđuje sve učestaliju pojavu prljave kampanje protiv opozicionih političkih lidera u okviru koje se iznose ne samo neistine, već i apsolutno neprihvatljive, primitivne i bahate uvrede usmerene protiv njihove ličnosti ili porodica. Metode političke borbe koje uključuju lične napade, iznošenje uvreda na račun polne pripadnosti, seksualne orijentacije i drugih ličnih atributa političara, iznošenje ličnih podataka političkih lidera u javnosti i srodne pojave apsolutno su neprihvatljive i ne mogu biti deo političkih procesa u civilizovanim društvima.

Posebnu dimenziju ovog problema predstavlja medijski linč kojim su izloženi pojedini predstavnici medija koji se usuđuju da na kritički način bave aktivnostima vlasti i vladajućih političkih stranaka. Ova pojava je poslednjih dana poprimila dramatične razmere plasiranjem i zloupotrebom informacija bezbednosnih službi, što preti da ugrozi ne samo integritet i ličnu bezbednost ovih ljudi, već i regularnost čitavog izbornog procesa.

STOP ukazuje na niz uočenih nepravilnosti u vezi sa upisivanjem birača u birački spisak. Prvo, uočen upadljivo i neprirodno veliki broj preseljenja birača iz opštine u opštinu, naročito na teritoriji Grada Beograda. Drugo, povećan je broj pogrešnih unosa podataka u birački spisak, pre svega adresa birača, što dovodi do njihovog pogrešnog raspoređivanja van uobičajenih biračkih mesta. Treće, prijavljen nam je veliki broj propusta povodom ostvarivanja biračkog prava lica koja 24.04. stiču punoletstvo. Sve ove nepravilnosti jasno ukazuju na pripreme za široke zloupotrebe biračkog prava.

STOP poziva sve građane da do 8. aprila provere da li su ispravno upisani u birački spisak. To može biti učinjeno jednostavnom proverom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Ukoliko građanin nije upisan u birački spisak ili je upis pogrešan, potrebno je da u opštini u kojoj je prijavljen zatraži upis, odnosno ispravljanje podataka, u biračkom spisku.

Beograd, 22. mart 2016. godine

Stalno telo opozicionih partija i pokreta

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Molim vas za odgovor : A kako da znamo da smo pogresno upisani? Ja sam proverio i upisan sam ali je mesto gde glasam promenjeno. Promena mesta se vec desavala i ukupno je bilo 3 promene. Sa prve adrese na drugu, pa povratak ma prvu, onda promena na trecu pa opet povratak na prvu. Sada opet promena na trecu adresu… Sad ste me zainteresovali pa bi to da proverim… Dosada zbog promena adresa glasackog mesta nije bilo potreba ali sta znam… Sada je manijak na vrhu pa je sve moguce…

  • Milošević je takođe krao na izborima i znamo kako je prošao. Razlika je u tome što je on krađu makar skrivao, ovi to rade otvoreno, siledžijski i beskrupulozno. Diktator je dakle prestao da se krije, sada nam otvoreno pokazuje svoje pravo lice. Dosta je bilo, dajte da ga smenimo.

    • Siniša, treba širiti priču o tome porodici, prijateljima, komšijama… Mnogi, nažalost, nemaju uvid u ove stvari i još su u zabludi, iako su pristojni ljudi, kojima treba pomoći da se na vreme otrezne.

  • Molim Vas, ja sam uocila sledecu nepravilnost na prethodnim izborima:

    Zivimo u Nisu, u ulici koja ima brojeve od 1 do 4. Ulica je slepa i nakon broja 4 ne postoji vise ni jedna kuca. Mi zivimo u broju 3. Za prethodnih nekoliko izbora se desavalo da u nase sanduce stignu pozivi za ‘osobe’ adresirane na broju 5. S obzirom da u ulici ne postoji objekat sa brojem 5, postar ih spusti u nase sanduce.

    Ja bih Vas zamolila da mi odgovorite kome bih mogla ovu nepravilnost da prijavim ukoliko se desi da ovakvi pozivi na izbore ponovo stignu?