Mediji Saopštenje

Vučić koristi Tanjug za političke manipulacije

Pokret Dosta je bilo podržava protest 60 organizacija civilnog društva, koje su uputile otvoreno pismo Vladi Srbije sa zahtevom da prestanu da krše medijske zakone i zloupotrebljavaju ih radi političke propagande. Jedan od najdrastičnijih primera je zloupotreba agencije Tanjug koja aktivno učestvuje u Vučićevoj kampanji, iako je po zakonu trebalo da bude ugašena 31. oktobra.

tanjugFoto: www.svet24.si

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović bio je meta zloupotrebe Tanjuga u predizborne svrhe. Ova agencija poslužila je za izveštavanje o tome da je lažna sindikalka, funkcionerka Vulinovog sindikata podnela krivičnu prijavu protiv Saše Radulovića. Tanjug, zajedno sa već poznatim Vučićevim blatoidima, formira moćno medijsko oružje koje Vučić koristi za obračun sa neistomišljenicima, ali i za prenošenje lažnih uspeha Vlade.

Pridružujemo se zahtevima 60 nevladinih organizacija da se javnosti odgovori ko je i kako omogućio Tanjugu da još uvek aktivno radi.

Zahtevamo i da se zaustavi kršenje zakonskih odredbi o konkursnom sufinansiranju medijskih sadržaja koje Vučićevi lokalni moćnici zloupotrebljavaju za sopstvenu promociju, političku propagandu, diskreditaciju Vučićevih političkih protivnika i gušenje slobodnih lokalnih medija.

Blokiranje izbora članova Saveta REM-a iz nevladinog sektora, kao i ceo proces imenovanja članova nezavisnog regulatornog tela potpuno je urušio ovu instituciju i onemogućio kontrolu političkih zloupotreba elektronskih medija. Iluzorno je i očekivati od REM-a da se bavi kontrolom poštovanja etičkih standarda ili praćenja poštovanja predizbornih pravila. REM je još jedna važna institucija koju je Aleksandar Vučić, izigravanjem zakona, potpuno podredio svojim ciljevima.

Osuđujemo hajku koju Vučić orkestrira protiv slobodnih novinara i novinarskih udruženja. Smatramo da su novinari KRIK-a, BIRN-a, CINS-a i istaknuti predstavnici NUNS-a zbog ove hajke fizički ugroženi.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović snažno se zalaže za slobodu medija jer je ona osnovni garant i preduslov postojanja demokratije.

Oznake

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zaozbiljno mislim da DJB treba da se pismeno obrati svim mogućim institucijama zbog ovakvih stvari. I u zemlji i van nje. Ako uspeju da pobede, na svaki način mora im se staviti do znanja da će im to biti Pirova pobeda.

  • Čovek je platio Toni Bleru 2 mil. evra u kešu od nas državnih obveznika. Ima uputstva od mimike do najsitnijih detalja kako manipulisati jadnim narodom! U sprezi sa štampom i Pink televizijom trese Srbiju kao gorila! I niko mu ništa ne može! Ajmo ljudi verujem da nas ima!

    • Naravno da nas ima, i da NEĆEMO POSUSTATI!Što se tiče izbora Tonija Blera za savetnika, što je pravilno rekao Vladeta Janković, to nas nije iznenadila, to nas je ZGROZILO!Oduprimo se marketinškim smicalicama belosvetskih hohštaplera – kakva mimika, kakav PINK, kakvo spasavanje deteta u snežnom smetu, i to gologlav, da ga slučajno kamera i gledalac ne omaši! Svakodnevni život u ovoj lepoj ali toliko osiromašenoj Srbiji demantuje sva naučena GLUMATANJA – glasno recimo CAR JE GOLIŠAV!