Istočna Srbija Politika Saopštenje

Vampiri se boje svetla

Da bismo promenili Smederevo i svi imali stabilnost u svojim životima, prvo moramo da uvedemo red. Red znači tri stvari: 1) javna vlast se vrši javno i transparentno; 2) podržavamo domaće male porodične firme i gazdinstva, a ne inostrane korporacije, i 3) nema privilegovanih, zakon poštuju svi.

Transparentnost znači da su informacije o aktivnostima i finansijama gradske uprave, javnih preduzeća i institucija dostupne javnosti u formatu otvorenih podataka.

Zašto je transparentnost važna?
Partokratija, netransparentnost i tajni ugovori drže javnost u mraku, smanjuju efikasnost i šire korupciju i kulturu neodgovornosti. Ovo moramo da prekinemo.

Građani imaju pravo da znaju kako se njihov novac troši. Da bismo imali odgovornu vlast i da bi građani imali poverenje u nju, građani moraju da imaju pristup svim relevantnim informacijama o budžetu, ugovorima koje Grad potpisuje i načinu na koji troši novac.

Transparentnost i javna kontrola ugovora koje Grad potpisuje sa privatnim kompanijama unapređuje i izvršenje tih ugovora. Tako su građani sigurni da se njihov novac troši namenski i da se ne razbacuje na nepotrebne projekte i troškove.

Transparetnost omogućava građanima da na izborima donose bolje odluke zasnovane na činjenicama i da budu sigurni da izabrane vlasti rade u interesu javnosti, a ne u svom ličnom interesu.

Šta se sve objavljuje?
Trošenje budžeta – svakog meseca treba objavljivati koliko je tačno novca iz budžeta potrošeno, po kom osnovu i kome je taj novac otišao. Ovde ulaze i javne nabavke, i socijalna davanja, i plate zaposlenima i sve druge stvari koje se finansiraju novcem poreskih obveznika.

Popis imovine – da bismo uveli red i da bismo mogli domaćinski da upravljamo Gradom, prvo moramo da znamo šta je imovina Grada i koja je njena vrednost. Tek tada možemo da planiramo dugoročnije, da donesemo detaljne urbanističke planove i da razvijamo Smederevo.

Ugovori – tajni ugovori samo generišu korupciju i prevaru. Da su dobri i korisni, ne bi bili tajni. Kada im dozvoljavamo da sklapaju tajne ugovore i da rade u mraku, gubimo demokratsku kontrolu nad vlašću, a naš novac nestaje u njihovim “dilovima”.

Konkursi – da bi nas vodili najbolji, a ne partijski vojnici i kumovski kadrovi, moramo da raspišemo javne konkurse i uvedemo efikasniju sistemaziciju radnih mesta. Sistematizacija sadrži spisak svih radnih mesta, opis radnog mesta, potrebne kvalifikacije i merila radnog učinka.

Funkcioneri i rukovodioci – ko nas to vodi? Šta znamo o njima? Njihove plate su došle iz naših džepova. Imamo pravo da znamo ko su i šta su njihove kvalifikacije. Ako se stide svojih kvalifikacija i ako ih nemaju, ne treba ni da budu tu. Smederevo ima dovoljno stručnih i pristojnih ljudi.


Kada sve to iznesete na svetlost dana i objavite, svi korumpirani i nepošteni će se sami povući. Vampiri se boje svetla.


Tada se oni povlače nazad u svoje mračne rupe i prestaju da parazitiraju na našim leđima. Njih transparentnost plaši. Njih plaše informisani građani. Transparentnost je jedina prava promena.

Uvođenje reda nije izmišljanje tople vode. To može da se uradi odmah. Zato nam je u nedelju potreban vaš glas.

Kako da budete sigurni da ćemo ovo uraditi ako dobijemo vaše poverenje? Saša Radulović je ovo jednom već uradio, kada je bio ministar privrede. Moguće je uvesti red i izboriti se protiv korupcije i partokratije.

Glasajte za izborne liste pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“. 12 na lokalnim izborima i 17 na republičkim.

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • E ovako. Malo se razmisljalo ovih dana i pratio se posebno Radulovic, jer je BIO moj izbor. Kao prevo, rekao bih da je njegova politika u redu, osim sto je neoliberalna, sto ga stavlja u isti kos sa ldp Cedomirom Jovanovicem. Nema tu astite Srbije i srpske privrede sto je od kljucnog znacaja za srbiju.
    Druga stvar, shvatio sam da svi imaju putera na glavi…iza svakog od njih stoji neka afera.
    Trece, nista mi ne biramo, vec englezi montiraju.
    Cetvrto, srs je tu iz ciste potrebe zapada da ukoliko nesto zatreba, izazovu nemire i rat. U bosni mladi izedbegovic, u hrvatskoj ustasa i jos samo ovde fali cetnik i eto lagano ratova…
    Sns, Dacica, Tadica…svi u isti kos. Za velike pare lagano prodaju zemlju i na kraju ce zemlja da ode u stecaj.
    Dakle ljudi moji, na izbore izlazite formalno…ne nadajte se previse. Da bi se nesto sredilo, mora da izbije jedan veeeeeelikiii rat u svetu, da ameri i britanci izgube, pa da nasa zemlja procveta. Ovako mrka kapa. Sve naj

  • Ništa Miki, ostaje Vam samo da apstinirate?
    Danas i sutra svako neka uloži poslednji napor i ubedi makar još jednog prijatelja, rođaka ili komšiju da izađe na izbore i da glas DJB. Toliko dugujemo našoj deci i Srbiji.