Autorski tekst

Mi vas čekamo

U Beogradu je trinaestog marta ove godine u Bel ekspo centru održana druga redovna godišnja skupština udruženja Dosta je bilo. Ovom događaju je prisustvovalo oko hiljadu ljudi, članova, simpatizera i uglednih gostiju.

 

2-Skupstina_Img_3868

 

Da je povod ovakvog skupa bio bezmalo ma šta drugo osim skupštine jedine istinske opozicije u Srbiji, on bi sigurno bio mnogo bolje medijski propraćen ali o medijskom mraku smo već dosta pričali, vreme je da ga razbijemo. Zato želim da onima koji nisu imali priliku da svojim očima vide šta se te nedelje dešavalo u Bel ekspo centru dočaram atmosferu ovog događaja.
Prva bitna razlika u odnosu na – neću reći slične, jer to nisu – događaje ovog profila kakve imamo prilike da gledamo u Srbiji praktično od kada seže sećanje, to jest, od skupština i sednica nekadašnjeg Saveza komunista do današnjih partijskih skupova, svakako je u tome što nijednom prisutnom članu pokreta, a bilo ih je skoro hiljadu, udruženje nije obezbedilo sredstva ni za prevoz, ni za smeštaj, ni za čuvene sendviče.

Uprkos dobro poznatoj i sveopštoj besparici, članovi iz čitave Srbije sami su finansirali kako svoj boravak u Beogradu, tako i prevoz i učešće na ovom skupu. S obzirom, dakle, da je ovo skup koji nije bio orkestriran iz centra niti plaćen novcem poreskih obveznika, potpuno je prirodno da su ljudi koji su se na njemu našli bili suštinski drugačije opredeljeni i motivisani od učesnika uobičajenih stranačkih skupova u Srbiji.

Potpuno je prirodno da drugačije opredeljenim i motivisanim ljudima i drugačijoj organizaciji odgovara i drugačiji način rada. Posle prvog, nešto formalnijeg dela skupštine u toku kojeg su se članovima obratili čelnici pokreta, prešlo se na radni deo, odnosno diskusiju na osnovu koje se sastavlja program pokreta. Ona je vođena u formatu Open space koji se u svetu već uveliko koristi ali je u Srbiji još uvek malo zastupljen a u srpskoj politici nimalo, bar do sada.

Generalni sekretar pokreta Jasmina Nikolić je svetski priznati stručnjak za Open space a ovog puta primenila ga je u radu samog pokreta, to jest, uputila je učesnike da ga sami primene, jer to i jeste suština ovog metoda. Verujem da ste skeptični prema novinama, posebno u srpskoj politici – i ja sam – ali sam se ovom prilikom lično uverila da je reč o izuzetno produktivnom i fleksibilnom pristupu, interaktivnom i kreativnom, suštinski demokratičnom i po mom mišljenju upravo idealnom za ovakve prilike.

Učesnici sami biraju teme i sami vode rasprave, po principu sličnom „okruglom stolu“ ili tačnije, okruglim stolovima s tim što, naravno, domaćin koji je određenu temu predložio i pokrenuo usmerava razgovor, izvodi zaključke i beleške koje se na kraju procesa prikupljaju i čine materijal koji ulazi u program pokreta.

Ovim pristupom se postiže nekoliko važnih ciljeva: najpre, da u diskusijama aktivno učestvuju svi članovi, razume se, oni koji to žele, a koliko sam ja mogla da se uverim, želeli su bukvalno svi prisutni. Zatim, teme se ne nameću „odozgo“, već se diskutuje o pitanjima koje sami učesnici odaberu. I što je najvažnije, zaključci se donose na licu mesta, neposrednim učešćem i na osnovu zajedničke diskusije, a ne po unapred pripremljenom šablonu.

Skupština je pokazala da je pokret Dosta je bilo zaista suštinski različit od svih ostalih političkih opcija, udruženja i stranaka koje postoje u Srbiji. To je najbolji pokazatelj našeg usmerenja i namera, jer onaj ko nije spreman da neprestano menja i unapređuje sebe, nikada neće moći da promeni bilo šta i bilo koga drugog.

U Srbiji štošta treba menjati, ali to sigurno ne mogu uraditi stranke koje same nisu spremne ni na kakve novosti i promene. Samo onaj ko je u stanju da menja sebe, može promeniti i okolnosti u kojima živi. Upravo je to cilj pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović.

I na kraju, za neverne Tome – znam da sigurno ima još mnogo onih koji su skeptični i ne veruju da je pokret Dosta je bilo zaista drugačiji. Ako ne verujete mojim ili bilo čijim rečima, postoji samo jedan način da to proverite. Učlanite se u pokret i učestvujte u njegovom radu. Nema boljeg načina da se uverite da li je pokret zaista takav kakvim se predstavlja. Mi vas čekamo.

 

Aleksandra Čabraja,

članica saveta za kulturu pokreta Dosta je bilo, profesorka engleskog jezika i književnosti i književna prevoditeljka

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar