Војводина Државна управа Саопштењe

Битка за учешће на војвођанским изборима

По закону, постоји само један разлог за одбијање изборне листе, а то је њена неблаговемена предаја. За остале пропусте при предаји материјала комисија би требало да да рок од 48 сати за исправке донете документације. Ово правило на свим нивоима власти у Србији важи за све политичке опције, осим за покрет “Доста је било – Саша Радуловић” на нивоу покрајине Војводине.

Predaja dokumenata PIK-u

Листа је предата Покрајинској изборној комисији на време. Недостаци које ПИК наводи су отклоњиви једним одласком код нотара. У могућности смо да их отклонимо не за 24 часа већ за 20-ак минута. Ускраћују нам прилику за то. Ми још нисмо видели ни документ Решења којим нам се одбија жалба на претходно обарање листе. Покрет Доста је било је требало да преузме решење вечерас, јер су нам тако обећали. Након што смо приметили да нас не обавештавају да је решење откуцано и спремно за преузимање (а, био је договор да тако учине) отишли смо у Покрајинску изборну комисију лично да проверимо шта се дешава. Тамо више није било никога и нисмо могли да преузмемо документ. Време тече, нама се жури да наставимо законски поступак борбе за своју изборну листу, а њима је интерес да одуговлаче.

Сведоци смо да су политичке опције које су ухваћене у поступку фалсификовања потписа у материјалу предатом изборним комисијама, прошле тако што су добиле Закључак и 48 сати времена да прибаве валидне потписе и просто замене фалсификоване.

Постављам питање, зашто је криминално дело награђено роком за исправку, а наш пропуст се сматра разлогом да нас се елиминише из изборне трке?

Постоји још један скандалозан проблем у изборној процедури у држави Србији. За кандидате за посланике и одборнике се тражи да приложе разне документе у склопу своје кандидатуре, а једини документ који би био стварно неопходан и логичан у комплету папира, а који се у опште не тражи је потврда МУП-а да лице није осуђивано.

Из примера благонаклоног гледања на фалсификовање потписа предатих у изборној документацији које се повлачило по медијима ових дана и другог примера не тражења потврде да кандидати нису осуђивани као услова за кандидовање можемо да закључимо само једно:

КРИМИНАЛЦИМА СУ ВРАТА ИНСТИТУЦИЈА У СРБИЈИ ШИРОМ ОТВОРЕНА И МОГУ ДА ПОСТАНУ ПОСЛАНИЦИ БЕЗ ПРОБЛЕМА, АКО ХОЋЕ. АКТИВИСТИ ПОКРЕТА ДОСТА ЈЕ БИЛО НИСУ ДОБРОДОШЛИ.

Када будете гласали имајте ово на уму. Питајте се коме то покрет Доста је било смета. Када добро сагледате коме смета, схватићете да вама користи. А, ко седи у Покрајинској изборној комисији? Седе чланови Демокатске странке и Лиге социјалдемократа Војводине. Обе ове странке су учествовале у власти у претходним годинама. Зашто њима није сметало што осуђивана лица имају пролаз за кандидовање на изборима за одборнике и посланике? Како то да ово питање први покреће покрет Доста је било. Зашто то само нама смета, а њима сметамо само ми?

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”
Тим за Војводину

Ознаке
ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • 1 Изборни процес на покрајинским изборима се не уређује Законом, већ се уређује Покрајинском скупштинском одлуком о избору посланика у Скупштину АП Војводине.
  2. Постоји само један разлог за одбацивање изборне листе, а то је њена неблаговремена предаја. Није у питању одбијање изборне листе како пише у вашем тексту.

  • Позната нам је садржина документа који помињете, ипак основни правни акт је Устав, па закони, па тек онда одлуке и остали акти. Све по вертикали мора да буде усклађено. То у опште није спорно. Такође је неважно да ли користимо појам одбацивање или одбијање кад се ради о синонимима у говору у српском језику. Овај текст није намењен правној анализи, ово није правна представка, за правне намене нам адвокати пишу текстове. Намењен је разумевању шта се дешава и упућен грађанима. Не желмо да ситничаримо. Желимо да добијемо право да исправимо пропуст у времену у којем се фалсификаторима даје право да уклоне своје криминалне радње и опет покушају да се боре за власт. Ако неко није одбачен/одбијен због фалсификовања, зашто смо ми одбијени због грешке?

  • Terminologija iz Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine.
   Neblagovemena predaja izborne liste je razlog za odbacivanje liste, a ne odbijanje.
   Molim administratora da obriše sve tri poruke koje sam ovde postavio.

 • ПОКРАЈИНСКУ СКУПШТИНСКУ ОДЛУКУ
  О ИЗБОРУ ПОСЛАНИКА У СКУПШТИНУ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ

  Члан 26
  Изборна листа доставља се Покрајинској изборној комисији најкасније 15 дана пре дана одређеног за одржавање избора.

  Recite mi molim Vas neko iz naših pokrajinskih organa, kog datuma i u koje vreme tačno smo predali listu za pokrajinu?

 • Dajte primere dvostrukih standarda, neka se upoznaju građani.
  Evo, ja ću da postavim jednu presudu koja ilustruje kako je rešen nedostajući potpis na opštini Vračar.
  Kandidat za odbornika je otišao u pauzi sednice na kojoj se odlučivalo o prihvatanju izborne liste da potpiše izjavu o prihvatanju kandidature za odbornika i upravni sud je ocenio da je to u skladu sa propisima.

  https://www.docdroid.net/6MbCHeB/dss-dveri-vracar.pdf.html

  Evo i druge presude, gde je upravni sud ocenio da izborna komisija mora doneti zaključak o otklanjanju nedostataka iako se radi o kudikamo većim nepravilnostima nego što je slučaj sa izbornom listom ‘Dosta je bilo’ u Vojvodini.

  https://www.docdroid.net/IkAw8pZ/i-3-73-2016.doc.html