Догађај Државна управа

СУШТИНА ИЗЈАВА О ПРИСТУПАЊУ И СВЕЧАНИХ ИЗЈАВА

Пропагандни тим Александра Вучића који чине блатоиди попут Информера, Танјуга, Курира, Експреса, РТВ Пинк, РТВ Студио Б и Телепромптера, а којима повремено помаже и “најстарији лист на Балкану” Политика, данима спинују јавност о ”Изјавама о приступању Покрету” које потписују сви чланови приликом приступања Покрету, као и о “Свечаним изјавама о прихватању мандата” које су потписали посланици и одборници који су на изборни листама покрета ушли у скупштине. Овакви написи још једном сведоче о паници и крајњем одсуству сваког моралног и политичког оријентира Александра Вучића, иначе највећег губитника недавних избора, и његов покушај да побегне од суштинских тема и очигледног материјалног и моралног пропадања Србије.

logo-djb

“Изјаву о приступању Покрету” потписали су сви наши чланови много пре него што су расписани избори. Та изјава је дата Покрету и свим његовим члановима. Том изјавом су се сагласили да поштују, подржавају и промовишу вредности Покрета, његове принципе, програм, као и да следе кодекс понашања и руководе се етиком Покрета. Потписујући “Изјаву о приступању Покрету”, под пуном моралном одговорношћу чланови су се обавезали да никад неће трговати својим мандатима ако их икада буду добили од грађана, већ ће га користити за борбу против партијске државе  и промовисање вредности, принципа и програма Покрета. Стога не чуде лажни написи блатоида да изјаве служе како би се одборници и посланици Покрета приморали да гласају онако како им се наметне. Права истина је да нити одборници нити посланици никад неће гласати за било коју власт, укључујући и власт самог Покрета, нити ће бити део било које извршне власти без поштовања вредности и политике потпуне транспарентности око којих смо се сви окупили.

У вези с транспарентношћу јесте и питање финансирања Покрета чију основу представљају месечне чланарине од 500 динара, као и мале донације. Одборници, одвајањем дела својих одборничких надоканада, омогућавају плаћање рада стручних служби локалног одбора и подмирују текуће трошкове чиме доприносе да Покрет остане самоодржив и независан од уцена и било каквих спољних притисака.  И чланаринама и донацијама онда располаже исључиво локални одбор покрета, дакле ти исти одборници. Ако ћемо користити Вучићеву терминологију, тај “порез” или “рекет” убиру одборници сами од себе и њиме располажу.

Не ради се о “платама” како каже Вучић, јер одборници и немају плате, већ о накнадама за скупштински рад, припреми и анализи локалних одлука и присуствовање седницама локалне скупштине и скупштинских одбора. Ми кадрове у јавном сектору немамо нити ћемо их икада имати, тако да неће ни бити “плата” за наше одборнике. Без подршке целог локалног одбора и без подршке стручних служби локалног одбора, одборници би били ограничени на ташна-машна екипу и били би потпуно зависни од онога што им се наложи из неког центра. Вучић је вероватно збуњен овим, јер се његова странка заснива на партијском запошљавању његових неспособних кадрова са углавном купљеним дипломама на измишљена радна места у јавном сектору, где заиста и примају “плате” за партијски нерад. Ово партијско запошљавање грађане Србије, пореске обвезнике, годишње кошта преко милијарду евра. Јасно је свим грађанима да странке на власти онда узимају партијски рекет када некога без квалификација запосле у јавни сектор. Због тога се вероватно Вучић и збунио, јер зна шта сам ради па мисли да сви други раде исто. Ми нисмо исти.

Подсећамо да је потписана “Изјава о приступању Покрету” била услов за улазак у покрета пре избора и самим тим услов за кандидовања за одборнике и посланике на изборним листама Покрета „Доста је било” након што су избори расписани. Свако ко се сада, наводно премишља и даје крајње субјективна, произвољна, а надасве малициозна тумачења која сведоче о елементарном непознавању суштине, ушао је у Покрет због личних побуда, амбиција и могућности постављења на јавну функцију, а не због промовисања и заступања вредности Покрета чиме сами себе дискредитују као будућег члана.

Након окончања избора сви посланици и одборници који су добили мандат од грађана, укључујући и цело руководство покрета, потписали су “Изјаве о прихватању мандата” у којима су поновили оно на шта су се већ обавезали када су ушли у покрет. Зашто нова изјава. “Изјава о приступању покрету” је дата покрету, а “Свечана изјава о прихватању мандата” посланика и одборника је дата грађанима. Сви наши одборници и посланици потписивањем свечаних изјава посведочили су да су свесни моралне одговорности, личне озбиљности и одлучности у доприносу спречавања даљег пропадања, распродаје и пљачке своје земље, верујући да је политичка борба у коју улазе последњи воз за Србију којој не треба вођа, већ систем који ће бити јачи од сваког појединца, и који је заснован на програму Покрета.

Како би се демистификовала суштина бројних изјава које се злонемарно интерпретирају и пласирају у јавности од стране пропагандног тима Александра Вучића, уједно и истинског главног и одговорног уредника  горе поменутих блатоида, подсећамо да је садржај свечаних изјава које су потписали сви наши изабрани одборници и посланици потпуно јаван, док су свечаном чину потписивања присуствовали и бројни медијски посленици када је и прочитан пред свима цео текст изјаве. Ако је неко заинтересован за приступање покрету, уз ово саопштење прилажемо и званичну приступницу покрету – интерни документ покрета који Вучић покушава да изврне.

Сви напади блатоида и исмевање изјава које чине суштину нашег Покрета, његових принципа и вредности сведоче о страху премијера у оставци због све веће подршке коју Покрет „Доста је било” свакодневно добија. Нова политичка култура, ново политичко понашање и комуникација, чији су носиоци наши одброници и посланици, допринеће аргументованој дискусији и плодоносним критикама, које ће задати коначне ударце Александру Вучићу, корупцији у чијем је центру, СНС и партократији због којих Србија незадрживо пропада. Бескомпромисно заступајући вредности и принципе Покрета, створићемо од Србије земљу једнаких правила за све, земљу којој не треба вођа већ систем, речју – земљу у којој се радо и лепо живи.

 

Прес служба Покрета ”Доста је било – Саша Радуловић”

Прилог

Свечане изјава о прихватању мандата

Изјава о приступању покрету

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ovo mi se ne dopada.
  Ciljevi iluzorni a moja slobodna volja omeđena nekim uzvišenim idejama.
  Pitam se, zašto to i druge stranke u svetu ne primenjuju?
  Jesmo li mi pametniji od ostalih?

  • Зато што у развијенијим земљама, такође, делују различите струје које гледају свој интерес, а доста тих струја нису неписмене са купљеним диполомама. Али узми Исланд, за пример, да када је у питању мања земља, а народ освешћен могуће је решавати политичке проблеме. А код нас ако је могуће да шупља странка као што је снс има близу 50%, зашто покрет за годину не би могао да буде на власти са 20%-30%, ако се пробуди свест народа да постоје људи који жеке да промене услове живота у нашој земљи. Дејство покрета је управо то, ширење свести о политичком блату које треба очистити и увести ред.

  • Vaša slobodna volja, kao što sama reč kaže, nije i ne može biti ničim omeđena. Dakle, slobodni ste da postupate kako vam je volja u svakoj situaciji svog života, pa tako i da se okrenete i odete na bilo koju stranu, da birate kako ćete živeti i u kakvom ćete društvu biti. A što se tiče “sveta”, ne znam na koji svet mislite, ako mislite na civilizovana, demokratska društva, onda bi moj odgovor bio da to ne postoji zato što za tim možda nema potrebe. A ako mislite na Severnu Koreju and co., – u to se slabo razumem, a i ne zanima me, pravo da vam kažem.

  • Schjora Ana,
   Postoji,smo sto ste Vi skuceni u poznavanju funkcionisanja sveta.U Holandiji Socijalistica partija vrisi nadoknade zastupnika preko stranke,50% od ukupnih primanja,oko 5000 eura od 9000 eura mesecno.Odbonici doniraju od 75% do 50% svojih nadoknada.Zeleni 10% svi zastupnici i PvdA(radnicka partija )takodje ima neko pravilo o donaciji,i oni imaju neku vrstu ugovora,ali sami sa sobom.Polazeci od cinjenice da pristalice DJB-a dele svetske norme,onda je i ovo suvisno i omalovazava integritet ljudi.Kod holandjana je sve javno,kod DJB-a uvek nesto ne dostaje a to je ugovor o donacijama,koliko doniraju zastupnici iz Skupstine?

   p.s.
   Citajuci Vase i Vranjanca komentare i poimanje slobode,blizi ste shvatanjima severokorejanaca.

  • Vaš komentar je trebalo da uputite prethodnom komentatoru kom sam ja odgovorila. Ja sam zdravo za gotovo uzela njegovu trvrdnju da toga nema nigde na svetu, i iznela sam pretpostavku da “možda to nije tamo potrebno.” Dakle, obratite se prethodnom komentatoru sa vašim odgovorom, i ne znam šta vam je trebalo to “shjora”, osim ako ste od onih koji lako i slatko s ironijom pričaju sa ženama, a muškarcima ne smeju da kažu ni reč.

  • Druzijo sam se sa Dalmatincima,Italijanima i Spancima,od nekog od njih sam to preuzeo,mislim da znaci gospodja ili gospodjica.

  • @Ana
   Uvažena, šta ste hteli reći?
   Ako ste mladi i ako imate vremena za dublje promišljanje srdačno preporičujem:
   filosofa Artura Šopenhauera Svet kao volja i predstava

  • A sada da odgovorim Ivanu N. Što se Šopenhaura tiče, mogli ste da ga preporučite aspalathosu, recimo, koji misli da ako u Londonu postoji tabla “Pogledaj desno”, ti zaista moraš da pogledaš desno. Dragi Ivane N., s pogrešnom osobom pokušavate da se pravite pametni, i to, kad si pametan, znaš da nikada ne treba raditi kad nisi siguran koga imaš preko puta. Valjda ćete ovo razumeti.

  • @Ana,
   ali ja ne vidim put i još manje razumem šta ste hteli reći?!
   A aspalathos je hteo reći: ” Ovde ko nije poludeo on nije normalan” – From !

  • Da, poštovana Ana, u navedenom slučaju, na raskrsnicama, stvarno .”ti zaista moraš da pogledaš desno”. To često spašava život. Kada pogledate na tu stranu, vidite – dolaze vozila. Znate ono; automobili, autobusi motori, kombi… Jer, lepo je znati, u Londonu i ,kako ono beše, da, u čitavoj V.Britaniji (ali i u Australiji, Irskoj…) se vozi – “levom stranom”. Pa onda Engleska, kao civilizovana država koja poštuje slobode i odgovornost svojih građana, ali i slobodu drugih, upozori nas “kontinentalce” -koji instiktivno pogledamo prvo levo- da to nije dobro. Upravo zbog vaše slobode, evo tabla, koja stvarno bode oči i naređuje -“Pogledaj desno”. A meni beše milo, što se eto tamo u tuđini, neko pobrinuo za mene, neko misli da mi bude dobro. Neko me poštuje.
   – Da tako je to, ovde kod nas u Engleskoj, skromno će izreči neki John ili Mary Znamo da još niste navikli, pa vam eto, sa poštovanjem, ukazujemo na taj naš saobračajni običaj. I sve civilizovano, kulturno, jednostavno bez obzira da li je u to ugrađen Šopenhauer ili List.
   Ali, biće lepo ponovo čitati Šopenhauera, i zato hvala Vam na takvoj preporuci gospodinu Ivanu N. Uskoro; plaža, more, Šopenhauer (otvoren na 147 strani, nov podnaslov). A okolo, komšijama na peškirima, zazubice. Zavidni. Naravno, nemaju oni Anu da ih savetuje.
   Neprocenjivo
   Dobra knjiga zlata vredi.

  • @aspalathos –
   Poštovani upravo ovakve tokove misli sam pretpostavio da mogu naći u DJB i zato radi Vas se treba truditi da pokret postane oličenje civilizacijskih standarda.
   @ Za Anu
   Poštovana Vi ne možete staviti Šopenhauera u isti filosofski pravaci sa Kantom i Hegelom.
   Jednostavno Šopenhauer je začeznik egzistencijalizma. Odnosno postavlja pitanje čovekovog smisla i bitisanja.
   O persimizmu čitajte Kamija.
   A sve u svemu princip nade se topi.

  • …”slobodni ste da postupate kako vam je volja u svakoj situaciji svog života, pa tako i da se okrenete i odete na bilo koju stranu, da birate kako ćete živeti i u kakvom ćete društvu biti.” Upravo toga nema u “civilizovanim, demokratskim društvima”. Zato su civilizovana i demokratska. Na raskrsnicama u Londonu često se vidi tabla – Pogledaj desno.
   Sa druge strane, ludnice i zatvori su puni ovakvih “originalnih”, “slobodnih” ljudi.
   Ima jedna lepa i poučna knjiga čika Eriha Froma: “Bekstvo od slobode”. Vredi pročitati.
   I nije loše znati-znanje je lepo- nešto o Koreji i Severnoj i Južnoj. Recimo to da se početkom istorije korejskog naroda smatra momenat osnivanja proto-kraljevstva od strane mitskog kralja Danguna, 2333 godine pre naše ere. Bez obzira na političku razdvojenost, Korejci sebe nazivaju “decom Danguna” i veruju da će ova duboka povezanost jednog dana dovesti do ponovnog ujedinjenja naroda.

  • Gospodo, aspalathose i Ivane N., vi zaista nemate smisla za humor. Što se aspalathosa tiče, htela sam da kažem da uvek imate izbor i da ne pogledate desno pa makar vas to koštalo života, dakle poenta je da uvek imate izbor. Šta tu nije jasno? Drugo, ako vas baš moja opredeljenja u tom smislu zanimaju, a ne zanimaju vas nego se pravite pametni, to je jasno, Šopenhauer mi je potpuno stran, da ne kažem odbojan, a potpuno shvatam zašto je blizak Ivanu N. koji je osvedočeni pesimista i to smo na ovom sajtu više puta ustvrdili. Čitajte Hegela i Kanta, ako ćemo baš o slobodnoj volji, ali to zapravo nije bila tema, već ste to izabrali kao povod da izigravate mudrace.

  • “Šta tu nije jasno?” Naravno da osim vrišteće arogancije i prepotentne netolerancije – što je jedino jasno – ništa drugo nije jasno. A dijalog, razgovor, debata, upravo bi se trebao voditi uz načela argumentacije i tolerancije. Kažu da reč “sreća” potiće od glagola “sresti”, jer su ljudi najsrećniji kada sretnu druge ljude i onda se onako pristojno, ljudski “pitaju”. Argumentacija i tolerancija su cilj, jer oni obogaćuju i jednu i drugu stranu u dialogu. Ima i onih drugih, koji se hvataju za pištolj, kada čuju reč – “demokratija”. Za njih važe neki drugi atributi, koji se ne pominju u pristojnom društvu i pred malom decom.
   O delegiranom stavu da sami nezavisno određujemo slobodnu volju (jer to smo mi, ko nam šta može,”jači smo i od sudbine”, pih smrt) , šta da kažem, nego da možda podsetim na uvaženog Baruha i njegov stav da, kada bi i kamen koji pada imao svesti, zaključio da je to padanje rezultat njegove slobodne volje.

 • E, sad je skroz jasno. Meni, koji sam samo simpatizer, mnogo znači ovaj tekst, Voleo bih da je prezentovan mnogo ranije s obzirom da verujem da se solidan broj ljudi ne osvrće previše nad tekstovima blatoida ali se osvrće na izjave date listu “Danas” od strane Nade Kostić.

  Moja najveća zamerka, da kažem, političko-tehničke prirode, je bila ta što se ove stvari nisu uradile pre izbora, odnosno pri pristupanju pokretu. OK, verovatno nisam najbolje obavešten, ali ovaj tekst napokon jasno i precizno baca svetlo na celu tu priču.

 • Ovaj tekst samo pojasnjava neupucenima kako funkcionise pokret DJB, i sve je tu potpuno jasno i nedvosmisleno, a pre svega vrlo posteno.
  Zamolio bih samo jedno: molim vas koji kontrolisete tekstove (nase komentare) pre nego ih postevite na sajt (ako to uopste radite), sklonite ovog Ivan-a N, to je negativni element koji se ubacio, samo rovari i pljuje po pokretu, a bez ikakvih argumenata. Vec sam jednom upro prstom na njega, ali sada ponavljam: SKLONITE GA da bi nasi komentari imali vise smisla.
  Slazem se da treba nekad nesto iskritikovati, svako nehotice pogresi, ali argumentovano. DJB ima sasvim jasan program u 20 tacaka i verno ga se pridrzava, a ovaj rovari li rovari. Prekrizite ga.

  • @Vranjanac
   Uvaženi vranjanac, ako to vaše upiranje prstom i pronalaženje uljeza zaista ima neke odjeke u građanskom pokretu onda pokret bolje da ne postoji. Ako DJB i njegovi članovi i simpatizeri ne mogu da prihvate različita mišljenja drugih članova i simpatizera onda to nije maraton.
   Drugo sve dok se ne stvore uslovi da pokret evoluira ka slobodi izraza od njega nema ništa.
   Treće,lako je meni pljuvati po Vučiću, ali on nosi veliku odgovornost koju je dobio od većine, to razume i Muftija.
   Ako nemamo bolja rešenja nemojmo posezati za prostaklukom,To je mizerno i ne pripada građanskoj opciji.
   Dosta je deljenja nacionalnog bića jer će nas te deobe uništiti.
   Četvrto ja sm slobodan čovek i ako ne smem da iskažem svoje mišljenje onda se dovodi u pitanje i smisao polemike.
   Peto, prvi put to kažem, neka kritičari mojih stavova ubede i pronađu simpatizera koliko sam ja i skidam ti kapu.
   I na kraju ja nisam odgovoran ni Janku ni Marki već mojoj savesti i ljudima koji su poverovali u moje stavove i angažovanje.
   Pozdrav

 • Dobro je da se ovakve stvari objašnjavaju, jer ljudi često ne razumeju o čemu se radi.
  Samo budite spremni da objašnjavanje STRPLJIVO ponavljate više puta, na više načina, jer će se to pitanje iznova i iznova postavljati.
  Nemojte da vas mrzi da ponavljate samo zato što je već jednom objašnjeno.

  Predložio bih da ubuduće malo jasnije naglasite razliku između političkih funkcija na koje narod bira poslanike i odbornike, i profesionalnog angažovanja u javnim preduzećima i državnoj upravi. Normalano je da na prve funkcije idu partijski ljudi, a na ove druge ne.
  To je suština “partokratije”
  Mislim da većini ljudi ta razlika nije dovoljno jasna i da značajan deo zabune oko navodnog “reketa” dolazi upravo od toga.

  Takođe, predložio bih da kad objašnjavate ovako nešto što je važno da narod razume, izbegavate da tekst zatrpavate nepotrebnim detaljima o blatoidima, Vučiću i sl. Bolje je kad je tekst jednostavniji i drži se osnovne teme.
  A Vučića i blatoide možete da opletete u nekom drugom tekstu. Bar za to ima dovoljno povoda.

 • Реакције су само одраз добро промишљених акција. Количина реакција показује добро “пролазно време”. Само полако, пристојност и јавност рада бистре и најмутнију воду.

 • Nadoknada za rad u skupstini, ili poslanicka plata dobija se od drzave, a ne od stramke. Zato mi se ne svidja praksa da se od poslanika, odnosno odbornika uzima “procenat”, Pa ti ljudi su placeni iz budzeta, onosno ne placa ih stranka, tako da ne bi trebalo da im uzima deo novca, Ovako izgleda kao drzava u drzavi, to je moje misljenje

 • @Otac Makarije
  Nedavno sam se uključio u aktivnosti na ovom sajtu, kao i u čitanje komentara i želim da Vas pohvalim za odmerene, konstruktivne i iskrene komentare. Saglasan sam sa Vašim poslednjim komentarom. Ostvaren je veliki uspeh, ali je cilj i dalje jako daleko, a cilj po meni, suštinski, nije dolazak na vlast, već stvaranje/lečenje sistema. Za to je potrebna ogromna volja i strpljenje, ali i neprestana edukacija kako simpatizera, tako i neutralnih, pa i protivnika pokreta.
  @Vranjanac
  Brisanje „nepoželjnih“ komentara? Nipošto. To samo stvara kontra efekat i materijal za kompromitovanje pokreta i spin. Svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje i to je osnovno načelo bez kojeg ni sam pokret ne treba da postoji. Jedino se vulgarni komentari mogu izbacivati. A, uzgred budi rečeno, mislim da su napadi koje je Saša Radulović pretrpeo (skidam kapu, malo je reći) u poslednje dve godine samo vrh ledenog brega…
  @DJB
  Čini mi se da je možda napravljena greška u koracima, tj da je izjava/obećanje trebala biti data pre izbora, a ne posle. Takođe, poruka nije dovoljnno jasna, odnosno da se obećanje poštovanja transparentnosti daje građanima, a ne DJB, jer su građani glasali pre za DJB, nego pojedinačno za odbornike, čiji rad takođe potpomaže pokret.

 • Zadovoljan sam napretkom u kvalitetu saopštenja. DJB se uozbiljio.
  Potrebno je rečenice saopštenja pojednostaviti i ne upotrebljavati epitete i sl u vezi političkih protivnika. To se može upotrebiti samo kad se argumentuje tj. kad je potvrđeno pravovremenim i istinitim činjenicama.
  Potrebno je sačiniti nekoliko web stranica – a. reagovanja b. mišljenja. c. pokretanja inicijativa d. organizacija i jačanje Pokreta i…..

 • Mene interesuju dve stvari: Sta je to ovde ograničavajuće za slobodu volje? Voljno potpisujes da neces da budeš preletač, kao što voljno potpišeš npr da ćeš dve godine da koristiš jednu mobilnu mrežu ili ISP. A drugo – šta se nas uopšte tiče šta pokret radi unutar sebe ako to nikome drugom ne šteti? Možda nepopularno mišljenje, al po meni ako neko voljno potpiše da ga vežu golog za banderu i pospu katranom, onda je u redu da ga vežu golog za banderu i pospu katranom.