Источна Србија Политика Саопштењe

Вампири се боје светла

Да бисмо променили Смедерево и сви имали стабилност у својим животима, прво морамо да уведемо ред. Ред значи три ствари: 1) јавна власт се врши јавно и транспарентно; 2) подржавамо домаће мале породичне фирме и газдинства, а не иностране корпорације, и 3) нема привилегованих, закон поштују сви.

Транспарентност значи да су информације о активностима и финансијама градске управе, јавних предузећа и институција доступне јавности у формату отворених података.

Зашто је транспарентност важна?
Партократија, нетранспарентност и тајни уговори држе јавност у мраку, смањују ефикасност и шире корупцију и културу неодговорности. Ово морамо да прекинемо.

Грађани имају право да знају како се њихов новац троши. Да бисмо имали одговорну власт и да би грађани имали поверење у њу, грађани морају да имају приступ свим релевантним информацијама о буџету, уговорима које Град потписује и начину на који троши новац.

Транспарентност и јавна контрола уговора које Град потписује са приватним компанијама унапређује и извршење тих уговора. Тако су грађани сигурни да се њихов новац троши наменски и да се не разбацује на непотребне пројекте и трошкове.

Транспаретност омогућава грађанима да на изборима доносе боље одлуке засноване на чињеницама и да буду сигурни да изабране власти раде у интересу јавности, а не у свом личном интересу.

Шта се све објављује?
Трошење буџета – сваког месеца треба објављивати колико је тачно новца из буџета потрошено, по ком основу и коме је тај новац отишао. Овде улазе и јавне набавке, и социјална давања, и плате запосленима и све друге ствари које се финансирају новцем пореских обвезника.

Попис имовине – да бисмо увели ред и да бисмо могли домаћински да управљамо Градом, прво морамо да знамо шта је имовина Града и која је њена вредност. Тек тада можемо да планирамо дугорочније, да донесемо детаљне урбанистичке планове и да развијамо Смедерево.

Уговори – тајни уговори само генеришу корупцију и превару. Да су добри и корисни, не би били тајни. Када им дозвољавамо да склапају тајне уговоре и да раде у мраку, губимо демократску контролу над влашћу, а наш новац нестаје у њиховим “диловима”.

Конкурси – да би нас водили најбољи, а не партијски војници и кумовски кадрови, морамо да распишемо јавне конкурсе и уведемо ефикаснију системазицију радних места. Систематизација садржи списак свих радних места, опис радног места, потребне квалификације и мерила радног учинка.

Функционери и руководиоци – ко нас то води? Шта знамо о њима? Њихове плате су дошле из наших џепова. Имамо право да знамо ко су и шта су њихове квалификације. Ако се стиде својих квалификација и ако их немају, не треба ни да буду ту. Смедерево има довољно стручних и пристојних људи.


Када све то изнесете на светлост дана и објавите, сви корумпирани и непоштени ће се сами повући. Вампири се боје светла.


Тада се они повлаче назад у своје мрачне рупе и престају да паразитирају на нашим леђима. Њих транспарентност плаши. Њих плаше информисани грађани. Транспарентност је једина права промена.

Увођење реда није измишљање топле воде. То може да се уради одмах. Зато нам је у недељу потребан ваш глас.

Како да будете сигурни да ћемо ово урадити ако добијемо ваше поверење? Саша Радуловић је ово једном већ урадио, када је био министар привреде. Могуће је увести ред и изборити се против корупције и партократије.

Гласајте за изборне листе покрета „Доста је било – Саша Радуловић“. 12 на локалним изборима и 17 на републичким.

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • E ovako. Malo se razmisljalo ovih dana i pratio se posebno Radulovic, jer je BIO moj izbor. Kao prevo, rekao bih da je njegova politika u redu, osim sto je neoliberalna, sto ga stavlja u isti kos sa ldp Cedomirom Jovanovicem. Nema tu astite Srbije i srpske privrede sto je od kljucnog znacaja za srbiju.
    Druga stvar, shvatio sam da svi imaju putera na glavi…iza svakog od njih stoji neka afera.
    Trece, nista mi ne biramo, vec englezi montiraju.
    Cetvrto, srs je tu iz ciste potrebe zapada da ukoliko nesto zatreba, izazovu nemire i rat. U bosni mladi izedbegovic, u hrvatskoj ustasa i jos samo ovde fali cetnik i eto lagano ratova…
    Sns, Dacica, Tadica…svi u isti kos. Za velike pare lagano prodaju zemlju i na kraju ce zemlja da ode u stecaj.
    Dakle ljudi moji, na izbore izlazite formalno…ne nadajte se previse. Da bi se nesto sredilo, mora da izbije jedan veeeeeelikiii rat u svetu, da ameri i britanci izgube, pa da nasa zemlja procveta. Ovako mrka kapa. Sve naj

  • Ništa Miki, ostaje Vam samo da apstinirate?
    Danas i sutra svako neka uloži poslednji napor i ubedi makar još jednog prijatelja, rođaka ili komšiju da izađe na izbore i da glas DJB. Toliko dugujemo našoj deci i Srbiji.