Vojvodina Državna uprava Saopštenje Socijalna zaštita

PIK Bečej – beskrajne malverzacije

Na drugoj sednici Skupštine opštine Bečej, odbornici pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” bili su uzdržani povodom usvajanja Odluke o utvrđivanju programa prevazilaženja stanja socijalne ugroženosti određene kategorije stanovništva na teritoriji opštine Bečej. Ovom Odlukom se isplata jednokratne novčane pomoći predlagala kao rešenje za tešku materijalnu situaciju bivših radnika PIK Bečej-a. Članovi pokreta su tokom ranijih meseci podržavali bivše radnike PIK-a u naporima da se izbore za svoja zakonom propisana prava iz radnog odnosa, koja su bila ugrožena štetnom prodajom ovog kombinata kompaniji MK Komerc. Javnost postavlja pitanje, zašto smo nakon dugotrajne podrške bivšim radnicima PIK-a sada bili uzdržani pri donošelju odluke o dodeli jednokratne novčane pomoći istim licima. Razlog je u nelegalnosti postupka i diskriminaciji.

Opština Bečej

Poznato je da bivši radnici ovog kombinata ne mogu da ostvare pravo na otpremnine. jer je došlo do stečaja. Takođe je poznato da su u predizbornoj kampanji političari istim radnicima davali neodmerena i nerealna obećanja. Da bi se sve ovo pokrilo, sada se u Opštini Bečej donose odluke koje su mimo zakona.

Vlada Republike Srbije pritisnuta predizbornom atmosferom i neodmerenim obećanjima predsednika Opštine Bečej, pribegla je (kradom, pod oznakom „poverljivo”) pravljenju posebnog „modela” za bivše zaposlene PIK-BEČEJ-a. Zaključkom Vlade Republike Srbije Pov. 05 Broj: 00-75/2016 donetog 15. aprila 2016. godine, konstatuje se, da je „Radi prevazilaženja izuzetno lošeg standarda građana na teritoriji opštine Bečej, Vlada odlučila da se iz budžeta Republike Srbije isplati jednokratna novčana pomoć“. Zaključak je nosio oznaku „poverljivo” i u njemu se Vlada ne poziva ni na jedan propis, osim u uvodu u kojem se potvrđuje nadležnost za donošenje Zaključka.

Vlada Republike Srbije ovlašćuje Skupštinu opštine Bečej da napravi SPISAK, ODREDI KRITERIJUME I UTVRDI UKUPAN IZNOS POTREBNIH SREDSTAVA. Skupština opštine Bečej mora da sprovede navedenu odredbu Zakona o socijalnoj zaštiti i iskoristi Zaključak za „prevazilaženje izuzetno lošeg standarda građana na teritoriji opštine Bečej” i isplati jednokratnu novčanu pomoć SVIM građanima u stanju socijalne potrebe i tako reši pitanje socijalnog položaja na način kako Zakon predviđa.

Umesto da učini kako je Zaključkom vlade definisano, Opština Bečej vrši diskriminaciju planirajući isplatu jednokratne novčane pomoći isključivo radnicima PIK Bečej-a. Ovde pokret Dosta je bilo vidi neusaglašenost između propisanog (pomoć socijalno ugroženima) i onoga što se u realnosti sprovodi (pomoć samo radnicima PIK Bečej-a) i tu je osnov naše pobune.

Opština Bečej nema pravo da zakonom propisana prava sužava, niti da propisuje diskriminatorne uslove za ostvarivanje novčane naknade, koji ne samo da ne postoje u zakonu, nego se propisani uslov da ste bivši radnik PIK Bečej-a, uopšte nužno ne tiče stanja socijalne ugroženosti.

Jedino moguće rešenje, osim sprovođenja programa univerzalne socijalne zaštite za koju se zalaže pokret “Dosta je bilo” (http://dostajebilo.rs/sitem-univerzalne-socijalne-zastite/), trenutno jeste donošenje posebnog zakona koji bi se ticao odstupanja u ostvarivanju prava propisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Pokret Dosta je bilo NIJE protiv pomoći građanima. Zalažemo se da pored bivših zaposlenih u PIK Bečej-u koji su socijalno ugroženi, pravo na novčanu pomoć ostvare i bivši zaposleni FADIPA, 8. OKTOBRA, PIVARE, BAGA I DR. i svi ostali građani Bečeja kojima je pomoć neophodna. Pokret je bio protiv prodaje PIK Bečej-a na ovakav način (http://dostajebilo.rs/pik-becej-prodaja-po-meri-kupca/). Mi nećemo da odustanemo od principa transparentnosti i poštovanja zakona za sve. Ono što je protivustavno ili protivzakonito uzeto (imovina, penzija, plata…) MORAĆE da se vrati. Takve smo situacije već imali u nedavnoj prošlosti (restitucija zemlje, dug penzionerima, vraćanje devizne štednje…).

Pokret Dosta je bilo
Opštinski odbor Bečej

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar