Autorski tekst Beograd Mediji

Mediji u Obrenovcu paravan za političko-tajkunsku pljačku

Preko finansiranja lokalnih medija u opštini Obrenovac isisavaju se ogromne količine novca iz javnih preduzeća direktno u partijske i privatne kase. Novac dat za lokalne medije nije popravio lokalno informisanje, naprotiv. Novac u Obrenovcu dat za medije nema nikakve, ama baš nikakve veze sa medijima. Ima veze samo sa politikanstvom i lokalnim tajkunima, otimačinom, dezinformisanjem i zaglupljivanjem.

Obrenovac ima jednu lokalnu televiziju, a drugi lokalni mediji su potpuno beznačajni u odnosu na moćni RTV “MAG”. Određeni uticaj imaju novine “PALEŽ”. Oba medija finansiraju se iz budžeta. Opština i sva javna preduzeća imaju “obavezu” da potpišu ugovore sa ovim blatoidima. I MAG i Palež imaju ugovore na godišnjem nivou sa svim JP čiji je osnivač opština Obrenovac (JKP Toplovod, JKP Vodovod i kanalizacija, JP za izgradnju Obrenovca, JP Poslovni prostor, JKP Parking servis, JKP Obrenovac, JP sportsko kulturni centar i JP za zaštitu i unapređenje životne sredine).
Sredstva koja se na ovaj način rasipaju iz budžeta su značajna, jer sva javna preduzeća izdvajaju više stotina hiljada godišnje za RTV MAG i blatoid “Palež”. Kada na to dodate opštinu, koja izdvaja najviše, dolazimo do milionskih iznosa.

U Izveštaju o mogućem uticaju javnog sektora na medije Saveta za borbu protiv korupcije iz decembra 2015. godine o Paležu se kaže sledeće:
“Rudarski basen „Kolubara“ doo donirao je 290.000 dinara Agenciji za izdavaštvo i marketing Palež štampa iz Obrenovca i to „za opremanje dela redakcije neophodnom računarskom opremom i obnavljanje fotoreporterske službe“. Sredstva su donirana u martu 2014. Godine, kada su održani i parlamentarni izbori, a korisnik donacije je izdavač lokalnog tabloida „Palež“, koji afirmativno promoviše rad RB Kolubara i tadašnjeg direktora Milorada Grčića (SNS).

Nakon što je Vlada Republike Srbije održala sednicu na površinskim kopovima RB Kolubara, list Palež je na naslovnoj strani preneo vest pod naslovom „Cela Vlada na poklanjanju kod Grčića“. Vlasnik agencije Palež štampa iz Obrenovca je Vesna Joksimović, a preduzeće je registrovano na istoj adresi u Obrenovcu kao i agencija Palež press u vlasništvu Momčila Joksimovića.

Koji je interes javnog preduzeća RB “Kolubara” iz Lazarevca da finansira mali lokalni medij iz Obrenovca? Odgovor je jednostavan: zato što je tadašnji direktor Kolubare Milorad Grčić istovremeno i predsednik opštinskog odbora SNS-a u Obrenovcu.

paraziti

 

Iz istih razloga i istih fondova finansira se i lokalna televizija “MAG” samo su sredstva mnogo veća. U već pomenutom Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije stoji da je u periodu (2011-2014) za godišnje usluge medijskog praćenja između ostalih plaćeno Studiju MAG iz Obrenovaca za tri godine plaćeno oko 7,5 miliona dinara.

Na ovaj način se državnim novcem obezbeđuje medijsko vreme i sve drugo šta je potrebno u izbornoj kampanji. Može se pretpostaviti da je isto rađeno i za vreme prethodnog direktora RB “Kolubara” Nebojše Ćerana iz Obrenovca, koji je takođe bio predsednik opštinskog odbora Demokratske stanke. Jer, sistem je uspostavljen još za vreme prethodne vlasti, a vlast SNS ga je dodatno “unapredila”.

RTV “MAG” je dobijao sredstva i od drugih državnih institucija. U Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije piše da je Republički zavod za statistiku (RZS) 2011. godine u okviru promotivne kampanje za popis stanovništva, domaćinstava i stanova usluge oglašavanja platio TV Mag plus Obrenovac u iznosu od 2,9 miliona dinara.
RZS je sproveo 2012. godine i promotivnu kampanju za popis poljoprivrede u Republici Srbiji, a usluge oglašavanja plaćene su TV Mag 11,7 miliona dinara.

GO Obrenovac, na čelu sa Miroslavom Čučkovićem, novopečenim naprednjakom, u 2015. godini platila je MAG-u vrtoglavih 11.700.000 dinara za medijske usluge. Približno ista suma dodeljena je ovoj televiziji i u okviru projektnog finansiranja medija na nezakonit način i u 2016. godini (http://dostajebilo.rs/obrenovac-podmicivanje-poslusnih/?lang=lat). TV MAG je u 2015. godini imao sa JKP Obrenovac ugovor na 35.000 dinara mesečno + pdv.

Medijsko-politička sprega u Obrenovcu postoji i na nivou rodbinskih odnosa. Recimo, supruga vlasnika i glavnog urednika TV MAG zaposlena je u JKP “Obrenovac”, na izmišljeno radno mesto. Ovakvih primera nepotizma je bezbroj.

Mnogi ne znaju da je Obrenovac opština koja je do skoro imala verovatno najveći budžet u Srbiji. Nažalost, to se nikako ne može primetiti u životu građana kao ni na terenu. Dok se ne raskrinka ova kriminalna veza između medija i politike, Obrenovac ne može krenuti napred.

Stvarno Dosta je bilo!

Prilog: Uporedni prikaz budžeta Obrenovca i Lazarevca

prikaz-budzeta

Budimir Ganić,

Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo, Obrenovac

Oznake

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Iz Obrenovca sam i slazem se u potpunosti sa celim tekstom. MAG televizija se svela na sredstvo informisanja miroslava cuckovica i milorada grcica(namerno malim slovima).U Obrenovcu su najvece otimacine od svih opstina Beograda, burazerska ekonomija na delu. Dosta je bilo cuckovica i lokalnih tajkuna, DOSTA JE BILO