Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Bitka za učešće na vojvođanskim izborima

Po zakonu, postoji samo jedan razlog za odbijanje izborne liste, a to je njena neblagovemena predaja. Za ostale propuste pri predaji materijala komisija bi trebalo da da rok od 48 sati za ispravke donete dokumentacije. Ovo pravilo na svim nivoima vlasti u Srbiji važi za sve političke opcije, osim za pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” na nivou pokrajine Vojvodine.

Predaja dokumenata PIK-u

Lista je predata Pokrajinskoj izbornoj komisiji na vreme. Nedostaci koje PIK navodi su otklonjivi jednim odlaskom kod notara. U mogućnosti smo da ih otklonimo ne za 24 časa već za 20-ak minuta. Uskraćuju nam priliku za to. Mi još nismo videli ni dokument Rešenja kojim nam se odbija žalba na prethodno obaranje liste. Pokret Dosta je bilo je trebalo da preuzme rešenje večeras, jer su nam tako obećali. Nakon što smo primetili da nas ne obaveštavaju da je rešenje otkucano i spremno za preuzimanje (a, bio je dogovor da tako učine) otišli smo u Pokrajinsku izbornu komisiju lično da proverimo šta se dešava. Tamo više nije bilo nikoga i nismo mogli da preuzmemo dokument. Vreme teče, nama se žuri da nastavimo zakonski postupak borbe za svoju izbornu listu, a njima je interes da odugovlače.

Svedoci smo da su političke opcije koje su uhvaćene u postupku falsifikovanja potpisa u materijalu predatom izbornim komisijama, prošle tako što su dobile Zaključak i 48 sati vremena da pribave validne potpise i prosto zamene falsifikovane.

Postavljam pitanje, zašto je kriminalno delo nagrađeno rokom za ispravku, a naš propust se smatra razlogom da nas se eliminiše iz izborne trke?

Postoji još jedan skandalozan problem u izbornoj proceduri u državi Srbiji. Za kandidate za poslanike i odbornike se traži da prilože razne dokumente u sklopu svoje kandidature, a jedini dokument koji bi bio stvarno neophodan i logičan u kompletu papira, a koji se u opšte ne traži je potvrda MUP-a da lice nije osuđivano.

Iz primera blagonaklonog gledanja na falsifikovanje potpisa predatih u izbornoj dokumentaciji koje se povlačilo po medijima ovih dana i drugog primera ne traženja potvrde da kandidati nisu osuđivani kao uslova za kandidovanje možemo da zaključimo samo jedno:

KRIMINALCIMA SU VRATA INSTITUCIJA U SRBIJI ŠIROM OTVORENA I MOGU DA POSTANU POSLANICI BEZ PROBLEMA, AKO HOĆE. AKTIVISTI POKRETA DOSTA JE BILO NISU DOBRODOŠLI.

Kada budete glasali imajte ovo na umu. Pitajte se kome to pokret Dosta je bilo smeta. Kada dobro sagledate kome smeta, shvatićete da vama koristi. A, ko sedi u Pokrajinskoj izbornoj komisiji? Sede članovi Demokatske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Obe ove stranke su učestvovale u vlasti u prethodnim godinama. Zašto njima nije smetalo što osuđivana lica imaju prolaz za kandidovanje na izborima za odbornike i poslanike? Kako to da ovo pitanje prvi pokreće pokret Dosta je bilo. Zašto to samo nama smeta, a njima smetamo samo mi?

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”
Tim za Vojvodinu

Oznake

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • 1 Izborni proces na pokrajinskim izborima se ne uređuje Zakonom, već se uređuje Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine.
    2. Postoji samo jedan razlog za odbacivanje izborne liste, a to je njena neblagovremena predaja. Nije u pitanju odbijanje izborne liste kako piše u vašem tekstu.

    • Poznata nam je sadržina dokumenta koji pominjete, ipak osnovni pravni akt je Ustav, pa zakoni, pa tek onda odluke i ostali akti. Sve po vertikali mora da bude usklađeno. To u opšte nije sporno. Takođe je nevažno da li koristimo pojam odbacivanje ili odbijanje kad se radi o sinonimima u govoru u srpskom jeziku. Ovaj tekst nije namenjen pravnoj analizi, ovo nije pravna predstavka, za pravne namene nam advokati pišu tekstove. Namenjen je razumevanju šta se dešava i upućen građanima. Ne želmo da sitničarimo. Želimo da dobijemo pravo da ispravimo propust u vremenu u kojem se falsifikatorima daje pravo da uklone svoje kriminalne radnje i opet pokušaju da se bore za vlast. Ako neko nije odbačen/odbijen zbog falsifikovanja, zašto smo mi odbijeni zbog greške?

    • Terminologija iz Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine.
      Neblagovemena predaja izborne liste je razlog za odbacivanje liste, a ne odbijanje.
      Molim administratora da obriše sve tri poruke koje sam ovde postavio.

  • POKRAJINSKU SKUPŠTINSKU ODLUKU
    O IZBORU POSLANIKA U SKUPŠTINU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

    Član 26
    Izborna lista dostavlja se Pokrajinskoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana određenog za održavanje izbora.

    Recite mi molim Vas neko iz naših pokrajinskih organa, kog datuma i u koje vreme tačno smo predali listu za pokrajinu?

  • Dajte primere dvostrukih standarda, neka se upoznaju građani.
    Evo, ja ću da postavim jednu presudu koja ilustruje kako je rešen nedostajući potpis na opštini Vračar.
    Kandidat za odbornika je otišao u pauzi sednice na kojoj se odlučivalo o prihvatanju izborne liste da potpiše izjavu o prihvatanju kandidature za odbornika i upravni sud je ocenio da je to u skladu sa propisima.

    https://www.docdroid.net/6MbCHeB/dss-dveri-vracar.pdf.html

    Evo i druge presude, gde je upravni sud ocenio da izborna komisija mora doneti zaključak o otklanjanju nedostataka iako se radi o kudikamo većim nepravilnostima nego što je slučaj sa izbornom listom ‘Dosta je bilo’ u Vojvodini.

    https://www.docdroid.net/IkAw8pZ/i-3-73-2016.doc.html

  • Poštovana Svetlana Kozić, da li možete napisati o kakvoj grešci se radi? Kao neko ko želi da glasa za pokret na predstojećim izborima voleo bih da znam? Pozdrav!