Политика Правосуђе Преносимо

Вучићев кум и Синиша Мали повезани са панамском агенцијом за прање пара

Међу 100 новинарских организација које су учествовале у истраживању “Панама документи” налази се и Мрежа за истраживање криминала и корупције КРИК. Новинари ове редакције дошли су до податка да је услуге агенције Мосак Фонсека користило и 100 грађана Србије, међу којима 18 звучних имена из света бизниса које ће, како најављују, објавити сутра.

“Услуге ове агенције су користила јако звучна имена из наше сфере бизниса… Дакле, јаки бизнисмени. Међутим, политичари су користили друге агенције. Та друга се звала Трајдент траст (Тридент труст) што смо већ открили, Синиша Мали је користио ту агенцију. Такође, сећате се, била је прича о офшор фирмама које су повезане са Николом Петровићем (генералним директором ЕМС). Он је исто као и Синиша Мали користио Трајдент траст. Тако да су се ти наши политичари активно концентрисали око те друге агенције, и ако будемо имали среће, можда и у будућности и одатле процуре папири па ћемо више сазнати о њима”, рекао је Стеван Дојчиновић из КРИК-а.

 

Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) саопштила је у недељу да је укључена у истраживање у оквиру којег је процурило 11,5 милиона докумената из компаније Мосак Фонсека. Папири, како наводи КРИК, откривају имена различитих политичара, криминалца, бизнисмена и познатих личности који су се скривали иза компанија основаних у пореским рајевима.

Међународни конзорцијум истраживачких новинара, немачки лист ”Зидојче Цајтунг“ и више од 100 новинарских организација широм света дошли су у посед базе докумената која је процурила из једне од водећих компанија за оснивање офшор фирми “Мосак Фонсека”.

У документима се открива како су помагали у прању новца, избегавању санкција и плаћања пореза. У тајним подацима се, наводно, спомињу 72 садашња и бивша шефа држава, попут дугогодишњег египатског председника Хоснија Мубарака и сиријског председника Башара ал-Асада, као и бројни спортисти. Међу документима спомињу се имена неколико особа компанија из Босне и Херцеговине, као и Хрватске.

Блиски сарадници Владимира Путина умешани су у ланац за прање новца преко офшор договора и зајмова вредних две милијарде долара, пренели су у недељу Гардијан и ББЦ позивајући се на тајне документе. ББЦ је у недељу објавио да су Путинови сарадници укључени у ланац за прање новца, а да је том операцијом руководила Банка Росија која је под санкцијама САД и ЕУ због руске анексије Крима.

Мосак Фонсека оснивао је офшор компаније које су под контролом премијера Исланда и Пакистана, краља Саудијске Арабије, председника Аргентине и које се доводе у везу са председником Кине, показује истраживање. Украјински председник Петар Порошенко, који се позиционирао као реформатор у држави коју је потресала корупција, такође је повезан са фиктивним компанијама. Фонд на Британским Девичанским Острвима имао је и отац британског премијера Дејвида Камерона.

У документима се налазе имена барем 33 особе и компаније које се налазе на црној листи владе Сједињених Америчких Држава због доказа да су пословали са мексичким нарко-босовима, али и терористичким организацијама попут Хезболаха.

У бази се појављује 29 милијардера са Форбсове листе 500 најбогатијих људи на свету, а међу клијентима Мосак Фонсека су и познати глумац Џеки Чен, који је поседовао шест компанија, и најбољи фудбалер света Лионел Меси.

Тврди се и да су бројни спортисти избегавали плаћање пореза, међу којима је и бивши српски фудбалер Дарко Ковачевић. Спортисти су заједно са власницима клубова, менаџерима, представницима лига, уз помоћ компаније “Мосак Фонсека” пребацивали новац у офшор компаније у егзотичним земљама како би избегли велико плаћање пореза.

Током прегледа неких од 11 милиона извештаја, поменути новинари су дошли и до података којима су оформили “случај Дарка Ковачевића”.

У питању је период из доба играња у Сан Себастијану, конкретно у сезони 2006/2007, када је месечно пријављено да је зарађивао 1.500 евра месечно, али истраживања показују да је имао више од милион евра годишње преко офшор компаније у Холандији.

Извор: Н1

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар